Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Gesprek met minister-president Kok in Met het Oog op morgen

Datum nieuwsfeit: 03-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Algemene Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken


1red8700
3-11-2000, NOS, Met het Oog op morgen, Radio 1, 23.07 uur

WEKELIJKS GESPREK MET MINISTER-PRESIDENT KOK

KUIT:
Meneer Kok, het was een turbulente week voor u, met als voorlopig slotstuk gisteren `de vertoning', dat u met Van Aartsen een trap af komt en lachend, handen schuddend zegt: alles is weer in orde.

KOK:
Ik vind dat geen vertoning.

KUIT:
Maar had u het zelf bedacht, om dat zo te doen? Ik vond het zo in scène gezet allemaal.

KOK:
Nee, wat we bedacht hadden, was dat het echt nuttig was, en zelfs nodig, om gisteren wat uitgebreider met elkaar te praten. We hebben dinsdagavond tot in de nacht het Kamerdebat gehad. Toen was de minister de volgende dag de begrotingsbehandeling in gegaan. Ik heb gisterochtend bijtijds de telefoon gepakt en collega Van Aartsen gebeld en gezegd: moeten we nu toch niet alleen telefonisch, maar ook face to face elkaar in de ogen kunnen kijken en een paar vragen onder ogen zien, na het gebeurde. Het gebeurde natuurlijk de revue laten passeren, maar vooral ook de vraag stellen: zetten we er nu een streep onder of niet? Want het was natuurlijk allemaal bloedstollend en adembenemend, maar het gaat toch niet om een hoofdzaak van politiek beleid, wat betreft de buitenlandse politiek.

KUIT:
Het gaat ook vooral om vertrouwen in elkaar, hè?

KOK:
En de tweede vraag was inderdaad de vertrouwensrelatie. Die moet natuurlijk meer zijn tussen ministers ­ ook tussen een minister en een minister-president ­ dan het formele, op het staatsrecht gebaseerde vertrouwen.

KUIT:
Dat zei Van Aartsen ook nog even in het debat.

KOK:
Dat heeft ook met de materiële kant... Hoe ga je ook reëel, politiek met elkaar om? Sluit je de boeken en ga je de toekomst ook met vertrouwen in elkaar en in jezelf gezamenlijk in? We moesten allebei terug zijn voor het debat over de Europese top van Biarritz. Dus vandaar dat we samen vanuit onze eetgelegenheid naar de Kamer zijn gegaan en toen kort, op die plaats, de pers te woord hebben gestaan.

KUIT:
Dat was toch wel een beetje zoals je dat ook in Amerika ziet: het beeld moest ook wel even neergezet worden van `het gaat weer goed'. Ik wil niet zeggen dat het gesprek een vertoning was...
KOK:
In ieder geval was het nuttig dat we samen verschenen bij de media. Dat lijkt me belangrijk. Net zo goed als dat de media kritiek hebben op het moment dat het zo op het eerste gezicht niet zo goed botert, om me maar even zachtjes uit te drukken, net zo goed hebben de media en anderen er ook recht op om te zien, als je dan wel een gesprek met elkaar gevoerd hebt en je hebt een aantal lijnen voor de toekomst getrokken, dat je je ook samen positief presenteert. Ik vind dat niet gekunsteld, maar gewoon passend bij de omstandigheid van dat moment.

KUIT:
Wat ik er een beetje mee bedoel, is dat nu het beeld bijna was dat u weer echt beste vrienden bent. Terwijl ik denk: na wat er allemaal gebeurd is, kan dat toch na één gesprek niet zomaar weer omgekeerd zijn. Daar is toch meer tijd voor nodig?

KOK:
Ik ben natuurlijk niet verantwoordelijk voor de uitslaande beweging waarmee heel negatieve commentaren, en soms ook heel positieve commentaren, worden geformuleerd. We hebben als twee volwassen mensen gisteravond elkaar in de ogen gekeken, een aantal zaken grondig met elkaar doorgenomen, lijnen uitgezet voor de toekomst en gezegd: van hieruit verder en een streep onder de achterliggende tijd. Want we gaan natuurlijk niet iedere keer terug pluizen met anderen op alle mogelijke details, die misschien voor mensen die in details geïnteresseerd zijn, reuze interessant zijn, maar als het gaat om hoofd- en bijzaken echt niet meer tot de prioriteiten behoren.

KUIT:
Over onder die streep zal ik u dan ook niks vragen. Dat heeft ook geen zin heb ik al gemerkt, vanmiddag bij de persconferentie. Ik heb de recensies en de kritieken goed gelezen de afgelopen week - u waarschijnlijk nog veel beter, want een groot deel ging over u. En dat was niet mals. Het ging over `de afgang van de premier', `hij is van zijn voetstuk gevallen', `ontluisterend', `een vertoning'. Wat doet dat met u?

KOK:
In elk geval moet je natuurlijk rekening houden met het feit dat commentaren vaak ook wat aan het uitvergrotingseffect lijden. U heeft het over `van een voetstuk vallen'. Ik heb nooit het gevoel gehad dat ik op een voetstuk stond. Ik zou niet eens willen, want ik sta met beide benen op de grond.

KUIT:
Maar lukt u dat? Het is zo iets persoonlijks, lijkt me. Ik snap wel dat u zegt: je moet zelf zorgen dat je het niet uitvergroot. Maar lukt dat als je zoiets leest?

KOK:
Ik wil daar wel heel eerlijk over zijn: het is natuurlijk het tegendeel van opwekkend of opbeurend. Maar ik ga er altijd maar vanuit dat als mensen hun waarneming hebben gemaakt en ook op een volwassen wijze tot hun conclusie zijn gekomen, dat dat ook aan het papier of aan de microfoon of aan de camera wordt kenbaar gemaakt, je doet er dan verstandig aan om daar op een eerlijke manier kennis van te nemen en je gevoelens daarbij niet te onderdrukken en daar goed kennis van te nemen. En vervolgens ook na te gaan, dat als het nou weer echt gaat om de hoofdzaak die telt, de komende tijd,
namelijk: waar staat Nederland voor, waar staan we in het buitenlands beleid voor, wat krijgen we voor onze kap, waar zijn we op ingehuurd, waar hebben mensen een aantal jaar geleden hun vertrouwen aan gegeven, dan zeg je: wacht eens even, nou moeten we toch eens even drie keer diep ademhalen ­ ik heb het over mezelf ­ en eens even heel goed met de collega praten en te kijken hoe je je weer hervindt, op weg naar een aanpak, waarbij je zegt: oké, wat geweest is, is geweest. Je vergeet dat niet zo gauw; je moet dat ook wel weer verwerken. En dat heeft ook wel even tijd nodig, natuurlijk, en we gaan er weer tegenaan.

KUIT:
Dank u wel.

KOK:
Tot uw dienst.
(Letterlijke tekst, ongecorrigeerd, HK)
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie