Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Brief Financien inzake positie gemoedsbezwaarden naar Kamer

Datum nieuwsfeit: 03-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Financien
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Financien

Titel: FISCALE POSITIE VAN GEMOEDSBEZWAARDENPersberichtnr.

00/231

Den Haag

3 november 2000

FISCALE POSITIE VAN GEMOEDSBEZWAARDEN

Staatssecretaris Bos heeft vandaag - mede namens minister Zalm - een brief naar de Tweede Kamer gestuurd naar aanleiding van de behandeling van de Belastingherziening 2001 in de Tweede Kamer en de algemene financiële beschouwingen. In deze brief worden de eventuele fiscale gevolgen voor belastingplichtigen die op grond van hun geloofsovertuiging tegen verzekeren zijn in kaart gebracht.

De bezwaren van zogenoemde gemoedsbezwaarden tegen verzekeringen zijn zeer principieel. De keerzijde van de medaille is dat verzekeringen deel uitmaken van het dagelijkse leven. In een moderne verzorgingsstaat als de Nederlandse heeft iedereen in meer of mindere mate met verzekeringen te maken. In deze brief ligt de nadruk op de eventuele fiscale gevolgen van door de overheid verplichte verzekeringen.

De staatssecretaris doet de toezegging om voor gemoedsbezwaarde ondernemers nog een tegemoetkoming te treffen voor het vervallen van de reserve assurantie eigen risico. Zij krijgen in het geval van nog nader te bepalen calamiteiten de mogelijkheid daaruit voortvloeiende verliezen verder terug te wentelen dan de gebruikelijke drie jaar.

Verder wordt in deze brief in gegaan op eventuele verschillen tussen de Wet Inkomstenbelasting 1964 en de Wet inkomstenbelasting 2001 (Wet IB 2001). Tot slot wordt kort beschreven hoe in het buitenland op fiscaal terrein met gemoedsbezwaren wordt omgegaan.

Deze brief staat op de internetsite van het ministerie van Financiën:

www.minfin.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie