Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Eerste klinische diëtist VU ziekenhuis promoveert

Datum nieuwsfeit: 03-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

Amsterdam, 8 november 2000

Eerste klinische diëtist promoveert

Kans op postoperatieve complicaties bij ondervoede patiënten met kanker in het hoofd-halsgebied drie maal groter.

Ondervoede patiënten met hoofd - halskanker die worden geopereerd, blijken een ongeveer drie maal zo grote kans op postoperatieve complicaties te hebben als soortgelijke patiënten die niet ondervoed zijn. Dit blijkt uit promotieonderzoek dat werd verricht door Marian van Bokhorst - de van der Schueren aan de faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit in Amsterdam. Met dit onderzoek promoveert zij als eerste klinische diëtist in Nederland op een onderwerp uit het klinisch voedingsonderzoek.

Ondervoeding is een veelvoorkomend verschijnsel bij patiënten met hoofd - halskanker. Dit komt onder andere doordat de tumor pijn, slik- en passagestoornissen veroorzaakt waardoor de patiënt minder gaat eten. Zij hebben door deze ziekte vaak een gewichtsverlies van meer dan 10%. Ook blijkt de levensverwachting van mannen met hoofd-halskanker af te nemen wanneer zij ondervoed zijn. Bij de patiënten met gewichtsverlies was ook de HLA-DR-expressie op monocyten verminderd. HLA-DR-expressie is een maat voor het functioneren van het immuunsysteem van de patiënt. Naast de mate van gewichtsverlies blijkt een verminderde HLA-DR-expressie een voorspellende factor te zijn voor het optreden van postoperatieve complicaties en de overleving.

Een verbeterde voedingstoestand en HLA-DR-expressie van de patiënt kan het postoperatieve beloop gunstig beïnvloeden. Dit kan bereikt worden door een andere uitwerking van de voedingsbehandeling van de patiënt. De algemeen geaccepteerde behandeling van één week preoperatieve sondevoeding blijkt het optreden van postoperatieve complicaties bij deze patiëntengroep niet te kunnen voorkomen. Toedienen van sondevoeding verrijkt met arginine (d.i. een voedingsstof die het immuunsysteem stimuleert en de wondgenezing bevordert) voor en na de operatie lijkt de lange-termijn overleving gunstig te beïnvloeden. Uit het onderzoek blijkt ook dat de patiënten zichzelf lichamelijk en emotioneel beter vonden functioneren door de extra voeding die zij kregen.

Voor de toekomst moet, volgens Van Bokhorst de van der Schueren, langer of agressiever voeden, in combinatie met immuunsysteem stimulerende voedingsstoffen overwogen worden. Zo kunnen de tekorten aan voedingsstoffen en het verminderd functioneren van het immuunsysteem worden gecompenseerd. Hiermee wordt een gunstiger postoperatief beloop en levensverwachting bevorderd.

Noot voor de pers
Marian van Bokhorst de van der Schueren promoveerde 3 november jl. op het hierboven omschreven onderzoek. De volledige titel van het proefschrift luidt: Malnutrition in head en neck cancer patients.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de dienst public relations en voorlichting VU ziekenhuis / faculteit der Geneeskunde van de Vrije Universiteit in Amsterdam, telefoon: (020) 444 34 44, fax (020) 444 34 50, Janna Haveman of Jan Spee.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 08/11/00
dienst public relations & voorlichting (prv@azvu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie