Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

NVJ meldt: contracten fotojournalisten ondeugdelijk

Datum nieuwsfeit: 03-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van journalisten

Ondeugdelijke contracten fotojournalisten Bij de NVJ zijn vorige week zo'n tien meldingen binnengekomen van ondeugdelijke contracten voor fotojournalisten. Zo moeten sommige fotojournalisten akkoord gaan met 75 tot 100 gulden per foto-opdracht en toestemming geven voor doorplaatsing van foto's. Hans Kouwenhoven, voorzitter NVF, sectie fotojournalisten, spreekt zelfs van 'werken als een paard en beloond worden als een ezel'. Fotojournalisten wordt aangeraden aangeboden contracten zorgvuldig door te nemen, met name op passages over auteursrecht en honorering, en met hun opdrachtgever te onderhandelen om tot evenwichtige overeenkomsten te komen. Zij kunnen tevens contact opnemen met de NVJ.

'Twee procent veel te laag'
Freelancers en elektronische hergebruik

De NVJ ontving de afgelopen weken veel vragen over freelancecontracten, waarin 2% wordt geboden voor het generiek hergebruik van artikelen in elektronische media. Een voorbeeld van deze overeenkomst is die van de Verenigde Noordhollandse Dagbladen. De regioafdeling Noord-Holland is van plan een informatiebijeenkomst hierover te organiseren. De NVJ adviseert freelancers om het contract van de Verenigde Noordhollandse Dagbladen niet te tekenen. Er kleven diverse bezwaren aan het contract en de enige manier om in onderhandelingen sterk te staan is om als freelancers de krachten te bundelen. Freelancers kunnen zich melden bij de NVJ zodat er gezamenlijk kan worden geprotesteerd.

De NVJ vindt het tarief van 2% veel te laag. Tussen de dagbladuitgevers (NDP) en de NVJ bestaat geen overeenstemming over een tarief voor hergebruik. Daar waar de NVJ een vergoeding tussen de 15 en 20% per medium een redelijke betaling acht, boden de uitgevers slechts 0,5 tot 2%. De NVJ ging hiermee niet akkoord. Dit hield wel in dat de freelancers voortaan zelf moesten onderhandelen over het tarief voor hergebruik.
NVJ en NDP hebben wel verder gepraat over een modelovereenkomst. Het streven van de NVJ was dat er een evenwichtig contract zou komen, waarbij de krant de mogelijkheid kreeg voor een beperkte periode van drie jaar tegen betaling freelance materiaal te gebruiken voor enkele duidelijk benoemde media, zoals internet, cd-rom en databanken. Deze laatste versie, die met de dagbladuitgevers is besproken, is nu door het Noordhollands dagblad gebruikt als contract. Hierover is echter geen overeenstemming met de NVJ. In het contract staat nog te onduidelijk geformuleerd voor welk soort hergebruik toestemming gegeven wordt en er is er geen goede bescherming tegen bijvoorbeeld inkorting van het werk. Bovendien wordt de toestemming voor hergebruik niet gekoppeld aan een termijn, terwijl een beperking tot drie jaar, de duur van het experiment, voor de hand zou liggen. Overigens verwacht de NVJ binnen afzienbare tijd een definitief contract overeen te komen met NDP.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie