Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oude Leidse Bierbrouwerij nu als monumentenwoning

Datum nieuwsfeit: 03-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Leiden
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Leiden

Sprekend Steen

Wonen in een monumentale koelkast

Vijfentwintig jaar stond het depot der Zuidhollandsche Bierbrouwerij gedeeltelijk leeg. Het dak lekte, de houten balken eronder rotten langzaam weg. Drie jaargeleden kocht architect Reinier Verbeek het pand. Sindsdien is 'ie opdrachtgever, architect en bouwvakker in z'n eigen monument. Hij behield daarmee en passant een nationaal monument voor het nageslacht.

Reinier Verbeek is trots op zijn huis. Dat is zelfs af te zien aan z'n briefpapier: het is versierd met een watermerk van de karakteristieke gevelboog. Sinds drie jaar is de architect opdrachtgever èn bouwvakker in zijn eigen monument. 'Dat schept een band met je woning', vindt Verbeek.
Hij toont de eerste steen, eind negentiende eeuw gelegd door opdrachtgever Lukas Regeur. 'Regeur heeft niet lang kunnen genieten van zijn pand. Drie jaar na de bouw kwam hij om het leven bij een explosie van koolzuurgas.' Een paar jaar later zette de familie Weijermans de nering voort. Ze verdeelden bier uit Den Haag over de cafés in de stad en omgeving en maakten limonade.

Gluurders
Nu is het pand Rijksmonument en heeft Verbeek zijn kantoor waar vroeger de bottelarij en limonadefabriek was. 'Vaak zie ik passerende toeristen door de deuren naar binnen gluren', vertelt Verbeek. De gevel maakt blijkbaar nieuwsgierig. De gluurders zullen het niet beseffen, maar ze kijken door de ramen naar drie immense voormalige ijskasten. IJs, dat in de winter van de gracht werd geschept, hield de drank koel in de kasten.
Het pand was verrassend modern voor de tijd waarin het werd gebouwd. Zo is het plafond een constructie van ijzeren binten en ongewapend beton, terwijl beton toen geen alledaags materiaal was. Onder de vloer zit een waterput. Het grondwater daaruit werd gebruikt voor de fabricage van limonade. In de voormalige bottelarij trof Verbeek zelfs een werkende hoog-rendementsketel aan. 'Charles Weijermans was een inventieve man: hij knutselde dat apparaat in elkaar toen niemand er nog van had gehoord. Het ding was bovendien naar keuze op hout of op gas te stoken', aldus Verbeek.

Gaten zagen
Een groot deel van het leven van Verbeek speelt zich af in de voormalige koeltoren achter het depot. Hier werd ijs uit de grachten bewaard, dat 's zomers naar Leidse cafés ging. In de twaalf meter hoge toren bouwde Verbeek in drie lagen zijn keuken, z'n woonkamer en zijn slaapkamer. 'Het is een luxe om in zo'n koelsilo te wonen. 's Zomers blijft het lekker koel door de zeventig centimeter dikke muren, 's winters wordt het er nooit echt koud. We hebben er ramen in gezaagd en nu is het prima wonen', vertelt de architect.

Zo ging het er honderd jaar geleden aan toe in de bierbrouwerij. Foto: Archief.

Sprekend Steen in kaart gebracht
Leiden telt 199 'jonge monumenten' die zijn gebouwd tussen 1850 en 1940. Veel van deze stadsparels zijn ontmoetingsplaatsen geworden. De Stadskrant wijdt een serie reportages aan deze sociale ankers van Leiden. Vandaag deel 4: Nieuwe Rijn 82.

Plaquette
Naam: Depot der Zuidhollandsche Bierbrouwerij
Adres: Nieuwe Rijn 82
Gebruik: In 1894 gebouwd als depot en bottelarij van de Zuidhollandsche bierbrouwerij, tevens was er limonadefabriek. Buiten gebruik sinds 1975
Architect: Onbekend
Uitvoering: Neo-Hollandse renaissance met zandstenen gevelboog

Rectificatie
De foto bij de vorige aflevering van deze rubriek liet natuurlijk niet de verbouwde gevangenis aan de Pesthuislaan zien, zoals het onderschrift vermeldde. De foto bood een kijkje in het 'kasteeltje' aan de Jan van Goyenkade 44.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie