Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Oratie: Epileptologie is meer dan bestrijden van aanvallen

Datum nieuwsfeit: 03-11-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hierbij vindt u een aankondiging van een oratie die plaatsvindt in november aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Do 16-11-2000 Hoogleraar pleit voor meer aandacht epilepsie

15:45 uur Dr. W.O. Renier (Medische Wetenschappen)

Titel rede: Over luisteren, praten en pillen of Epileptologie is meer dan bestrijden van aanvallen

Epilepsie is een aandoening die eeuwenlang omgeven is door mythes en misvattingen. Gebrekkige kennis en informatie over het ontstaan en de verschillende uitingsvormen van epilepsie leiden vaak tot sociale discriminatie, ondanks de gunstige resultaten van behandeling in veel gevallen. Er zijn 'aanvallen die meevallen en aanvallen die tegenvallen'. De incidentie van epilepsie is het grootst bij jonge kinderen en bij ouderen. Dank zij de technische vooruitgang is de epileptologie van een statische tot een dynamische discipline geworden. Nieuwe medicijnen en niet-medicamenteuze therapieën hebben de behandelingsmogelijkheden van epilepsie uitgebreid. Het belang van de klinische diagnostiek gebaseerd op kennis van de functionele neuroanatomie en van een rationeel voorschrijfgedrag worden beklemtoond. Zoals de titel van de oratie aangeeft vraagt epilepsie, als chronische aandoening, van de behandelend arts meer dan pillen voorschrijven. Dr. Renier pleit voor meer aandacht voor de psychosociale aspecten van deze aandoening, kennisoverdracht en verbetering van het netwerk van de epilepsiezorg in Nederland.
Dr. Renier (Heilig Landstichting) is medisch adviseur van de landelijke Epilepsie Vereniging Nederland (patiëntenvereniging). Daarnaast is hij medeoprichter en medisch adviseur van de regionale epilepsiezelfhulpgroep 'Belangengroep Epilepsie Nijmegen e.o.' en van het 'Nieuwegein-project', een nationaal project voor oudergespreksgroepen voor ouders met een kind met een moeilijk behandelbare epilepsie.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie