Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VU organiseert symposium rond thema 'Complexe Systemen'

Datum nieuwsfeit: 03-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Vrije Universiteit Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Vrije Universiteit Amsterdam

Informatie voor de pers. Vrije Universiteit Amsterdam. 24/10/2000Symposium in het kader van VU-onderzoeksprogramma ´Beta-complexiteit´ Naar een beter begrip van Complexe Systemen

Eén van de belangrijkste uitdagingen voor de natuurkunde is het begrijpen van processen die zich afspelen in zogenaamde complexe systemen, zoals de moleculaire processen in de cel of de gedragingen van zandkorrels in een zandhoop: systemen waarvan de afzonderlijke onderdelen (relatief) eenvoudig te beschrijven zijn, maar juist de onderdelen bij elkaar verrassend gecompliceerd gedrag vertonen. De klassieke natuurkunde alleen is niet voldoende in staat om met de complexiteit van deze systemen om te gaan en de laatste jaren is veel onderzoek gedaan naar nieuwe benaderingen, zowel experimenteel als theoretisch, voor het waarnemen, modelleren en beschrijven van complexe systemen.

De studievereniging Aik van de divisie Natuurkunde en Sterrenkunde van de Faculteit der Exacte Wetenschappen organiseert op vrijdag 3 november een symposium rond het thema Complexe Systemen. Een zevental vermaarde onderzoekers uit binnen- en buitenland zal op deze dag spreken. De titels van de lezingen (zie ommezijde) maken duidelijk dat het onderzoek naar complexe systemen zich niet beperkt tot de natuurkunde alleen. Het gaat ook over de groei van kristallen of van bacterieculturen, over de manier waarop een lichaamscel op microscopisch en moleculair niveau leeft en werkt en over de manier waarop aandelen- en valutahandelaren binnen de alledaagse hectiek van de beursvloer opereren en beslissingen nemen.

Binnen de Vrije Universiteit is het onderzoek naar complexe systemen u onder de noemer Bèta-complexiteit u één van de speerpunten. In interdisciplinair verband wordt samengewerkt tussen de Faculteit der Exacte Wetenschappen (divisie Scheikunde en divisie Natuur- en Sterrenkunde) en de Faculteit der Biologie. Deze drie betrokken groepen hebben hiertoe elk een leerstoel in het leven geroepen: prof.dr. Christoph Schmidt (hoogleraar Fysica van Complexe Systemen), prof.dr. Holger Lill (hoogleraar Moleculaire Celbiologie) en prof.dr. Saskia van der Vies (hoogleraar Biochemie).

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie