Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Salmonella- en campylobacterwaarschuwing op pluimveevlees

Datum nieuwsfeit: 03-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerraad
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Algemene Zaken

Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport

Persbericht Ministerraad
3 november 2000

SALMONELLA- EN CAMPYLOBACTERWAARSCHUWING OP PLUIMVEEVLEES

Pluimveevlees dat besmet is met Campylobacter en/of Salmonella mag uitsluitend verpakt en met een waarschuwing in winkels worden verkocht. Deze waarschuwing geeft aan op welke wijze de consument besmet pluimveevlees veilig kan bereiden en opeten. Dat heeft het kabinet besloten op voorstel van minister Borst van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het besluit is bedoeld als tijdelijke maatregel, vooruitlopend op een verbod besmet pluimveevlees te verhandelen. Dit verbod zal op iets langere termijn ingaan.

In 1997 heeft de bedrijfsleven een plan van aanpak opgesteld om de besmetting van pluimveevlees met Campylobacter en Salmonella terug te dringen. De maatregelen hebben voor Salmonella weliswaar geleid tot een verminderde besmetting, maar het gestelde doel van maximaal 10% besmet pluimvee is niet bereikt. Voor Campylobacter heeft het plan van aanpak slechts geresulteerd in een marginale verbetering. Met het oog op de volksgezondheid vindt het kabinet het niet verantwoord langer te wachten met maatregelen. Het besluit heeft geen betrekking op onbesmet pluimveevlees.

De waarschuwing die op de verpakking komt te staan luidt: "Let op, dit product bevat ziekmakende bacteriën. Zorg daarom dat deze bacteriën niet via de verpakking, uw handen of het keukengerei in uw eten terechtkomen. Maak het vlees door en door gaar om deze bacteriën uit te schakelen".

Het is de bedoeling dat de regeling op 15 februari 2001 inwerking treedt. De regeling is ter notificatie aan de Europese Commissie aangeboden en zal nu voor advies naar de Raad van State worden gezonden.

RVD, 03.11.2000
reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie