Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nederlandse activiste richt 90.000 gulden schade aan

Datum nieuwsfeit: 05-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten


| De Vredessite / Nieuws 2000 |

Ontwapeningsaktie Nederlandse vredesactiviste in Engeland

ruim 90.000 gulden schade - activiste nu in voorarrest

P E R S B E R I C H T
5 november 2000 - In de ochtend van vrijdag 3 november heeft de Nederlandse vredesactiviste Susan van der Hijden (31, Amsterdam) samen met de Engelse priester Martin Newell (33) op symbolische wijze een truck voor het transport van kernwapenkoppen voor Engelse kernwapenonderzeerrs (Trident) buiten gebruik gesteld. De twee activisten, verbonden aan de campagne Trident Ploughshares, wisten de luchtmachtbasis Wittering in Cambridgeshire binnen te dringen om daar de bijbelse profetie, 'zij zullen hun zwaarden tot ploegscharen omsmeden' uit te voeren.
Ze hamerden in de cabine van de truck op het dashboard en op andere apparatuur achter in de cabine. Daarna schilderden ze de woorden 'The Kingdom of God is Among You', 'Drop the debt, not the bombs' en 'Love is the fulfilment of the Law'. Vervolgens gingen ze op zoek naar mensen van de bewaking om hen te vertellen van hun aktie.
Na hun arrestatie werden ze vastgehouden op een politiebureau. Op zaterdagochtend 4 november moesten ze voor de rechter komen, die besloot ze voorlopig in voorarrest te houden. De aanklacht is nog niet geheel duidelijk, maar er werd wel gemeld dat de schade aan de truck ruim 90.000 gulden (25.000 pond) bedraagt. De twee activisten moeten op donderdag 9 november weer voor de rechter verschijnen, wanneer de aanklacht waarschijnlijk geformuleerd zal zijn.
In hun verklaring zeiden de twee, die zichzelf 'Jubilee Ploughshares 2000' noemen: ,,We hebben gehandeld in de geest van boetedoening voor onze medeplichtigheid aan een misdaad tegen de mensheid en tegen God. We hebben gehandeld om het recht te handhaven. Door de Jubilee 2000 campagne heeft de kerk zichzelf gecommiteerd aan het werken voor gerechtigheid voor de armen en onderdrukten. De Britse kernwapens zijn een centraal onderdeel van de keten van onderdrukking. Als Christenen hebben we onze verantwoordelijkheid genomen en gehandeld in solidariteit met de minstbedeelden van deze aarde.''
Susan van der Hijden. die lid is van de Amsterdamse Catholic Worker, waar ze woont en werkt met geillegaliseerde vluchtelingen, zei verder: ,,Ik heb zeven jaar gewoond met de slachtoffers van internationaal geweld. Het is de hoogste tijd om naar de wortel van het probleem te gaan - de uitbuiting van de armen door de rijken - en Trident speelt daarin een belangrijke rol.'' De campagne Trident Ploughshares werd in de zomer van 1998 gelanceerd. Leden ervan hebben zich eraan gecommiteerd op geweldloze, veilige en verantwoordelijke wijze de Britse kernonderzeeers (Tridents) en daarvoor essentiele zaken te ontwapenen om een halt toe te roepen aan de voortgaande criminele activiteit, die in strijd met wereldwijd erkende beginselen van internationaal recht.
Tot nu toe leidde de Trident Ploughshares campagne tot meer dan 770 arrestaties, meer dan 75 rechtszaken (met daarnaast nog minimaal 45 die nog afgehandeld moeten worden), 750 dagen in de gevangenis en ruim 35000 gulden aan boetes. Vorig jaar werden drie vrouwen, die een aan de kernonderzeeers verwant laboratorium hadden ontwapend, na maanden voorarrest, vrijgesproken van rechtsvervolging omdat rechter en jury vonden dat zij, op grond van het internationaal recht dat kernwapens verbiedt en mensen het recht geeft oorlogsmisdaden en misdaden tegen de menselijkheid te voorkomen, gerechtigd waren hun geweldloze aktie uit te voeren.Noot voor de pers:


* Susan van der Hijden zit in voorarrest in: HMP Holloway, 1 Parkhurst Road, Holloway, London N7 ONU 02076076747

* Voor meer informatie en persfoto's over de aktie: Pat Gaffney: 0044-208 203 4884 Chris Cole of Virgina Moffat: 0044-208 655 3026

* Over de campagne Trident Ploughshares:
Mark Akkerman: 053-4356676 of 06-10328106

* Meer over de strijdigheid van kernwapens met het Internationaal Recht op:
www.ddh.nl/vrede/kernwapens

_____
menu | dDH

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie