Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

SP betwijfelt conclusie Goossens over Leefbaar Utrecht

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Socialistische Partij afdeling Utrecht

Ingezonden brief UN 6-11-2000

Het alternatief van Jerry Goossens?

In zijn Berekuil van afgelopen zaterdag beschrijft Jerry Goossens - in navolging van Hans Wansink een week eerder in de Volkskrant - Leefbaar Utrecht als het énige alternatief voor de zittende collegepartijen. Hij komt tot die warme aanbeveling door erop te wijzen dat de collegepartijen er op veel terreinen zo'n puinhoop van maken. Die puinhoop valt niet te ontkennen, ik heb er zelf in de raad al vaak op gewezen.
Maar rechtvaardigt dat treurige resultaat van het PvdA-Groenlinks-VVD-D66-college (HOV, UCP, Leidsche Rijn, hostels, parkeren, Mitros, etc) de conclusie van Goos-sens dat Leefbaar Utrecht hét alternatief is? Ik betwijfel dat ten zeerste.

Want wat heeft Leefbaar Utrecht nu werkelijk laten zien de afgelopen 2,5 jaar?
In de gemeenteraad valt Leefbaar Utrecht vooral op door hard roepen, schreeu-wen, beledigen en het opsteken van de middelvinger. Een ander laten uitspreken be-schouwt men als een zwakte en komt dus zelden voor. De voorkeur van Leefbaar Utrecht gaat meestal uit naar interrupties met drie, vier man tegelijk.
En dan de standpunten van Leefbaar Utrecht in de raad. Eind vorig jaar moest de raad besluiten over de verkoop van het energieproductiebedrijf UNA. Namens de SP heb ik daarbij met argumenten aangegeven waarom de verkoop van de UNA voor de Utrechtse bevolking een slechte zaak was. Dus stemden wij tegen de verkoop. Leefbaar Utrecht stemde vóór.
Toch zegt het dikke verkiezingsprogramma van Leefbaar Utrecht hierover: 'Leefbaar Utrecht is principieel tegen de privatisering van de energieproductie en energie-distributie'. En nog vorige week liet mevrouw van den Bergh namens LU weten vóór de komende verkoop van de REMU te zijn. 'Principieel' tegen?
De parkeergarages zijn een ander voorbeeld. In het verkiezingsprogramma zegt Leefbaar Utrecht wel voor de parkeergarage op het Lucas Bolwerk te zijn, maar zegt niets over de parkeergarages onder het Neude en het Janskerkhof. De VVD is tenminste zo eerlijk om daar in haar programma openlijk voor uit te komen. Maar in haar programma zwijgt Leefbaar Utrecht over deze garages. Toch liet de heer Westbroek nog maar een paar maanden geleden in de raad weten wel voor de twee extra parkeergarages onder het Neude en het Janskerk-hof te zijn. Waarom komt Leefbaar Utrecht daar niet voor uit in haar program-ma?
En wat te denken van de passage in hetzelfde programma over 'zwarte' en 'witte scholen'? Namelijk: "Daardoor is het onderscheid tussen zwarte en witte scholen voor Leefbaar Utrecht dan ook niet relevant'. Deze kortzichtige ontkenning van een groot maatschappelijk probleem is exact hetzelfde als wat de collegepar-tijen al jaren doen.

Ik gun Jerry Goossens en heel Utrecht van harte een alternatief voor de huidige collegepar-tijen. Gezien hun afbraakpolitiek van paars met een groen randje is dat bitterhard nodig. Maar dan wel een echt alternatief.

Bob Ruers
Voorzitter SP-fractie

Top

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie