Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Provincie Friesland start proef met nieuwe bermverstevigers

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Friesland
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Friesland

Persberichten

Provincie start proef met nieuwe bermverstevigers

De provincie Fryslân start maandag 6 november aanstaande met het aanbrengen van een proefstrook van bermverstevigers langs twee binnenbochten in de provinciale weg N354 (Sneek Sneekerhoek). Het gaat om twee proefstroken van totaal 300 meter langs de N354 ter hoogte van de buurtschap Tsienzerbuorren.

Een aantal weken geleden is gestart met de werkzaamheden op het wegvak tussen de Tsienzerbuorren (buurtschap bij Raerd) en Scharnegoutum, voor het vergroten van de verkeersveiligheid.

Een van de maatregelen is het naar binnen verschuiven van de witte kantmarkering. Het wegvak is daardoor optisch smaller, waardoor bestuurders van motorvoertuigen langzamer gaan rijden, dan op een breder wegvak. In werkelijkheid wordt de gehele weg niet smaller; de strook tussen kantmarkering en berm (de zogeheten redresseerstrook) wordt namelijk breder, door de verschuiving.

Bermen (van binnenbochten) worden veelal verhard met grasbetonblokken. Dit om te voorkomen dat het (zware) wegverkeer sporen in de berm maakt. Nadeel van de grasbetonblokken is dat deze goed zichtbaar zijn, waardoor de weg optisch weer breder wordt. Het effect van snelheid minderen doordat een weg smaller lijkt, is daarmee weer weg.

Er zijn twee nieuwe typen bermverstevigers van kunststof op de markt gekomen, die de eigenschappen bermverstevigend maar onopvallend meer zouden bezitten dan de huidige grasbetonblokken. Met deze twee nieuwe typen, Geoweb en Ecoblokken, gaat de provincie de komende maanden de proef doen. Daarbij zal gekeken worden naar de begroeiing van/tussen het materiaal, stevigheid en of het materiaal goed op de plaats blijft liggen. In het voorjaar van 2001 worden de resultaten geëvalueerd.

Alleen de provincie Flevoland heeft totnogtoe een proef gedaan met het Geoweb en de Ecoblokken.

Nummer: 201
Datum: 1 november 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie