Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Rapport mensenrechtenschendingen in Siri (Molukken)

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Verzonden: zondag 5 november 2000 23:13

Onderwerp: Rapport misdaden en verzoek uit de Molukken (Dorp Siri Sori Amalatu)
Capelle aan den IJssel, 5 november 2000.

L.S.,

Afgelopen vrijdag wij een fax ontvangen vanuit Ambon met het verzoek dit in Nederland en overal in de wereld te verspreiden. De bovengenoemde fax wordt u als bijlage toegestuurd en welke een Nederlandse vertaling is van het orgineel. Indien u het orgineel toegestuurd wilt krijgen, neem dan contact op met:

Informatiecentrum "Maluku Tabakar"

Tel : 010 - 4422829
Fax : 010 - 4422839
Email : MalukuTabakar1@hetnet.nlVERTALING
Brief van het bestuur van het dorp SIRI SORI AMALATU (SAPARUA) per fax ontvangen op 3 november 2000
Informatiecentrum Maluku Tabakar

PEMERINTAH KABUPATEN DATI II MALUKU TENGAH
WILAYAH KECAMATAN SAPARUA
DESA SIRI SORI AMALATU

Siri Sori Amalatu, 3 november 2000

Nummer : 330/40
Bijlage :
Pokok : Rapport van misdaden en mensenrechtenschendingen en verzoek om de bouw van de huizen en andere faciliteiten

Aan
De gouverneur als gezagsdrager civiele
noodtoestand op de Molukken,
te Ambon

Geachte heer,

Het dorpsbestuur van Siri Sori Amalatu vindt het noodzakelijk om u te rapporteren over onze ervaringen met betrekking tot de verschillende misdaden en de zware mensenrechtenschendingen, die door groepen moslims zijn gepleegd. Deze groepen moslims zijn vanuit de richting van het dorp Siri Sori Islam gekomen en zijn daarbij geholpen door eenheden van de landmacht van het Indonesische leger,TNI-Angkatan Darat (in deze brief verder aangeduid als geweldveroorzakers) en tot slot treft u ons verzoek aan.
1. De misdaden en de mensenrechtenschendingen die door de geweldveroorzakers zijn gepleegd tegen de bevolking en het dorp Siri Sori Amalatu, zijn duidelijk een hele tijd vooraf gepland en georganiseerd. De voortekenen van dit geweld hebben wij uitgebreid vermeld in onze brief van 10 augustus 2000 onder nummer 330/38. In een bilateraal gesprek met de districtcommandant van de politie en de gouverneur, als gezagsdrager civiele noodtoestand, is dit ook aan de orde gesteld, het advocatenteam van de kerken heeft ons terzijde gestaan bij deze ontmoeting.
2. Vanwege onze ervaringen en die van de andere dorpen, die inmiddels zijn verwoest, hebben wij de gouverneur gevraagd om de bewaking van het dorp Siri Sori Amalatu toe te vertrouwen aan eenheden van de Mobile Brigade van de politie en niet aan de militairen van de landmacht van het Indonesische leger. De gouverneur heeft ons verzoek ingewilligd en ons mondeling beloofd, dat hij onmiddellijk hiertoe opdracht zou geven aan de functionarissen van politie. Gebleken is dat de belofte van de gouverneur niet is nagekomen, want de geweldveroorzakers kunnen overal en in alle vrijheid misdaden en schendingen van de mensenrechten begaan.
3. Nadat wij onze brief bij de eerder genoemde ontmoeting hebben aangeboden, hebben de geweldveroorzakers 6 (zes) keer ons dorp aangevallen:

a. Op 21 september 2000 hebben de geweldveroorzakers met standaard wapens van het leger en politie vanaf de heuvels, het strand en de moskee op goed geluk ons dorp beschoten met raketwerpers en mortieren. Na de beschietingen en de bombardementen hebben de aanvallers de eigendommen van de bewoners beroofd en huizen in brand gestoken. Een overzicht van de aangebrachte schade:
Bezittingen en veestapel zijn geroofd.

1. 140 huizen zijn verbrand;

2. 2 (twee) mensen zijn gedood, namelijk Markus Kesaulya (27 jaar) en Dominggus Tutuhatunewa (28 jaar);

3. 4 (vier) mensen zijn gewond geraakt, namelijk Glen Syauta, Fredi Likliwatil, Simon Saimima en Meksi Hitalilpessy;
4. de bewoners van de verbrande huizen zijn de bossen in gevlucht en vele kinderen kunnen geen onderwijs meer volgen. Nadat dit leed is geschied heeft de gouverneur, als gezagsdrager civiele noodtoestand, en zijn staf een eenheid van de landmacht gestuurd. De bewoners echter hebben de komst van deze eenheid in hun dorp geweigerd vanwege hun slechte ervaring met militairen van de landmacht, die mensen eerder hebben mishandeld en samen met de moslims aanvallen hebben uitgevoerd, met als gevolg de verwoesting van hun dorp. Hun aanwezigheid zou alleen maar last en verdriet teweegbrengen bij de bevolking.

b. Op 7 oktober 2000 heeft het leger de bewoners de opdracht gegeven om met zandzakken verdedigingsbolwerken te maken. Deze zijn later echter door de militairen gebruikt om de bewoners van Siri Sori Amalat aan te vallen.

c. Op 7 en 8 oktober 2000 hebben de geweldveroorzakers zich bij de militairen van de legerpost 403 van de Infanterie aangesloten om vervolgens een aanval uit te voeren op Siri Sori Amalatu. Ons dorp is door de aanvallers beschoten en gebombardeerd met mortieren. Ook dit keer hebben plunderingen plaatsgevonden.

Net als de vorige aanvallen zijn de gevolgen desastreus voor de bewoners: 137 huizen en het kerkgebouw met alle inventaris zijn in vlammen opgegaan en de bewoners zijn van hun bezittingen en vee beroofd. De plunderaars hebben ook 4850 kg rijst en 50 dozen mie, die door het provinciale bestuur aan de bewoners zijn geschonken, meegenomen. Na hun aanval hebben de aanvallers de nacht doorgebracht in het kerkgebouw. De aanvallers en de militairen van de Infanterie 403 hebben met de vrouwen uit Siri Sori Islam, die eten voor de aanvallers hebben gebracht, seksuele handelingen verricht. Als bewijs van deze onreine daad en om de christelijke godsdienst te beledigen en te vernederen hebben ze 7 (zeven) met sperma besmeurde vrouwenonderbroeken in het kerkgebouw achtergelaten.

d. Op 11 oktober 2000 hebben de geweldveroorzakers en in het bijzonder militairen van de landmacht aanvallen uitgevoerd op de vluchtelingen, die naar de bossen zijn gevlucht en in eenvoudig gebouwde onderkomens verblijven. Bij deze aanval is een schoolgebouw voor lager middelbaar onderwijs in brand gestoken en een burger, Markus Sasabone, is door militairen van de landmacht in zijn dijbeen geschoten. De bewoners van Siri Sori Amalau die naar de bossen zijn gevlucht hebben veel last ondervonden van de voortdurende aanvallen van de militairen. Hun in de haast gebouwde onderkomens in de bossen zijn verwoest.

e. Op 23 oktober 2000 hebben de geweldveroorzakers ons dorp aangevallen en met mortieren bestookt. Vijftien (15) huizen en de kerk zijn in brand gestoken.

f. Op 26 oktober 2000 is Siri Sori Amalatu opnieuw beschoten en gebombardeerd.

4. Voordat de militairen van de landmacht in de dorpen Siri Sori Islam en Siri Sori Amalatu werden gestationeerd, hebben de inwoners van Siri Sori Amalatu de aanvallen van de moslims uit Siri Sori Islam, die qua inwonersaantal 5x zo groot is, met gemak weerstaan, zodat er geen slachtoffers zijn gevallen. Met de komst van de eenheden van de landmacht met hun moderne wapens is een ander situatie ontstaan. Bij elke aanval zijn militairen van deze eenheden van de landmacht betrokken, erger nog zij hebben daarbij leiding gegeven. En daarom konden de bewoners van Siri Sori Amalatu deze geweldige overmacht niet tegenhouden.
5. Wij stellen de gouverneur, als gezagsdrager civiele noodtoestand, verantwoordelijk voor de schade die de mensen hebben opgelopen, als gevolg van de aanvallen van de geweldveroorzakers. Eén van de argumenten is dat de gouverneur ondanks ons verzoek, zowel schriftelijk als mondeling, geen poging heeft ondernomen om ons bescherming te bieden. Daarom verzoeken wij de gouverneur om onvoorwaardelijk voorrang te verlenen aan de herbouw van de huizen en andere openbare faciliteiten in het dorp Siri Sori Amalatu.
Tot zover dan ons rapport en verzoek.
Bij voorbaat zeggen wij u dank en ontvang bij deze onze christelijke groet en bede.

Hoogachtend,

Namens het plv. dorpshoofd van Siri Sori Amalatu,
de secretaris,

w.g. Utolseja

In afschrift aan:

1. de president en de vice president van Indonesië,
2. de internationale commissie voor de mensenrechten
3. de nationale commissie voor voor de mensenrechten via de vertegenwoordiging op de Molukken te Ambon
4. de leiding van de Rooms Katholieke Kerk, de Wereldraad van kerken en de besturen van de kerken in en buiten Indonesë.
5. Team van advocaten van de kerken

6. Civiele en militaire functionarissen in de provincie Maluku en Midden Molukken.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...