Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Forse toename van gebruik lichttherapie

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

MEDILUX

Forse toename van gebruik lichttherapie

Persbericht 6 november 2000

Forse toename van gebruik lichttherapie

Nu de weerkundige najaarsdepressies weer in alle hevigheid over onze streken razen, blijken ook de seizoensgebonden stemmingsstoornissen weer de kop op te steken. Omdat de laatste jaren steeds meer bekend wordt over het ontstaan en verloop van deze winterdepressie, wint ook de behandeling met intensief licht snel terrein. Met name de verhuur van lichttherapie apparatuur is de afgelopen weken sterk toegenomen. Momenteel bestaan bij sommige thuiszorgwinkels en medische speciaalzaken zelfs wachtlijsten Volgens onderzoek van de Universiteit Groningen heeft naar schatting 3% van de Nederlandse bevolking gedurende de donkere dagen van het jaar last van winterdepressie.

Beschikbaar in het hele land

Volgens medisch adviseur drs. Gerro van Rheenen van MediluX uit Helvoirt weten veel mensen echter nog al te vaak geen raad met hun klachten die zich uiten in somberheid, vermoeidheid, veel slapen en veel eten. Steeds meer huisartsen onderkennen de klachten maar hebben problemen om de patiënten naar de juiste instanties door te sturen terwijl in Nederland ruim honderd reguliere ziekenhuizen en poliklinieken over lichttherapie beschikken. Ook staan steeds meer zorgverzekeraars positief ten opzichte van de mogelijkheid om bij een aanvullende verzekering de aanschaf van een lichttherapie-apparaat te vergoeden. Dit komt onder meer omdat het college van zorgverzekeraars een advies heeft uitgebracht waarin lichttherapie als een effectieve behandeling wordt aangemerkt.

Veilig bij deskundig gebruik

Het gebruik van lichttherapie is relatief veilig. Toch kunnen er in zeldzame gevallen bij onjuist gebruik problemen ontstaan. Zo kunnen mensen met oogziekten meestal geen gebruik maken van lichttherapie en patiënten met een manisch depressieve stoornis kunnen soms overactief worden. Daarnaast kan lichttherapie niet worden gecombineerd met bepaalde medicijnen. Van Rheenen adviseert mensen dan ook om bij het vermoeden van een winterdepressie eerst de huisarts of specialist om advies te vragen en uitsluitend apparatuur te gebruiken die volgens de wettelijke normen zijn vervaardigd en verkrijgbaar zijn bij medische speciaalzaken en thuiszorgwinkels.

Voor meer informatie of beeldmateriaal kan contact worden opgenomen met:

MediluX Lichttherapie, Broekwal 62, 5268 HD Helvoirt tel: 0411-642834 fax: 0411-642655 email: (medilux@wxs.nl)


06 nov 00 16:11

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie