Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Werkgevers positief over werken met mensen met Down-syndroom

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Erasmus Universiteit Rotterdam

6 november 2000

Mensen met Downsyndroom op de werkvloer: een eye opener

Weinig mensen met Downsyndroom staan op de loonlijst van een regulier bedrijf. Toch kunnen deze mensen, gesteund met een jobcoach wel degelijk daar aan de slag. Of de belemmeringen vooral bij de werkgevers liggen is de vraag. De videofilm Get Down on it!, vervaardigd door WBM Productions in samenwerking met de Erasmus Universiteit Rotterdam in opdracht van de Stichting Downs Syndroom toont vijf mensen met Downsyndroom in hun werkomgeving. De film bleek na vertoning bij werkgevers uit de supermarkt- , tuinbouw- en horecabranche over het algemeen een gunstige reactie op te roepen. De werkgevers blijken een positiever beeld te hebben over werken met mensen met Downsyndroom dan ouders en leerkrachten denken.

Het hebben van een betaalde baan vormt een belangrijk onderdeel van de participatie van het maatschappelijke en sociale leven. Het inzicht groeit dat mensen met een verstandelijke belemmering hiervan niet zouden moeten worden uitgesloten. Vanuit deze gedachten wordt er in Nederland dan ook gewerkt aan de ontwikkeling van support employment. Een zogenaamde jobcoach biedt begeleiding bij het vinden en houden van een betaalde baan. Mensen met Downsyndroom profiteren nog nauwelijks van deze ontwikkeling. Volgens betrokkenen heeft dit vooral te maken met beeldvorming, zij worden gewoonlijk gezien als (te) ernstig verstandelijk gehandicapt.

Toch liggen er volgens de Stichting Downsyndroom wel degelijk meer mogelijkheden voor veel meer mensen met Downsyndroom dan de hooguit enkele tientallen die men nu in de reguliere werksituaties aantreft.

Samen met de Erasmus Universiteit Rotterdam en WBM Productions heeft de stichting het initiatief genomen om een videofilm samen te stellen over de individuele integratie van mensen met Downsyndroom op de gewone werkvloer. Aan de slag in een kwekerij, in een kantine, een spoelkeuken of bij een supermarkt: de hoofdpersonen in de film zijn zelfstandig en zelfredzaam. Zij kunnen veel meer dan op grond van hun aangeboren aanleg van hen wordt verwacht.

In hoeverre de film ook daadwerkelijke effect heeft op de beeldvorming en attitudes is door het Erasmus University Centre for Contact Research and Business Support (ERBS) een effectmeting uitgevoerd. Daaruit komt naar voren dat werkgevers over het algemeen een positiever beeld hebben over de mogelijkheden van werknemers met Downsyndroom dan ouders en leerkrachten denken. De werkgevers hebben over het algemeen gunstige verwachtingen. Reden om iemand met Downsyndroom (of met een ander handicap) aan te nemen zijn divers, maar liggen met name op het vlak van de maatschappelijke betrokkenheid en verantwoordelijkheid. Met name maatschappelijke betrokkenheid heeft volgens veel respondenten een positieve invloed op het imago van het bedrijf. Al bestaat wel de indruk dat dit effect groter is wanneer het bedrijf in een dorp is gevestigd. In een stad zou het imago-effect minder zijn.

Het Erasmus University Centre for Contact Research and Business Support vertaalt de kennis van de Faculteit der Bedrijfskunde naar innovatieve oplossingen voor ondernemers en organisaties. Bij de uitvoering van projecten voor opdrachtgevers werken projectmanagers en business consultants van ERBS nauw samen met studenten en medewerkers van de faculteit.

Noot voor de pers
Info
Bij de producent van Get Down on it, ing. H. Breimer, tel (010) 40 87 248; e-mail (Breimer@oos.eur.nl)
Onderzoek ERBS, mw. drs. L. Peereboom, tel. (010) 40 81 932; e-mail (L.Peereboom@fbk.eur.nl)
Stichting Downs Syndroom, ir. E. de Graaf, tel (0522) 28 13 37; e-mail (sdswannl@knoware.nl)


reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie