Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Tentoonstelling hulp aan Joodse vluchtelingen tijdens WOII

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl\content.asp?Key=402794Ministerie van Buitenlandse Zaken
Persbericht
Datum: 3 november 2000
Nummer: 125/00

VISA FOR LIFE': TENTOONSTELLING OVER HULP DOOR NEDERLANDSE CONSULS AAN JOODSE VLUCHTELINGEN TIJDENS TWEEDE WERELDOORLOG

Maandag 6 november 2000 wordt in het gebouw van het Ministerie van Buitenlandse Zaken een tentoonstelling geopend, getiteld 'Visa for Life', over Nederlandse diplomatieke en consulaire vertegenwoordigers die tijdens de Tweede Wereldoorlog joden hebben geholpen te ontkomen aan aan de vernietigingskampen van het Derde Rijk.

Bijzondere aandacht krijgt de Nederlander Jan Zwartendijk . Zwartendijk was de vertegenwoordiger van Philips in Litouwen. Enkele dagen voor de Sovjet-inval in de Baltische staten werd hij benoemd tot consul van Nederland. In die functie gaf hij vele visa voor Suriname en Curaçao af aan joodse vluchtelingen. Zij konden hiermee dwars door de Sovjet-Unie naar Japan of Shanghai reizen.

De tentoonstelling is speciaal voor deze gelegenheid uitgebreid met informatie over Joseph Willem Kolkman, journalist en waarnemend vice-consul in Perpignan. In deze laatste functie redde hij velen het leven door hen uit de gevangenis te halen en onder te brengen in zijn opvanghuis bij Perpignan. Vevolgens wist visa voor Spanje en Portugal voor hen te regelen, waarmee zij naar Engeland konden ontsnappen

Toen dit bijna onmogelijk was geworden wist hij velen te helpen naar Zwitserland te ontsnappen. Kolkman werd in 1943, toen hij met zijn vrouw wilde vluchten, opgepakt. Hij stierf in 1944, ziek, tijdens een transport naar Lublin.

De secretaris-generaal van het ministerie van Buitenlandse Zaken, mr Frank Majoor, samen met de ambassadeur van Israël in ons land, de heer Yossi Gal, de opening verrichten.

Plaats: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Bezuidenhoutseweg 67,
Den Haag
Tijd: maandag 6 november 2000, 17.00 uur.

De tentoonstelling zal na 6 november nog enkele weken te zien zijn in de lounge van het ministerie.

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie