Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Duidelijke uitleg belastingstelsel op sites NIBUD en FNV

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
NIBUD Persbericht

nibudan.gif (21455 bytes) P E R S B E R I C H T

Belastingstelsel duidelijk uitgelegd op internetsites NIBUD en FNV

6-11-2000

Het nieuwe belastingstelsel dat per 2001 van kracht gaat, heeft voor iedereen de nodige gevolgen. De tariefgroepen verdwijnen en worden vervangen door kortingen op de belasting. Een aantal kortingen moet via een speciaal formulier worden aangevraagd bij de Belastingdienst. Veel meer mensen dan voorheen krijgen hierdoor te maken met belastingformulieren. Voor het NIBUD en de Vakcentrale FNV reden om op de beide Internetsites aandacht te besteden aan de Belastingherziening 2001. De informatie op de site is zeer toegankelijk en leidt de bezoeker direct naar de belastingmaatregelen die voor hem of haar van toepassing zijn.

De informatie op de sites is gebaseerd op een brochure die het NIBUD heeft gemaakt voor de Vakcentrale FNV. De FNV zal deze brochure dit najaar gebruiken tijdens 50 voorlichtingsbijeenkomsten in het hele land voor haar leden over het nieuwe belastingstelsel.

Kortingen die automatisch worden uitgekeerd

De Internetpagina's van het NIBUD en de Vakcentrale FNV geven informatie over het verdwijnen van de tariefgroepen, en over de diverse kortingen op de belasting die ervoor in de plaats komen. Werkgevers en de (meeste) uitkerende instanties verrekenen een aantal kortingen direct in het salaris of de uitkering. Dit geldt voor de algemene heffingskorting (voor iedereen), de arbeidskorting en de kortingen voor ouderen. Wie recht heeft op deze kortingen, ontvangt ze dus automatisch. Deze hoeven niet speciaal aangevraagd te worden.

Kortingen zelf aanvragen

Een aantal kortingen moet wel speciaal aangevraagd worden, zoals de diverse kortingen voor ouders met kinderen en alleenstaande ouders. Ook partners met geen of weinig inkomen, hebben in het nieuwe stelsel recht op de algemene heffingskorting, maar moeten deze wel zelf aanvragen.

De Belastingdienst betaalt deze kortingen rechtstreeks uit. Die betaling verloopt via een voorlopige teruggaaf, die met een speciaal formulier moet worden aangevraagd. Dit najaar stuurt de Belastingdienst aan iedereen die mogelijk recht heeft op een korting, een formulier.

Praktische tips en voorbeelden

De Internetpagina's over de belastingherziening 2001, zijn te raadplegen op de sites van het NIBUD (www.nibud.nl/bel2001),en de Vakcentrale FNV (www.fnv.nl/belastingservice). Ook worden op de site andere aspecten van het nieuwe belastingstelsel belicht, zoals belasting op vermogen, en verandering in aftrekposten.

Verder staan er op de site diverse tips en voorbeelden. Bij de voorbeelden is ook al rekening gehouden met andere wijzigingen die volgend jaar van kracht worden, zoals de hogere btw op luxe-goederen en de hogere energieheffingen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie