Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Honderdduizend verdachten bestraft

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
CBS Webmagazine

Honderdduizend verdachten bestraft

Vorig jaar heeft de rechter in bijna 106 000 strafzaken de verdachte schuldigverklaard. Meer dan eenderde van deze zaken had betrekking op een vermogensmisdrijf, zoals diefstal. Eenvijfde van de zaken betrof een overtreding van de wegenverkeerswet, voornamelijk rijden onder invloed.

Schuldigverklaringen in strafzaken, 1999 (totaal 106 000)

In de periode 1994-1999 is het totaal aantal schuldigverklaringen in strafzaken met 15% toegenomen. Het aantal schuldigverklaringen wegens geweldsdelicten groeide met 39%. Bij vernielingen en misdrijven tegen de openbare orde steeg het aantal schuldigverklaringen met 36%.

De grootste groei was te zien bij de misdrijven tegen de opiumwet. Hier lag het aantal schuldigverklaringen vorig jaar 61% hoger dan in 1994. Daarentegen lag het aantal schuldigverklaringen wegens vermogensdelicten in 1999 op nagenoeg het zelfde niveau als in 1994. Deze delicten hadden over de gehele periode een aandeel van 35 tot 40% in het aantal zaken waarin de rechter de verdachte schuldig verklaarde.

Schuldigverklaringen naar soort delict

Vrijheidsstraffen - waaronder gevangenisstraffen - en geldboetes maken elk eenderde uit van de straffen die de rechter in 1999 oplegde. Van de geldboetes werd ruim 90% geheel of gedeeltelijk onvoorwaardelijk opgelegd. Bij de gevangenisstraffen was 60% van de straffen onvoorwaardelijk.

Het totaal aantal opgelegde straffen nam in de periode 1994-1999 met 22% toe. Het aantal geheel of gedeeltelijk onvoorwaardelijke gevangenisstraffen is met 13% toegenomen. Vooral de taakstraffen werden in deze periode belangrijker. Vorig jaar werden deze bijna twee maal zo vaak opgelegd als in 1994.

Opgelegde straffen

Frits Huls

Voor meer informatie: (infoservice@cbs.nl)

© Centraal Bureau voor de Statistiek, Voorburg/Heerlen, 2000 Bronvermelding is verplicht. Verveelvoudiging voor eigen gebruik of intern gebruik is toegestaan.

Laatst gewijzigd: 06 november 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie