Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Literair Utrecht SLAU Nieuwsbrief november 2000

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
SLAU Nieuwsbrief november 2000

met in deze editie:


- Het Huiskameronweer met Manon Uphoff, Ingmar Heytze en de Lomboys
- Herman Brusselmans bij Broese Wristers

- Recht uit 't Hart met RAAK! Literair geweld

- Poëziemaand bij Schrijversschool

- Biografische lezingen

- Literair feestje

- SLAU-agenda

Het Huiskameronweer met Manon Uphoff, Ingmar Heytze en de Lomboys

Interviews, voordrachten en muziek in het maandelijkse Huiskameronweer. Met deze maand Manon Uphoff, die in 1962 werd geboren in Utrecht, daar studeerde en zich nu volledig aan haar schrijverschap wijdt. Haar romandebuut Gemis, over het zoekende meisje Mara Astheim, verscheen in november 1997 en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 1998 en de Betje Wolff Prijs. In de verhalenbundel De fluwelen machine gingen alle registers van haar rijke fantasie open: van een ongewone liefde van een merrie voor een koetsier tot bizarre en sprookjesachtige gebeurtenissen rondom een Siamese tweeling, een eunuch en een Poolse bruid. 'Magistraal,' aldus NRC Handelsblad. Vrij Nederland: 'Wat unheimisch lijkt, blijkt genotvol, wat tragisch lijkt heroïsch, wat vol walging beschreven lijkt, zit vol lust en genot. Dat is knap en erg veelbelovend.' Binnenkort verschijnt Hij zegt dat ik niet dansen kan. Daarnaast dichter Ingmar Heytze (1970), die een druk jaar achter de rug heeft. In mei verscheen, in samenwerking met journaliste Vrouwkje Tuinman, Verdomd interessant, maar gaat u verder, een boek over de taalvondsten van Wim T. Schippers. Zijn bevindingen als huisfilosoof van het Centraal Museum worden gebundeld in het boekje Het voordeel van de twijfel, dat dit najaar verschijnt. Deze maand verschijnt zijn derde dichtbundel Aan de bruid. Daarin wordt de liefde in al haar (pijnlijke) gedaanten bezongen, en zo ook de lege fles en de verbraste nacht, maar tevens lezen we over het 's morgens groeten van de dingen, een prijsvraag voor dichters en het heelal, 'dat er ook nog hangt'. Tenslotte de Lomboys, alias David Mulder en Patrick van Es. Beiden zijn werkzaam als tekstschrijver, muzikant en docent aan onder meer de Hogeschool voor de Kunsten. Ze komen uit Lombok, maar slaan hun vleugels inmiddels uit naar concertpodia en festivals door heel het land, al dan niet mee fullsize rockband. Een dubbele dosis zang en akoestische gitaar in een uitgekiende parodie op de rock 'n' roll-cultuur. Donderdag 16 november, 20.00 uur, Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht. Entree gratis. Informatie: slau.frodo.nl of 030-2367712.

Brusselmans bij Broese Wristers

Herman Brusselmans (1957) is ongetwijfeld de meest productieve literator in het Nederlandse taalgebied. Gemiddeld voegt de zelfbenoemde 'Langharige Jonge Oppergod van de Vlaamse Letteren' bijna tweemaal per jaar een onverschrokken meesterwerk toe aan de Nederlandstalige literatuur. Vrijwel steeds speelt daarin een personage met de naam Herman Brusselmans een van de hoofdrollen. En steeds vaker blijken personen uit de alledaagse werkelijkheid zich zozeer aan Brusselmans bijtende ironie te ergeren, dat zij rechtszaken tegen de auteur aanspannen. Dat heeft de Gentenaar er niet van weerhouden recentelijk een lijvige roman (Vergeef mij de liefde) en een stripverhaal (het samen met Caryl Strzelecki vervaardigde De koffer) te publiceren. Op woensdagavond 15 november is Herman Brusselmans vanaf 19.30 uur te gast bij boekhandel Broese Wristers aan de Utrechtse Stadhuisbrug. Op deze in samenwerking met de SLAU georganiseerde avond zal de schrijver voorlezen, signeren en een interview afgeven. De interviewer voor deze avond is Ed van Eeden (1957), een Utrechtse criticus en schrijver. Van Eeden is een Brusselmansiaan van het eerste uur; ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de auteur stelde hij in 1997 het boek Wie is Herman Brusselmans en waarom? samen. Informatie: slau.frodo.nl.

Recht uit 't Hart met RAAK! Literair geweld

In het dagelijkse leven heeft het woord 'geweld' een uitgesproken negatieve bijklank, en wordt het bij voorkeur als 'zinloos' bestempeld. In de literatuur daarentegen neemt het een eigen, zelfstandige plaats in. In de literatuur kan geweld verschrikkelijk zijn, maar ook onderhoudend, zoals in thrillers of detectives. Ook kan het worden opgevat als de strijd tussen auteurs onderling.
De Stichting Literaire Activiteiten Utrecht nodigt dit jaar tien auteurs uit om speciaal voor het festival Recht uit 't Hart 2000 een verhaal of essay te schrijven onder de noemer: RAAK! - Literair geweld. Met de taal als wapen en de bladzijde als strijdtoneel, soms genuanceerd, dan weer uitgesproken, maar altijd doordacht en fraai verwoord. Bij de avond verschijnt, in samenwerking met uitgeverij De Prom de bundel RAAK! - Literair geweld. Een literaire bespiegeling rond een heikel thema. Met: Kader Abdolah, Max Dendermonde, Lydia Rood, Ed van Eeden, Manon Uphoff, Henk van Woerden, Jef Geeraerts, Geert Mak, Serge van Duijnhoven en Herman Franke. Recht uit 't Hart wordt gepresenteerd door auteurs Tommy Wieringa en Arjan Witte, ook bekend als oprichters van de roemruchte Literaire Knok Ploeg. De avond wordt aangevuld met gastoptredens van Los Covenantes en visuele suspense door beeldend kunstenaar Rogier Taminiau. Zaterdag 25 november 2000, 20.00 uur, Muziekcentrum Vredenburg, Vredenburgpassage 77, Utrecht. Entree: f25,00. Reserveringen: 030-2314544. Informatie: slau.frodo.nl of 030-2367712.

Poëziemaand bij de Schrijversschool

November is poëziemaand bij de Utrechtse Schrijversschool. Vier dinsdagavonden lang wordt gediscussieerd, geschreven, voorgedragen en gefilosofeerd. Deelnemers brengen hun eigen gedichten mee en gaan in samenspraak na waar de intensiteit van poëzie uit bestaat, hoe je vorm en inhoud op elkaar aan kunt laten sluiten, hoe beeldspraak kan worden gebruikt en hoe je weet wanneer een gedicht werkelijk af is. Met als inspiratiebron teksten van Etty van Hillesum en Vasalis wordt gepraat over 'Horror Vacuï', oftewel de angst voor de leegte. De avonden vinden plaats op 7, 14, 21 3n 28 november in Artibus, Verlengde Hoogravenseweg 150b, Utrecht. Docente is Liesbeth Langemaat. De entree is f25,-, en f80,- voor een passepartout. Aanmelden kan via 030-2339966. Informatie: www.uck.nl.

Biografische lezingen

Leermeester en leerling staan centraal in twee lezingen door Nederlandse schrijfsters. De organisatie van Kunsthistorische Leergangen presenteert twee vrijdagmiddagen rondom Jan van Scorel en Antonius Mor. Hanny Alders vertelt over de zestiende-eeuwse schilder Jan van Scorel, over wie zij enkele jaren geleden een biografische roman publiceerde. Een van Van Scorels beste leerlingen was portretschilder Anton Mor. Thera Coppens, auteur van de recent verschenen biografie Antonius Mor, hofschilder van Karel V, zal praten over de opzienbarende carrière van Mor. Centraal Museum, 17 en 24 november vanaf 14.00 uur. Entree f80,-. Informatie: 030-2769187.

Literair feestje

Op zaterdag 11 november presenteert Ingmar Heytze zijn derde dichtbundel Aan de bruid. Dat levert een gevarieerd literair feestje op, met verfilmde gedichten door Arnoud Rijken en Michel Sewnarain en live-optredens van onder anderen dichteres Hagar Peeters, dichter Paul Janssen, De Lomboys, pianist Kees Wennekendonk, schrijfster Maartje Duin en Ingmar Heytze zelf. Na afloop is er een LOS-dansavond met DJ's Frankie D & Radar. De presentatie vindt plaats van 21.30 uur tot 23.00 uur in Tivoli, Oudegracht 245 te Utrecht. Toegang gratis tot 22.30 uur, daarna fl.15,-. Informatie op www.tivoli.nl en 020-4213830.

SLAU-Agenda

6 november: Geletterden en Gecijferden met Jaap van Heerden: 'Verbeeldingskracht in literatuur en wetenschap; de wetenschap steekt de literatuur in verbeeldingskracht gemakkelijk naar de kroon'. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis. 13 november: Geletterden en Gecijferden met Vincent Icke: 'De smaak van hout; het lezen van wetenschappelijk proza laat in de mond vaak een houtige smaak achter'. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis.
15 november: Herman Brusselmans in gesprek met Ed van Eeden, vanaf 19.30 uur in boekhandel Broese Wristers aan de Utrechtse Stadhuisbrug. Toegang gratis.
16 november: Het Huiskameronweer met Manon Uphoff, Ingmar Heytze en Lomboys. Hofman Café, Janskerkhof 17a, 20.00 uur, entree gratis. 20 november: Geletterden en Gecijferden met Rutger Kopland, in gesprek met Bertram Mourits. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis.
25 november: Recht uit 't Hart: Raak! Literair geweld met onder anderen Kader Abdolah, Max Dendermonde, Lydia Rood, Ed van Eeden en Manon Uphoff. Muziekcentrum Vredenburg, Vredenburgpassage 77, Utrecht. Entree f25,-. 27 november: Geletterden en Gecijferden met Esther Jansma: 'Van poëzie tot wetenschap; het a, b, c volgens Esther Jansma'. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Mail naar (stichting_slau@hotmail.com) of surf naar slau.frodo.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie