Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Literair Utrecht SLAU Nieuwsbrief november 2000

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
SLAU Nieuwsbrief november 2000

met in deze editie:


- Het Huiskameronweer met Manon Uphoff, Ingmar Heytze en de Lomboys
- Herman Brusselmans bij Broese Wristers

- Recht uit 't Hart met RAAK! Literair geweld

- Poëziemaand bij Schrijversschool

- Biografische lezingen

- Literair feestje

- SLAU-agenda

Het Huiskameronweer met Manon Uphoff, Ingmar Heytze en de Lomboys

Interviews, voordrachten en muziek in het maandelijkse Huiskameronweer. Met deze maand Manon Uphoff, die in 1962 werd geboren in Utrecht, daar studeerde en zich nu volledig aan haar schrijverschap wijdt. Haar romandebuut Gemis, over het zoekende meisje Mara Astheim, verscheen in november 1997 en werd genomineerd voor de Libris Literatuurprijs 1998 en de Betje Wolff Prijs. In de verhalenbundel De fluwelen machine gingen alle registers van haar rijke fantasie open: van een ongewone liefde van een merrie voor een koetsier tot bizarre en sprookjesachtige gebeurtenissen rondom een Siamese tweeling, een eunuch en een Poolse bruid. 'Magistraal,' aldus NRC Handelsblad. Vrij Nederland: 'Wat unheimisch lijkt, blijkt genotvol, wat tragisch lijkt heroïsch, wat vol walging beschreven lijkt, zit vol lust en genot. Dat is knap en erg veelbelovend.' Binnenkort verschijnt Hij zegt dat ik niet dansen kan. Daarnaast dichter Ingmar Heytze (1970), die een druk jaar achter de rug heeft. In mei verscheen, in samenwerking met journaliste Vrouwkje Tuinman, Verdomd interessant, maar gaat u verder, een boek over de taalvondsten van Wim T. Schippers. Zijn bevindingen als huisfilosoof van het Centraal Museum worden gebundeld in het boekje Het voordeel van de twijfel, dat dit najaar verschijnt. Deze maand verschijnt zijn derde dichtbundel Aan de bruid. Daarin wordt de liefde in al haar (pijnlijke) gedaanten bezongen, en zo ook de lege fles en de verbraste nacht, maar tevens lezen we over het 's morgens groeten van de dingen, een prijsvraag voor dichters en het heelal, 'dat er ook nog hangt'. Tenslotte de Lomboys, alias David Mulder en Patrick van Es. Beiden zijn werkzaam als tekstschrijver, muzikant en docent aan onder meer de Hogeschool voor de Kunsten. Ze komen uit Lombok, maar slaan hun vleugels inmiddels uit naar concertpodia en festivals door heel het land, al dan niet mee fullsize rockband. Een dubbele dosis zang en akoestische gitaar in een uitgekiende parodie op de rock 'n' roll-cultuur. Donderdag 16 november, 20.00 uur, Hofman Café, Janskerkhof 17a, Utrecht. Entree gratis. Informatie: slau.frodo.nl of 030-2367712.

Brusselmans bij Broese Wristers

Herman Brusselmans (1957) is ongetwijfeld de meest productieve literator in het Nederlandse taalgebied. Gemiddeld voegt de zelfbenoemde 'Langharige Jonge Oppergod van de Vlaamse Letteren' bijna tweemaal per jaar een onverschrokken meesterwerk toe aan de Nederlandstalige literatuur. Vrijwel steeds speelt daarin een personage met de naam Herman Brusselmans een van de hoofdrollen. En steeds vaker blijken personen uit de alledaagse werkelijkheid zich zozeer aan Brusselmans bijtende ironie te ergeren, dat zij rechtszaken tegen de auteur aanspannen. Dat heeft de Gentenaar er niet van weerhouden recentelijk een lijvige roman (Vergeef mij de liefde) en een stripverhaal (het samen met Caryl Strzelecki vervaardigde De koffer) te publiceren. Op woensdagavond 15 november is Herman Brusselmans vanaf 19.30 uur te gast bij boekhandel Broese Wristers aan de Utrechtse Stadhuisbrug. Op deze in samenwerking met de SLAU georganiseerde avond zal de schrijver voorlezen, signeren en een interview afgeven. De interviewer voor deze avond is Ed van Eeden (1957), een Utrechtse criticus en schrijver. Van Eeden is een Brusselmansiaan van het eerste uur; ter gelegenheid van de veertigste verjaardag van de auteur stelde hij in 1997 het boek Wie is Herman Brusselmans en waarom? samen. Informatie: slau.frodo.nl.

Recht uit 't Hart met RAAK! Literair geweld

In het dagelijkse leven heeft het woord 'geweld' een uitgesproken negatieve bijklank, en wordt het bij voorkeur als 'zinloos' bestempeld. In de literatuur daarentegen neemt het een eigen, zelfstandige plaats in. In de literatuur kan geweld verschrikkelijk zijn, maar ook onderhoudend, zoals in thrillers of detectives. Ook kan het worden opgevat als de strijd tussen auteurs onderling.
De Stichting Literaire Activiteiten Utrecht nodigt dit jaar tien auteurs uit om speciaal voor het festival Recht uit 't Hart 2000 een verhaal of essay te schrijven onder de noemer: RAAK! - Literair geweld. Met de taal als wapen en de bladzijde als strijdtoneel, soms genuanceerd, dan weer uitgesproken, maar altijd doordacht en fraai verwoord. Bij de avond verschijnt, in samenwerking met uitgeverij De Prom de bundel RAAK! - Literair geweld. Een literaire bespiegeling rond een heikel thema. Met: Kader Abdolah, Max Dendermonde, Lydia Rood, Ed van Eeden, Manon Uphoff, Henk van Woerden, Jef Geeraerts, Geert Mak, Serge van Duijnhoven en Herman Franke. Recht uit 't Hart wordt gepresenteerd door auteurs Tommy Wieringa en Arjan Witte, ook bekend als oprichters van de roemruchte Literaire Knok Ploeg. De avond wordt aangevuld met gastoptredens van Los Covenantes en visuele suspense door beeldend kunstenaar Rogier Taminiau. Zaterdag 25 november 2000, 20.00 uur, Muziekcentrum Vredenburg, Vredenburgpassage 77, Utrecht. Entree: f25,00. Reserveringen: 030-2314544. Informatie: slau.frodo.nl of 030-2367712.

Poëziemaand bij de Schrijversschool

November is poëziemaand bij de Utrechtse Schrijversschool. Vier dinsdagavonden lang wordt gediscussieerd, geschreven, voorgedragen en gefilosofeerd. Deelnemers brengen hun eigen gedichten mee en gaan in samenspraak na waar de intensiteit van poëzie uit bestaat, hoe je vorm en inhoud op elkaar aan kunt laten sluiten, hoe beeldspraak kan worden gebruikt en hoe je weet wanneer een gedicht werkelijk af is. Met als inspiratiebron teksten van Etty van Hillesum en Vasalis wordt gepraat over 'Horror Vacuï', oftewel de angst voor de leegte. De avonden vinden plaats op 7, 14, 21 3n 28 november in Artibus, Verlengde Hoogravenseweg 150b, Utrecht. Docente is Liesbeth Langemaat. De entree is f25,-, en f80,- voor een passepartout. Aanmelden kan via 030-2339966. Informatie: www.uck.nl.

Biografische lezingen

Leermeester en leerling staan centraal in twee lezingen door Nederlandse schrijfsters. De organisatie van Kunsthistorische Leergangen presenteert twee vrijdagmiddagen rondom Jan van Scorel en Antonius Mor. Hanny Alders vertelt over de zestiende-eeuwse schilder Jan van Scorel, over wie zij enkele jaren geleden een biografische roman publiceerde. Een van Van Scorels beste leerlingen was portretschilder Anton Mor. Thera Coppens, auteur van de recent verschenen biografie Antonius Mor, hofschilder van Karel V, zal praten over de opzienbarende carrière van Mor. Centraal Museum, 17 en 24 november vanaf 14.00 uur. Entree f80,-. Informatie: 030-2769187.

Literair feestje

Op zaterdag 11 november presenteert Ingmar Heytze zijn derde dichtbundel Aan de bruid. Dat levert een gevarieerd literair feestje op, met verfilmde gedichten door Arnoud Rijken en Michel Sewnarain en live-optredens van onder anderen dichteres Hagar Peeters, dichter Paul Janssen, De Lomboys, pianist Kees Wennekendonk, schrijfster Maartje Duin en Ingmar Heytze zelf. Na afloop is er een LOS-dansavond met DJ's Frankie D & Radar. De presentatie vindt plaats van 21.30 uur tot 23.00 uur in Tivoli, Oudegracht 245 te Utrecht. Toegang gratis tot 22.30 uur, daarna fl.15,-. Informatie op www.tivoli.nl en 020-4213830.

SLAU-Agenda

6 november: Geletterden en Gecijferden met Jaap van Heerden: 'Verbeeldingskracht in literatuur en wetenschap; de wetenschap steekt de literatuur in verbeeldingskracht gemakkelijk naar de kroon'. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis. 13 november: Geletterden en Gecijferden met Vincent Icke: 'De smaak van hout; het lezen van wetenschappelijk proza laat in de mond vaak een houtige smaak achter'. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis.
15 november: Herman Brusselmans in gesprek met Ed van Eeden, vanaf 19.30 uur in boekhandel Broese Wristers aan de Utrechtse Stadhuisbrug. Toegang gratis.
16 november: Het Huiskameronweer met Manon Uphoff, Ingmar Heytze en Lomboys. Hofman Café, Janskerkhof 17a, 20.00 uur, entree gratis. 20 november: Geletterden en Gecijferden met Rutger Kopland, in gesprek met Bertram Mourits. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis.
25 november: Recht uit 't Hart: Raak! Literair geweld met onder anderen Kader Abdolah, Max Dendermonde, Lydia Rood, Ed van Eeden en Manon Uphoff. Muziekcentrum Vredenburg, Vredenburgpassage 77, Utrecht. Entree f25,-. 27 november: Geletterden en Gecijferden met Esther Jansma: 'Van poëzie tot wetenschap; het a, b, c volgens Esther Jansma'. Senaatszaal van het Academiegebouw, Domplein 29, 20.00 uur, toegang gratis.

Wilt u deze nieuwsbrief niet meer ontvangen? Mail naar (stichting_slau@hotmail.com) of surf naar slau.frodo.nl

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Places to work Almere lanceert nieuwe website
Ondernemersplek Places to work in Almere heeft een vernieuwde website. Hierop is nu in één oogopslag te zien dat het...

BankGiro Loterij blijft Spoorwegmuseum steunen
De BankGiro Loterij, de cultuurloterij van Nederland, verlengt haar bijdrage aan Het Spoorwegmuseum met vijf jaar. Sinds 2007 heeft het...

Makelaars en huizenverkopers filmen nu zelf woningverkoopvideo's
Veel makelaars maken zelf de verkoopfoto's van hun vastgoedaanbod. Een professionele woningverkoopvideo produceren is echter voor de meeste makelaars en...

ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal
ERYTECH geeft 4 november 2016 bedrijfsupdate over derde kwartaal LYON, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- ERYTECH Pharma (Parijs:ERYP) (ADR:EYRYY) (Euronext Parijs: ERYP), de...

Code Oranje afgekondigd: op weg naar een nieuwe democratie
Code Oranje afgekondigd¶ Persbericht Woensdag 26 oktober 2016 Code Oranje afgekondigd Op weg naar een nieuwe democratie Een groep van...

HomeExchange Gold brengt de ruil-ervaring naar nieuw service-niveau
HomeExchange – ‘s werelds grootste huizenruil-netwerk met meer dan 65.000 actieve listings in 150 landen– heeft HomeExchange Gold gelanceerd, een...

Bijna 90 procent Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde
Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Bijna 90% Nederlanders wil zeggenschap over eigen levenseinde Van alle Nederlanders wil...

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...