Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Stijging Internetgebruik en eCommerce zet sterk door

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Vindplaats 2
Bron: Newconomy
Zoek soortgelijke berichten

PERSBERICHT, 6 november 2000
Voor onmiddelijke publicatie

'Stijging Internetgebruik en eCommerce zet in Nederland sterk door'

Amsterdam, 6 november 2000: De door Pro Active International voor de 6e keer gehouden Internet Monitor in Nederland laat zien hoe snel het gebruik van Internet zich in Nederland verspreidt. Was in de 2e helft van 1998 nog slechts 15% (1.9 miljoen) van de Nederlandse bevolking van 15 jaar en ouder actief op Internet, inmiddels is dat 45% (5.7 miljoen). Had in 1998 nog maar 3% ooit iets online gekocht (350.000 mensen), inmiddels is dat 19% (2.5 miljoen).

Nederland komt hiermee, na de vier Scandinavische landen, in Europa op de vijfde plaats qua online kopen. Deze stijging heeft zich met name doorgezet na september 1999, omdat Internet vanaf dat moment massaal zonder abonnementskosten werd aangeboden.

Het verschil naar bevolkingsgroepen blijft echter nog groot; zo blijven personen boven de 50 jaar en personen met lagere inkomens wat Internetgebruik betreft nog sterk achter op de rest van de bevolking.

The Internet Monitor(tm) van Pro Active International wordt inmiddels twee keer per jaar wereldwijd uitgevoerd. Het Nederlandse gedeelte heeft in September 2000 voor de zesde keer plaatsgevonden. De resultaten uit dit onderzoek geven een goede indruk over de snelheid waarmee Internet zich in Nederland heeft verspreid.

Als belangrijkste indicator voor actief Internetgebruik hanteert Pro Active International het antwoord op de vraag of men de afgelopen 14 dagen minstens één keer online is geweest. Dit percentage is in de afgelopen 2 jaar gestegen van 15% naar 45%! Daarbij blijkt dat de gemiddelde actieve Internetter 1 keer per 2 dagen online gaat.

Het eCommerce-gedrag heeft in dezelfde periode een nog sterkere stijgingscurve laten zien. In het derde kwartaal van 1998 had 3% van de Nederlanders wel eens online gekocht. Dit percentage is verzesvoudigd, naar 19% in het derde kwartaal van 2000. Aangaande de vraag of men de afgelopen 2 weken iets online heeft gekocht is in dezelfde periode een ruime vervijfvoudiging ontstaan (van 0.7% naar 3.7%). Dat houdt in dat inmiddels circa 500.000 Nederlanders in een periode van 2 weken één- of meermalen iets online koopt of bestelt. Omdat het gemiddelde bedrag per bestelling in dezelfde periode ook gestegen is, is de totale eCommerce-omzet in Nederland enorm gestegen in deze periode. Hierover verschijnt binnenkort een uitgebreid persbericht.

Bij mannen is het actieve Internetgebruik in 2 jaar gestegen van 22% naar 53% en bij vrouwen van 8% naar 38%. Hoewel de door vrouwen opgelopen achterstand relatief gezien wat ingelopen wordt, zijn de verhoudingen tussen het Internetgebruik van mannen en vrouwen nog altijd niet gelijk. Dit laatste is in de USA wel het geval. Bij het online kopen is dit verschil ook goed merkbaar: 5% van de Nederlandse mannen had in 1998 wel eens iets online besteld, tegen 1% van de Nederlandse vrouwen. Deze cijfers zijn nu, in het laatste kwartaal van 2000, 24% respectievelijk 15%.

Bij personen onder de 35 jaar is het actieve Internetgebruik gestegen van 21% eind 1998 naar 65% eind 2000. Aanvankelijk lag de groep van 25 tot 34 jaar qua actief Internetgebruik voor op de groep jongeren van 15 tot 24 jaar. Inmiddels is het actieve Internetgedrag bij de jongeren tussen 15 en 24 jaar het hoogst van alle leeftijdsklassen. Bij de groep tussen de 35 en 49 jaar is dit percentage nu 48% en boven de 50 jaar 19%. Van deze laatste groep was in 1998 nog slechts 5% actief op Internet.

Ten aanzien van kopen via Internet is de groep tussen de 25 en 34 jaar het actiefst. 30% van hen heeft inmiddels wel eens iets via Internet gekocht (dat was 6% in 1998). Bij de groep tussen de 15 en 24 jaar en de groep tussen de 35 en 49 jaar is dat percentage respectievelijk 25% en 22%. Personen boven de 50 jaar beginnen nu ook online te kopen; kocht eind 1998 minder dan 1% van hen online, nu is dat 7%.

Vergelijken we deze cijfers met de cijfers uit de USA, dan valt op dat ouderen in de Verenigde Staten veel actiever zijn op Internet dan ouderen in Nederland. Ook ouderen in andere Europese landen zijn minder actief op Internet dan de ouderen in de USA.

De digitale tweedeling blijft herkenbaar, hoewel ook de laagste inkomensgroepen langzamerhand wat actiever op Internet worden. Bij de hoogste inkomensgroep (meer dan 2 keer modaal) is het actieve Internetgebruik gestegen van 40% in 1998 naar 76% nu. Bij de laagste inkomensgroepen is dat percentage inmiddels gestegen van 9% naar 23%.

Het kopen online is voor 35% van de personen in de hoogste inkomensgroepen al een feit (dit was 2 jaar geleden 11%). Bij de laagste inkomensgroepen is dat percentage nu 6% (dit was 2 jaar geleden 2%).

De snelheid van verspreiding van het Internetgebruik, het feit dat in sommige groepen het actieve Internetgebruik de 90% al heeft overschreden (mannen onder de 35 jaar met een hoog inkomen), alsmede de Internet penetratiecijfers in de USA en Scandinavië, geven aan dat verwacht mag worden dat Internet een medium zal worden met een penetratie van bijna 100%, vergelijkbaar aan de televisie en de telefoon. De kosten van Internetgebruik zorgen nu nog voor een duidelijke tweedeling naar inkomen, maar de verwachting is dat dit op den duur vrijwel geen effect meer zal hebben. Op basis van de gesignaleerde ontwikkelingen, zowel in Europa als in de USA, verwacht Pro Active International dat in Nederland het percentage aan actieve Internetgebruikers over 5 jaar (eind 2005) de 80%-grens zal overschrijden.

<>

Additionele informatie:

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:
Katja Claessens
International Marketing Director
Pro Active International

Tel.: 020 5040300
Email: (k.claessens@proactiveinternational.com) <mailto:k.claessens@proactiveinternational.com>

www.proactiveinternational.com

Sinds 1998 voert Pro Active International elk half jaar 'The Internet Monitor(tm)' uit, in samenwerking met diverse toonaangevende Internet-bedrijven en website exploitanten. In september 2000 werd het onderzoek voor het eerst op wereldwijde schaal uitgevoerd, in meer dan 22 landen. Zo werden er meer dan 400.000 Internetgebruikers online en meer dan 20.000 mensen telefonisch ondervraagd.

'The Internet Monitor(tm)' is hiermee het grootste online onderzoek in de markt en geldt als de onderzoeksstandaard naar Internetgebruik.

Pro Active International is de Europese marktleider op het gebied van trendanalyse en onderzoek via het Internet. Zij biedt haar klanten wereldwijd onderzoek, analyse en adviesdiensten aan, gericht op het verbeteren van (online) communicatie- en merkstrategieën. Als Customer Knowledge Company voert zij onderzoek en analyses uit naar profielen, gedrag en verwachtingen van specifieke doelgroepen.

De door Pro Active International in eigen huis ontwikkelde onderzoekstechnologie staat bekend als zeer geavanceerd en wordt ingezet door diverse toonaangevende Internet-bedrijven, waaronder AltaVista, RealMedia, Yahoo! Europe, Microsoft Network, 24/7 Europe, Excite, Ad Pepper, DoubleClick, France Telecom, IDG Communications, Disney en CNN.

Deze technologie wordt ook toegepast voor The Internet Monitor(tm).

Pro Active International heeft kantoren in Amsterdam, Londen, Parijs, Madrid, Milaan, Zurich, Frankfurt, Stockholm, Warschau, Hong Kong en New York en levert haar diensten aan een selectie van meer dan 1.000 vooraanstaande klanten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Greenchoice weer 'Beste uit de Test' Consumentenbond
Duurzame energieleverancier Greenchoice is voor 2016 alweer beoordeeld als beste energieleverancier van Nederland. Consumentenbond vergeleek 14 energieleveranciers op klanttevredenheid, service...

Gemeente Oss gaat administratieve software ‘Op Orde’ gebruiken
De gemeente Oss heeft een contract gesloten met Op Orde, ontwikkelaar van software voor administratieve processen. Dit meldt Jeroen Lugte,...

Verzekeringsmaatschappijen beïnvloeden onbewust consument
Recentelijk heeft het de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een persbericht gepubliceerd over het gebruik van gedragswetenschappen in de marketing. Hierin...

‘Het huis waar de duivel woont’ van Goran Tribuson is verschenen
Gastarbeider Roby keert terug naar zijn geboortestreek, de buitenwijk De Gasfabriek. Hij wil er een kampioenschap in een nieuwe vechtsport...

Zorgkosten Nederland overstijgen rest van Europa
De zorgkosten per hoofd van de bevolking zijn naar verhouding in Nederland bijna het hoogst van heel Europa. Een Nederlander...

ABB Research Award ter ere van Hubertus von Grunberg voor Jef Beerten
Eerste ABB Research Award ter ere van Hubertus von Gruenberg voor dr. Jef Beerten ZUeRICH-(BUSINESS WIRE)- Dr. Jef Beerten van...

Speedheat heeft warm hart voor vrije architectuur
In 2016 bestaat Speedheat Nederland, specialist in elektrische vloerverwarming, 20 jaar. Ter gelegenheid van dit jubileum organiseert het bedrijf in...

UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict
UNICEF: 1,7 miljoen kinderen in Syrië niet naar school door conflict EMBARGO 24-10-2016 00.01 uur 21 oktober 2016 UNICEF: 1,7...

Dubline introduceert één mobiele telefoon met twee lijnen
Dubline introduceert vandaag een app die het gemak en vrijheid van een mobiele telefoon combineert met de professionaliteit van een...

Verplicht publicatie van 'slaperstarieven' energiecontracten
Recent concludeerde bestuurslid Henk Don van de consumentenwaakhond ACM dat consumenten het aanbod van energieleveranciers nu beter begrijpen en vergelijken....

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...