Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

UMTS biedt Datelnet-breed volop kansen

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Opvolger van GSM is geen science fiction, maar (bijna) werkelijkheid: UMTS biedt Datelnet-breed volop kansen

Geen science fiction, maar nabije toekomst. UMTS is in aantocht en Datelnet wil bij het invoeren van het nieuwe netwerk een prominente rol spelen. Op diverse plaatsen binnen Datelnet staan de mensen op scherp: de eerste stappen zijn al gezet. Het betekent niet alleen heel veel werk, maar ook een klus voor alle bedrijfsonderdelen. Zo wordt synergie in de praktijk gebracht.

Installatie UMTS-antenne bij KPN Research, Leidschendam

Samenhangend werkpakket
In Den Haag engineerde en installeerde Mulckhuyse Mobiel voor KPN Research de eerste UMTS-antennesite in Nederland. UMTS vraagt veel meer opstelpunten dan het huidige GSM-netwerk, dus volop werk voor Mulckhuyse. Maar Datelnet wil zich hier niet tot beperken. Pieter van Hoogstraten: "Aan de backbone van het netwerk moet veel gebeuren. Dat is echt iets voor I&N. Maar denk ook aan het verzorgen van opleidingen en trainingen op allerlei niveaus die we met Rens & Rens aanbieden. Uiteraard is veel consultancy en projectmanagement nodig. En wat betreft netwerkadministratie, testen, engineering enzovoort ligt er veel werk voor Professionals", somt hij op. Juist het 'uitrollen' van UMTS is een prachtproject voor Datelnet. "Het is een uitgelezen kans om te laten zien dat alle onderdelen van Datelnet samen een prestatie kunnen neerzetten. Zo kunnen we aanbieden om voor klanten een flink stuk samenhangend werkpakket voor onze rekening te nemen. UMTS is dus een project waarbij we onze meerwaarde in de praktijk kunnen bewijzen."

Taskforce
UMTS leeft al op diverse plekken binnen de organisatie. Zoals gezegd, de primeur was voor Mulckhuyse met een order voor het plaatsen van de eerste UMTS-antenne. Bij Rens & Rens zijn drie opleidingen in voorbereiding. Bij de divisie Projecten zorgen de voorbereidingen voor een 'heet najaar', vertelt divisiedirecteur Jan van de Vorstenbosch. Hij sleutelt druk aan het samenstellen van een taskforce, een gespecialiseerd team binnen Datelnet dat alles rond UMTS organiseert. "UMTS is een speerpunt voor de komende jaren. Er ligt heel wat werk voor ons. Die kansen laten we niet lopen. We bekijken nu hoe alles het beste georganiseerd kan worden binnen Datelnet zodat we ons krachtig kunnen presenteren naar de grote partijen op de markt." De vijf operators die een licentie verwierven tijdens de veiling in Scheveningen, kregen al bezoek van Datelnet. Net als een aantal suppliers.

Implementation Provider
Datelnet wil er op tijd bij zijn en strategisch goed doordachte voorstellen neerleggen. Die gaan verder dan hier en daar een relatief bescheiden opdracht. "In het verleden is bijvoorbeeld het GSM-netwerk in kleine brokjes uitbesteed. Daar sprong dan heel de markt bovenop. Geen goede zaak, zo moet het niet. Datelnet komt met een voorstel als implementation provider op te treden. We bieden dus een bredere oplossing aan." Van de Vorstenbosch: "Ga je UMTS uitrollen, dan begint het al met de vraag waar de masten komen te staan, het werven van vergunningen en het maken van radiofrequentieplanningen. De masten moeten gebouwd en onderhouden worden. Dan heb ik het nog niet over de opleidingen waar ook bij onze klanten grote behoefte aan gaat ontstaan. Wij kunnen als Datelnet dat hele palet bestrijken. We kunnen zowel werken voor de grote operators als voor de equipment suppliers die worden ingeschakeld. Voor al hun vragen hebben we oplossingen en aan ons om die op het juiste moment te kunnen aanbieden."

Ja zeggen
Het project vraagt om veel capaciteit. "Je moet de mensen hebben om het allemaal waar te maken. Van monteurs tot projectleiders. Als we ze niet in Nederland kunnen werven, dan misschien maar buiten onze grenzen. Maar naast het aanbieden van de capaciteit, staat of valt het vooral met onze ideeën. Zijn we als Datelnet in staat om onze klanten te overtuigen van onze aanpak? Over een paar maanden wil ik op die vraag volmondig JA kunnen zeggen."

Rens & Rens
In Hilversum bij Rens & Rens zijn diverse opleidingen in voorbereiding. Directeur Harry de Breet ziet volop kansen. "Omdat we door onze band met Datelnet en onze partners en participanten, direct toegang hebben tot de theorie en de praktijk voor UMTS." Natuurlijk gaat UMTS deel uitmaken van het reguliere onderwijspakket van de studenten. Daarnaast zet Rens & Rens een aantal cursussen in de markt. "Voor de mensen binnen Datelnet, maar ook voor de markt. We hebben een voorsprong op andere onderwijsinstellingen omdat we die kennis binnen bereik hebben en al zijn gestart met de voorbereidingen."

Met Teladin Consultancy
Samen met Teladin Consultancy werkt Rens & Rens aan een kennismakingscursus UMTS. "Wat is het precies, wat zijn de mogelijkheden en waar liggen de valkuilen. Voor managers en specialisten bieden we daarna vervolgcursussen aan." Bijvoorbeeld over radiofrequentieplanning: zorgen dat het net voldoende dekking krijgt." Voor de echte UMTS-specialisten is een cursus van ongeveer twintig dagdelen in de maak. Samenwerking met Teladin Consultancy ook op het terrein van de site acquisitie: het verwerven van plekken om de antennes te plaatsen. "Daar heb je specifieke kennis en ervaring voor nodig, die bij Teladin Consultancy aanwezig is. Bijvoorbeeld over het aanvragen van vergunningen en contacten met gemeenten.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie