Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

EU bezorgd over verkiezingsuitslag op Zanzibar, Tanzania

Datum nieuwsfeit: 06-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Europese Unie

Tanzania : elections (29/10) Press Release: Brussels (06-11-2000) - Press: 412 - Nr: 12786/1/00

Brussel,
6 november 2000

12786/1/00 REV 1 (Presse 412)

P 171/00

PERSMEDEDELING

Onderwerp :

Verklaring van het voorzitterschap namens de Europese Unie

over de verkiezingen in Tanzania

De Europese Unie is ingenomen met het op 31 oktober gepubliceerd gezamenlijk communiqué van de internationale waarnemersdelegaties, waarin staat dat de verkiezingen op het vasteland van Tanzania van 29 oktober over het algemeen op vreedzame en vrije wijze zijn verlopen en representatief zijn voor de mening van het volk.

De Europese Unie geeft echter uiting aan haar ernstige bezorgdheid wat betreft de situatie op Zanzibar, na de verkiezingen die er op dezelfde dag zijn gehouden. Uit de verklaringen van de internationale en lokale waarnemersteams op Zanzibar blijkt duidelijk dat de organisatie van deze verkiezingen ver beneden peil was. Dat er slechts in 16 stemdistricten nieuwe verkiezingen worden gehouden betekent dat de omvang van het probleem wordt ontkend. Het feit dat de kiescommissie van Zanzibar in haar huidige samenstelling een rol speelt, biedt ook geen mogelijkheid om geloofwaardige verkiezingen te organiseren. De Europese Unie raadt de regering van de Verenigde Republiek van Tanzania met klem aan een oplossing te vinden die voor alle partijen op Zanzibar aanvaardbaar is.

De Europese Unie veroordeelt het buitensporig gebruik van geweld door de veiligheidstroepen tegen de burgers op Zanzibar. Zij roept alle betrokkenen, dus ook de veiligheidstroepen, op om terughoudendheid te betrachten en af te zien van nieuw geweld en nieuwe provocaties. Zij wijst op de verantwoordelijkheid van de regering van de Verenigde Republiek van Tanzania om de politieke rechten en de mensenrechten van de gehele bevolking van Tanzania, met inbegrip van Zanzibar, te waarborgen.

De met de Europese Unie geassocieerde landen van Midden- en Oost-Europa, de geassocieerde landen Cyprus, Malta en Turkije, evenals de EVA-landen IJsland, Liechtenstein en Noorwegen, die lid zijn van de Europese Economische Ruimte, sluiten zich bij deze verklaring aan.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie