Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Lezing over ecologische crisis en moderne maatschappij

Datum nieuwsfeit: 07-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Op verzoek/afkomstig van: Theo Ruyter ((th.ruyter@snm.nl))

U I T N O D I G I N G

Utrecht, 16 oktober 2000.

Mevrouw/Meneer,

Graag nodig ik u uit voor een lezing door dr Dirk Geldof op dinsdag 7 november in Utrecht over "De ecologische crisis als kenmerk van onze moderne maatschappij en de onmacht van de bestaande instituties". De heer Geldof trok het afgelopen jaar de aandacht met zijn boek "Niet meer maar beter". Daarmee stelde hij zich uitdrukkelijk op het standpunt dat onze hedendaagse maatschappij in een diepgaande crisis verkeert en tekende hij verzet aan tegen "de dictatuur van het haalbare", die een uitweg uit die crisis blokkeert. Geldof mag gerekend worden tot de internationale school van sociologen, volgens wie de sociale strijd in ons deel van de wereld meer en meer draait om de verdeling van allerhande risico's. Hij onderscheidt met name ecologische, sociaal-economische en individualiseringsrisico's en constateert dat de bestaande instituties daar geen antwoord op hebben. Een sleutelbegrip in Geldofs visie is zelfbeperking, als alternatief voor de risicomaatschappij. Daarbij neemt hij afstand van de individuele benadering, die in Nederland al vele jaren gangbaar is en ook in de voorbereiding van het NMP4 weer naar voren komt. Volgens Geldof is deze benadering volstrekt onvoldoende om genoemde risico's te beteugelen. Vandaar dat hij pleit voor nieuwe instituties, die collectieve zelfbeperking mogelijk maken en tot stand brengen. Dr. Geldof is overigens niet alleen socioloog, maar ook politicus (Agalev) en als zodanig schepen in Antwerpen met in zijn portefeuille onder meer emancipatiebeleid en ontwikkelingssamenwerking. Voor meer details over het programma zie ommezijde.

Ik verwacht dat het debat op 7 november aanknopingspunten biedt voor het Nederlands beleid, met name in het kader van het aanstaande NMP4 en het daarop volgende nationale duurzaamheidsplan, en zou uw aanwezigheid dan ook zeer op prijs stellen.

Met vriendelijke groet,
Stichting Natuur en Milieu

A. van den Biggelaar, algemeen directeur

Programma lezing Dr. Geldof, 7 november 2000

14.30-15.00 uur: ontvangst deelnemers

15.00-15.05 uur: opening door drs. Jaap de Jong, voorzitter

15.05-16.00 uur: lezing dr. Dirk Geldof

16.00-16.20 uur: reactie van coreferent dr. Frans Vollenbroek, dir. strategie & bestuur min. van VROM

16.20-16.40 uur: pauze

16.40-17.55 uur: discussie met zaal

17.55-18.00 uur: sluiting

Plaats:

Het Polman's Huis (Zuilenzaal)
Hoek Jansdam & Keistraat
3512 HV Utrecht
(plattegrond met routebeschrijving verkrijgbaar na aanmelding)


Aanmelding per brief of fax bij
SNM t.a.v. Theo Ruyter, Donkerstraat 17, 3511 KB Utrecht, fax nr 030-2331311 of
telefonisch bij de receptie van SNM: 030-2331328

Naam:

Organisatie:

Adres:

Telefoon/fax/e-mail:


* Zaterdag 25 november: Niet-Winkeldag * Omslag - Werkplaats voor Duurzame Ontwikkeling - (omslag@omslag.nl) Postbus 81 - 5600 AB Eindhoven - Tel. 040-2910295
Please send us only messages in plain ASCII. No attachments. Thanks!

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie