Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuw reisdocument ook als digitale identiteitskaart

Datum nieuwsfeit: 07-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties
Zoek soortgelijke berichten

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

www.minbzk.nl

MINBZK: Nieuw reisdocument ook als digitale identiteitskaart

Van Boxtel: nieuw reisdocument gaat ook dienen als digitale identiteitskaart

Minister Van Boxtel voor grote steden- en integratiebeleid wil dat een van de nieuwe reisdocumenten ook gebruikt kan worden als digitale identiteitskaart. Betrouwbare elektronische identificatie en een elektronische handtekening zijn noodzakelijke voorwaarden om het hele scala aan elektronische diensten te kunnen aanbieden. De burger kan met deze kaart niet alleen reizen binnen Europa, maar ook zijn digitale handtekening zetten. Op die manier kan hij gebruik maken van allerlei overheidsdiensten die in de toekomst digitaal aangeboden worden (bijvoorbeeld via Internet).

Minister Van Boxtel zei dit vandaag tijdens de opening van het Nationale Chipcard Congres in Den Haag.

De bewindsman ging verder in op de samenwerking met banken en de zorgsector om te komen tot één infrastructuur voor het afnemen van elektronische diensten. Burgers moeten in de toekomst een kaartlezer en een apparaat voor het ontcijferen van biometrische (lichaamseigen) kenmerken zoals vingerafdruk of iris. Door het gezamenlijk ontwikkelen van een infrastructuur moet enerzijds voorkomen worden dat iedereen het wiel gaat uitvinden en anderzijds dat een wildgroei van kaartlezers ontstaat.

Minister Van Boxtel kondigde verder een pilot on line stemmen aan in stadsdeel Amsterdam Oud Zuid. Deze pilot is de eerste stap naar de grootschalige proef met kiezen op afstand tijdens de Provinciale Statenverkiezingen in 2003. Kiezers krijgen dan de mogelijkheid om op meer plaatsen dan alleen het eigen stembureau hun stem uit te brengen.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie