Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

VVD: 'Opgelegde boetes aan Schiphol buitensporig hoog'

Datum nieuwsfeit: 07-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VVD

De opgelegde boetes aan Schiphol zijn buitensporig hoog

Groep: Tweede-Kamerfractie Datum: 7 november 2000

De VVD wil benadrukken dat zij voor een boetesysteem is en dat zij voor een dwangsomsysteem is, maar een boete moet wel echt redelijk zijn en in verhouding met de overtreding.

Jan te Veldhuis heeft in het Algemeen Overleg op 7 november 2000 de volgende hoofdpunten inzake de boetes aan Schiphol naar voren gebracht.


1. De VVD-fractie (Dijkstal en Te Veldhuis) zit volledig op één lijn: de opgelegde boetes cq dwangsommen zijn buitensporig hoog. Dat zeiden we buiten de Kamer. En dat zeg ik nu ín de Kamer. We zeggen nl. wat we vinden. En we vinden wat we zeggen.


2.De VVD wil benadrukken dat zij vóór een boetesysteem is (i.p.v. sluiten banen), en dat zij ook vóór een dwangsomsysteem is (i.p.v. sluiten banen).

- De VVD is zelfs mede-bepleiter voor dit systeem geweest. Sluiting is nl. meestal een véél te zwaar middel en moet een ultimum remedium zijn en blijven.

- Een gedoogsituatie moet worden vermeden, en overtredingen moeten worden bestraft. Niemand staat boven de wet, ook Schiphol niet!
- De VVD wil ook geen klassenjustitie. Niet ten voordele, maar ok niet ten nadele van wie dan ook.


3. De huidige wetgeving stelt echter géén regels voor de hóógte van boetes. Het vaststellen van de hoogte valt onder de discretionaire bevoegdheid van de Minister van Verkeer en Waterstaat. Het opleggen van een boete is een bevoegdheid, maar geen plicht. Per geval/situatie dient de hoogte van de boete te worden vastgesteld. Afhankelijk van de concrete omstandigheden.
De VVD is dus vóór een boetesysteem. Maar bij het opleggen van boetes dient wel een redelijke maatvoering in acht te worden genomen. De VVD vindt dat Minister Netelenbos Schiphol onredelijk hoge boetes heeft opgelegd. De hoogte van de opgelegde boete staat n.o.m. niet in een redelijke verhouding tot de geconstateerde overtredingen. Mede vanwege het volgende.


4. Schiphol mag volgens de PKB uit 1995 maximaal 15.000 woningen binnen de zgn. 35 Ke-zone met geluid belasten. Volgens het later gesloten convenant is dat maximaal 12.000. Er worden in de praktijk echter minder dan 10.000 woningen belast. Dat is dus een zeer goede milieu-prestatie. Het gevoerde beleid van Schiphol zorgt er voor dat ongeveer 15.000 mensen (gemiddeld 3 per huis) minder worden belast dan is toegestaan: een milieuwinst van 33% t.o.v. de PKB. De geconstateerde overtredingen moeten mede in het kader van de totale milieuprestatie van Schiphol worden bezien.


5. Schiphol is een motor van de Nederlandse economie en heeft een mainportfunctie. De internationale reputatie wordt met die hoge boete geschaad. In het buitenland kijkt men tegen deze gang van zaken aan, of Schiphol een volstrekt verkeerd beleid voert. Terwijl het tegendeel het geval is. Er wordt door Schiphol aan de ene kant een milieuwinst van liefst 33% bereikt, terwijl er nu een buitensporig hoge boete wordt opgelegd voor relatief kleine overschrijdingen. Dat lijkt op stank voor dank, en niet fair.


6. Er zijn na de waarschuwing van Minister Netelenbos (20-10-2000) nog een aantal overschrijdingen geweest op 5 meetpunten van: 0,58 Ke, 0,28 Ke, 0,30 Ke; 0,20 Ke; 0,03 Ke in totaal. Dat is gemiddeld ± 0,28 Ke per meetpunt.
Maar er zijn nóóit overschrijdingen geweest in de nachtzone! En nóóit in dichtbevolkt gebied. Er zijn dus geen mensen getroffen door die kleine geluidsoverschrijding!

Een gemiddelde overschrijding van 0,17 Ke op 35 Ke = 0,6% overschrijding van de wettelijke normering. Een dergelijke overschrijding is niet fysiek te horen met mensenoren, en zeker niet te horen door suikerbieten. In dit geval is er sprake van een formele overtreding, maar niet van een materieel probleem. Welk belang van de omwonenden is in dit geval eigenlijk geschaad, zoals bedoeld in Overweging nr. 8 in de aanschrijving van 13-10-2000? De overtreding heeft niet in de bewoonde omgeving plaatsgevonden.


7. De maatvoering is n.o.m. dus onredelijk en onevenwichtig. Ter vergelijk:

- 5 km. met een auto te snel op 50 km. per uur = 10% overschrijding = fl. 110,- boete.

- 0,28 Ke op 35 Ke = 0,8% overschrijding = fl. 500.000,- boete per keer.

- 0,6% normoverschrijding bij maximaal 50 km/uur levert een snelheid op van 50,4 km/uur. Als we daar een boete van fl. 10.000,- of fl. 25.000,- voor zouden gaan opleggen, dan vindt iedereen dat absurd. Zelfs: wie vindt het redelijk om een boete te krijgen van bijv. fl. 10.000,- voor 5 km. te hard (= 10% normoverschrijding) rijden? Dat zou iedereen ook absurd vinden! Is zoiets bij Schiphol dan wél redelijk? En waarom dan?

- Op deze manier wordt er met twee maten gemeten! Rechtsongelijkheid.

8. Bovendien mag de draagkracht geen wezenlijke motivering zijn voor de hoogte van de boete. Dat zou een slecht precedent zijn. Een BMW-rijder behoort dezelfde boete te krijgen als een Opel Astra-rijder. Het gaat immers over de aard van de overtreding, en niet om het inkomen van een overtreder. Als Schiphol in de rode cijfers zou presteren, zou dat dan moeten leiden tot nul of nauwelijks boete?


9. Oproep aan Minister Netelenbos: wees redelijk. Acht de Minister het per saldo, en alles nog eens afwegende, niet veel verstandiger om de exorbitant hoge boete te vervangen door een veel redelijkere sanctie? Gedogen is niet aan de orde. Maar wel een redelijke maatvoering. De VVD heeft geen behoefte aan een macho/macha-benadering. En: toch niet goed om Schiphol te verplichten om over druk Amsterdam te gaan vliegen waar nog wel geluidsruimte was?? Waar zou Minister Netelenbos in zon geval zelf voor kiezen?


10. Is er overigens geen sprake van een stevige selectieve verontwaardiging?!
a)Waarom zou in dit geval de geringe overschrijding van 0,28 Ke niet lichter mogen worden gestraft? Zet deze bestraffing eens af tegen hetvolgende.
Waarom worden er vele andere overtredingen wel geaccepteerd zonder enige boete?!

· Softdrugs = art. 5 (= door de vingers zien).
· Geen korting op uitkering bij overtreding bijstand; vaak art. 5.
· 80% asielzoekers is ongedocumenteerd, Denemarken 32%. Nederland: art. 5.

· Er worden 6000 uitgeprocedeerde asielzoekers gedoogd: art. 5.
· Er worden 50.000-200.000 illegalen gedoogd; die krijgen toch onderwijs, medische zorg, enz: art. 5.

· 2% - 3% is echte vluchteling; volgens het CPB was tot voor kort toch 50% van de verblijfsvergunning voor economische vluchtelingen: art. 5. b) Bij Schiphol: zero tolerance. Bij punt a): multi of maxi tolerance. Waar blijft de logica/consistentie/evenwichtigheid? c) Voor GroenLinks en SP is het vliegtuig de nieuwe milieu-aflaat plus het symbool voor kapitalisme. Van andere partijen is dat echter moeilijker te begrijpen. Overigens gaan velen van hun óók per vliegtuig op vakantie, en niet milieuvriendelijk fietsen in mooi Zeeland of Drenthe.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

actuele persberichten

Actie tegen TTIP en CETA; 180.000 handtekeningen voor referendum
Duizenden mensen in actie tegen TTIP en CETA Ruim achtduizend mensen, waaronder honderden leden van de SP en ROOD, voerden...

Groeibedrijf Jongens van de Tekeningen lanceert internationaal merk
Na snelle groei in Nederland – met een omzet die dit jaar door de €1M heen schiet - gaan de...

Wereldstotterdag op 22 oktober 2016
Iedereen heeft wel eens gehoord van de stotteraar die in een vlaag van boosheid zonder haperen kan schelden. Of die...

Enversed opent Europa's grootste Virtual Reality Center in Eindhoven
Europa´s grootste Virtual Reality Experience Center opent over 2 maanden haar deuren in Eindhoven. Tijdens de Dutch Design Week (22...

Tips om een goede loodgieter te vinden
Het blijkt voor consumenten steeds lastiger te worden om een goede loodgieter in de buurt van hun woning te vinden....

Duitse ontwerpster op Nederlandse breidagen
Op 21 & 22 oktober 2016 vinden de ‘Nederlandse breidagen’ plaats in de IJsselhallen in Zwolle. Een evenement dat geheel...

Guapa B.V. pioniert met Magento Enterprise in Benelux
Vanaf het moment dat Magento eind vorig jaar met hun versie 2 op de markt kwam was het voor haar...

Twintig jaar online vereniging Women on the Web
Komende maand bestaat de Nederlandse vereniging Women on the Web twintig jaar. Op het hoogtepunt, eind 2007, telde de vereniging...

Verbod stierenvechten Catalonië geannuleerd
Het Spaanse Constitutionele Hof heeft het Catalaanse verbod op het stierenvechten geannuleerd. Een groep senatoren van de conservatieve politieke partij...

Tramadol Pijnstillers vanaf 2016 op de dopinglijst
Vanaf januari 2016 zal de veelbesproken pijnstiller Tramadol op de verboden lijst komen. Ook de nevenproducten Tramadolor en Tramal zullen...

Marokko blijft veilig land van herkomst
Aanwijzing Marokko als veilig land van herkomst blijft voorlopig in stand Donderdag 20 oktober 2016 De staatssecretaris van Veiligheid en...

6 uur livestream met veel tips voor ondernemers #TTM6Jaar
A.s. donderdag 20 oktober bestaat social media bureau TTM Communicatie uit Leerdam precies 6 jaar! Reden dus voor een feestje......

Trime-app helpt bewoners besparen op de energierekening
Bewoners die huren bij woningcorporatie Eigen Haard kunnen nu tot honderden euro’s per jaar besparen door mee te doen aan...

Biografie over vlogger Enzo Knol verschenen
Binnenkort bereikt de vlogger de 1 miljardste view op zijn kanaal. In dit boek: wat Enzo zijn kijkers in zijn...

Standbouw geïnspireerd op de opvouwbare Albert Heijn boodschappenkrat
Onze boodschappen vervoeren we in handige kratjes, met een eenvoudige beweging op te vouwen en weer uit te klappen. Ze...

Nederlanders kiezen voor producten met keurmerk
Keurmerken spelen bij zes op de tien (61%) Nederlanders een rol bij de keuze voor eten en drinken. Voor consumenten...

Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of Intelligence
“The best or worst thing to happen to humanity” - Stephen Hawking helps to launch Centre for the Future of...

ExoMars TGO reaches Mars orbit while EDM situation under assessment
The Trace Gas Orbiter (TGO) of ESA’s ExoMars 2016 has successfully performed the long 139-minute burn required to be captured...

Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken
Rambus Bell ID vereenvoudigt tokenisering voor banken ROTTERDAM, Nederland-(BUSINESS WIRE)- Als reactie op de toenemende complexiteit en versplintering binnen mobiele...

Recordaantal (1,5 miljoen) overweegt overstap zorgverzekering
Een recordaantal Nederlanders - 1,5 miljoen - overweegt om voor 2017 over te stappen naar een andere zorgverzekering. Dat zijn...

'Dawn of the Bison' - Jasper Doest, Wildlife Photographer of the Year
Voor de vijfde keer in vijf jaar tijd gooit de Vlaardingse fotograaf Jasper Doest (37) hoge ogen bij de prestigieuze...

Versnelde aanpak Merwedebrug A27
Versnelde aanpak Merwedebrug A27 | Rijkswaterstaat Versnelde aanpak Merwedebrug A27 Nieuwsbericht - Gepubliceerd op: 18 oktober 2016- Laatste update: 18...

Grootste groene vrijwilligersdag van Nederland: Natuurwerkdag
Samen buiten aan de slag, dat kan op de eerste zaterdag van november op de Natuurwerkdag. In 2016 organiseert LandschappenNL...

Stichting De Hond Kan De Was Doen lanceert 'making life easier'
Ter gelegenheid van LEGO®World 2016 van dinsdag 18 tot en met maandag 24 oktober in de Jaarbeurs Utrecht wordt een...

Dertig jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg
30 jaar cel geëist voor inbraak met dodelijk geweld in Tilburg Breda, 18 oktober 2016 30 jaar cel geëist voor...

Razendsnelle groei voor groothandel in de erotiek
EDC Internet groeit razend snel met de online verkoop van seksartikelen. Met deze razendsnelle groei is het bedrijf uitgeroepen tot...

Online stemmen kan nu met een selfie
Online stemmen kan nu met een selfie LONDEN-(BUSINESS WIRE)- Smartmatic presenteert deze week het eerste online verkiezingssysteem dat de identiteit...

Speedheat viert twintig jaar elektrische vloerverwarming in Nederland
Speedheat Nederland bestaat twintig jaar. Die mijlpaal laat Nederlands nummer 1 in elektrische vloerverwarming niet zomaar voorbijgaan. Er staan verschillende...

Texels Bock opnieuw in de prijzen
Texels Bock heeft de tweede plaats bij de verkiezing ‘Lekkerste Bockbier van Nederland’ in de wacht gesleept. Dit typische herfstbier...

L’eau werkt voor het Leger des Heils
L’eau, reclamebureau voor gedragsbeïnvloeding, werkt sinds kort voor het Leger des Heils. Na een korte kennismakingsperiode heeft l’eau haar visie...

OR ProRail noemt kabinet onzorgvuldig en onbehoorlijk
OR ProRail boos op onzorgvuldig en onfatsoenlijk kabinet De Ondernemingsraad van ProRail vindt dat het kabinet zeer onzorgvuldig en zelfs...

Elevated Risk of Cholera Urges New United Nations Approach to Cholera
Elevated Risk of Cholera Makes New United Nations Approach to Epidemic ‘All the More Urgent’, Deputy Secretary-General Tells Member States |...

OnlineSeminar genomineerd voor internationale streaming media award
OnlineSeminar is genomineerd voor een Streaming Media European Readers' Choice Award in de categorie beste Webcast Platform. Het is de...

Tweede keer op rij 100% klanttevredenheidsscore Giarte voor Open Line
Op 11 oktober zijn de resultaten bekend gemaakt van het Outsourcing Performance onderzoek van Giarte. Open Line heeft voor de...

Open Line wederom Cisco’s Cloud _ Managed Services Partner
Op 6 oktober heeft Cisco tijdens haar Partner New Year’s & Awards Drinks in Amerongen bekendgemaakt welke Nederlandse partners de...

Verschenen: Leerboek- en naslagwerk Inventor 2017
Uit handen van de bekende Nederlandse auteur Ir. Ronald Boeklagen heeft TEC/CADCollege haar nieuwste jaargang 2017 van de serie ‘Inventor,...

“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”
“Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen” Persbericht 12 oktober 2016 “Terrorismeverdenking geen reden om nationaliteit af te nemen”...

Vakantieparken in Nederland zijn vol
De vakantieparken in Nederland zitten deze herfstvakantie nagenoeg vol. Wie nog in een bungalow in eigen land wil verblijven moet...

Expositie en Online Veiling tegen het Stierenvechten
CAS International (Comité Anti Stierenvechten) gaat samen met Marcello’s Art Factory en Global Art vzw een tweetal kunstexposities houden in...

Stop Kamagra nieuw initiatief tegen illegale handel erectiemiddelen
Om de onveilige en ongecontroleerde handel in Kamagra tegen te gaan is de beweging Stop Kamagra opgericht. Stop Kamagra is...

Kledingkopen.nl laat bezoekers bewust shoppen
Niet alleen prijsbewust online kleding kopen, maar ook in het besef hoe kleding is geproduceerd. Dat is wat Kledingkopen.nl haar...

Nederlands bedrijf ontwikkelt veiliger alternatief cloud servers
Steeds meer bedrijven gebruiken virtuele of cloud servers voor bijvoorbeeld hun website. Hier zit echter een veiligheidsrisico aan. Waar fysieke...

Marcella Smeele biedt frisse kijk op muziek marketing
Marcella Smeele, een fris nieuw gezicht in de muziekwereld, lanceert na een uitverkochte eerste ronde dit najaar 8 masterclasses speciaal...

Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem
Groot Nederlands ziekenhuis kiest voor Ascom-communicatiesysteem GOeTEBORG, Zweden-(BUSINESS WIRE)- Medisch Spectrum Twente (MST), het nieuwe 670 bedden tellende ziekenhuis in...

Senioren krijgen valpreventie aan huis
Beweegcoach Steven Schildmeijer geeft ouderen in de regio Haaglanden wekelijks les in valpreventie aan huis. Dit om op een laagdrempelige...

Reisgids van alle 7.500 Nederlandse plaatsen nu in één app
Reisgidsen over Nederland gaan altijd over de bekende 2.500 steden en dorpen. Maar ons land heeft nóg 5.000 woonplaatsen, die...

Grote verschillen in Europese premies autoverzekeringen
Premies van autoverzekeringen blijven stijgen. Soms zelfs met 20 procent. Klachteninstituut Kifid vindt dit te ver gaan. Het instituut pleit...

Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren
Murata koopt IPDiA, leider in hoogwaardige silicium condensatoren KYOTO, Japan & CAEN, Frankrijk-(BUSINESS WIRE)- Murata Manufacturing Co., Ltd. (TOKYO:6981) (ISIN:JP3914400001)...

Geelvinck Festival: fortepiano’s met karakter – muziek met een verhaal
De 6e editie van het Geelvinck Fortepiano Festival is met ruim 45 kamermuziekconcerten van barok tot nieuwe composities internationaal het...

Erik Akerboom, Hoofd Nederlandse Politie, geeft keynote op HostingCon
Penton’s HostingCon maakt bekend dat de hoofdcommissaris van de Nederlandse politie, de heer Erik Akerboom, op 12 oktober keynote spreker...