Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Kamercommissie voor cultuur krijgt petitie van het noorden

Datum nieuwsfeit: 07-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Provincie Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Provincie Groningen

Groningen, 8 november 2000 Persbericht nr. 195

Kamercommissie voor cultuur krijgt petitie van het noorden

Vanmiddag 7 november om 13.20 uur zal gedeputeerde Mirjam de Meijer
- namens de noordelijke overheden- samen met de directeur van de Stichting Noorderlicht Ton Broekhuis -namens de noordelijke kunstinstellingen- een petitie aanbieden aan de voorzitter van de vaste kamercommissie Cultuur, mevrouw M. v.d. Hoeven. De aanbieding van de petitie zal plaatsvinden in de hal van het Tweede Kamergebouw in Den Haag.

Noorden verdient beter

De ondertekenaars van deze petitie vinden dat het Noorden beter verdient dan de huidige subsidievoorstellen uit de rijkcultuurnota 2001 - 2004. Want zonder substantiële financiële injecties zal het culturele klimaat in het Noorden zich namelijk nauwelijks verder kunnen ontwikkelen. De petitie is opgesteld door de fotomanifestatie Noorderlicht uit Groningen en door het Friese Keunstwurk en is ondertekend door zo'n 100 noordelijke bestuurders en vertegenwoordigers van noordelijke culturele instellingen.

Culturele infrastructuur

Gedeputeerde Mirjam de Meijer biedt naast de petitie ook de officiële brief aan met antwoorden van de noordelijke overheden op vragen van de kamerleden n.a.v. de vergadering van 16 oktober jl. van de vaste kamercommissie Cultuur. De brief kan beschouwd worden als een statement van de noordelijke overheden (gemeente Groningen, Leeuwarden en provincies Drenthe, Friesland en Groningen).

Door middel van deze brief maakt het Noorden duidelijk, dat er bij de verdeling van de 40 miljoen 'kunstguldens' ook gekeken moet worden naar de functie van de instellingen in de culturele infrastructuur.

De noordelijke overheden zijn namelijk teleurgesteld over het feit dat de noordelijke visie op de eigen culturele infrastructuur (Cultureel Kompas voor het Noorden) tot nu toe geen rol gespeeld heeft in de besluitvorming omtrent de rijkscultuurnota. Niet in het advies van de Raad voor Cultuur, niet in de totstandkoming van het Actieplan Cultuurbereik en slechts zeer ten dele in de uiteindelijke toekenningen in de rijkscultuurnota.

Volgens de noordelijke overheden mist er een volwaardige infrastructuur in het Noorden, doordat er een gat gevallen is tussen de ambities van de gezelschappen in de noordelijke regio en de in de rijkscultuurnota toegekende middelen. Juist deze extra middelen zouden de instellingen de gelegenheid geven zich op noordelijke schaal volwaardig te presenteren en kunstenaars voor langere tijd aan het Noorden te binden. De instellingen in het Noorden blijven voor een keuze geplaatst om zich of op de noordelijke markt te manifesteren of zich op het landelijke of internationale niveau te richten. Daarnaast wijzen de noordelijke overheden in de brief de kamerleden op het feit dat de infrastructuur op het gebied van het kunstvakonderwijs kwetsbaar is. Met maar één (klein) conservatorium en één kunstacademie is het Noorden slecht bedeeld. Het culturele leven mist hierdoor vitale impulsen. Voor het in stand houden van een dergelijke complexe infrastructuur zijn de regionale overheden in sterke mate afhankelijk van de rijksoverheid.

De brief is vanaf heden beschikbaar per fax of email. U kunt hiervoor en voor overige vragen,
contact opnemen met Agnes Delstra, afdeling Bestuurscontact, 050 - 3164324.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie