Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Symposium in Amsterdam over anti-kankertherapieën

Datum nieuwsfeit: 07-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

Amsterdam, 31 oktober 2000

Eerste klinische resultaten hoopvol

Nieuwe doelwitten voor antikanker therapie in onderzoek

Van 7 tot en met 10 november vindt in Amsterdam het 11e NCI-EORTC-AACR Symposium plaats dat in het teken staat van nieuwe anti-kankertherapieën. Het symposium wordt gehouden onder de vlag van drie grote organisaties, de EORTC (een Europees samenwerkingsverband), het NCI (het nationaal kankerinstituut in de VS) en de AACR (een Amerikaanse organisatie die zich inzet voor de verspreiding van informatie rondom kankeronderzoek en behandeling). De lokale organisatie van dit symposium berust bij NDDO Oncology, een deels op het VU ziekenhuis terrein gehuisveste organisatie die zich bezighoudt met de preklinisch en klinische ontwikkeling van nieuwe middelen ter behandeling van kanker.

Het symposium zelf vindt plaats aan de Vrije Universiteit. Voorzitter van dit symposium is prof.dr. Herbert M. Pinedo, geneeskundig oncoloog verbonden aan het VU ziekenhuis.

Dit vierdaagse congres behandelt allerlei actuele thema's rond het onderzoek naar en de ontwikkeling van nieuwe antikanker medicatie, zoals nieuwe mechanismen en doelwitten voor behandeling, het ontwerp van nieuwe medicatie en de vroege fasen in de research en ontwikkeling hiervan, waaronder de eerste klinische studies met tal van nieuwe middelen.

Twee belangrijkste thema's van dit symposium zijn nieuwe antikankermiddelen die aangrijpen op de intracellulaire signaaltransductie en middelen die werken door middel van remming van de angiogenese.
Signaaltransductie is het proces van de omzetting van externe signalen, zoals veroorzaakt door hormonen, groeifactoren en cytokinen, in specifieke interne cellulaire reacties, zoals celdeling. Angiogeneseremmende middelen zijn erop gericht de uitgroei van tumoren te bestrijden door het beperken van de bloedtoevoer, en daarmee van essentiële bouwstenen, naar de tumor. Beide benaderingen geven in eerste klinische studies bij kankerpatiënten bemoedigende resultaten te zien.

Een persconferentie gaat vooraf aan de start van dit congres en vindt plaats op 7 november 2000 van 11.30 tot 13.00 uur in het hoofdgebouw van de Vrije Universiteit, De Boelelaan 1105, Amsterdam. Deze persconferentie zal bestaan uit drie korte presentaties van ca. 10 minuten verzorgd door verschillende
sprekers waaronder prof. Pinedo. Aansluitend is er gelegenheid tot het stellen van vragen en een informele lunch met de panelleden.

Meer informatie

U kunt zich aanmelden voor deze persconferentie bij het VU Congresbureau, tel. (020) 444 5790. Voor meer (inhoudelijke) informatie kunt u contact opnemen met NDDO Oncology, tel. (020) 3011037.

© Academisch Ziekenhuis Vrije Universiteit 31/10/00
dienst public relations & voorlichting (prv@azvu.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie