Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

AMD introduceert de AMD-760 chipset

Datum nieuwsfeit: 07-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
AMD OP WEG NAAR NIEUW COMPUTERPLATFORM
MET VERDUBBELDE GEHEUGENSNELHEID


- AMD introduceert de AMD-760 chipset en daarmee het eerste op de markt verkrijgbare PC-platform dat de volgende generatie geheugentechnologie (DDR, Double Data Rate) ondersteunt -

micronpc.com in de VS en NEC computers International in Europa verwachten de eerste systemen nog voor de feestdagen te zullen uitbrengen

Tokio (Japan), 6 november 2000 - Tijdens persconferenties in Tokio, Taipei en Parijs heeft AMD zijn AMD-760-chipset getoond, die computerfabrikanten in staat stelt de eerste PC's met de volgende generatie geheugentechnologie (DDR, Double Data Rate) op de markt te brengen.

DDR-geheugen is een nieuwe ontwikkeling die de maximale datadoorvoersnelheid naar de processor met 100% kan verhogen in vergelijking met de gebruikelijke SDRAM (Synchronous Dynamic Random Access Memory). De kosten van deze nieuwe geheugentechnologie zijn vergelijkbaar met die van SDRAM. Het AMD-platform met DDR-geheugen is ontworpen rond de succesvolle AMD Athlon-processors en zal de positie van AMD op de markt voor de krachtigste PC's verder verstevigen.
De keuze voor DDR-technologie door AMD is een logische stap in de evolutie van het standaard SDRAM, omdat de technologie en productieprocessen erop aansluiten. AMD verwacht dan ook een snelle acceptatie van DDR, omdat de prestatieverbeteringen direct waarneembaar zijn en de kosten nauwelijks hoger dan van de bestaande geheugens. De snelheid van DDR komt vooral tot uiting bij de snelste processoren, zoals de AMD Athlon. AMD heeft hiertoe AMD Athlon-processoren uitgebracht met een 266MHz frontside bus; de klokfrequenties van deze processoren zijn: 1,2GHz,
1,13GHz en 1GHz.


Systemen met DDR-geheugen zijn leverbaar
PC's met de AMD Athlon en DDR-geheugen zijn te bestellen bij micronpc.com (de Millennia Max XP) en Best Buy Co. in de Verenigde Staten en bij Packard Bell (de iXtreme) en NEC Computers International (de NEC Direction A+) in Europa. De leveringen zullen in de loop van november beginnen. Wereldwijde beschikbaarheid wordt verwacht in het eerste kwartaal van 2001. Andere grote PC-fabrikanten, waaronder Compaq, onderzoeken de mogelijkheid systemen op basis van AMD-processoren en DDR-geheugen uit te brengen in het begin van 2001.

De industrie schaart zich achter DDR-geheugen
AMD heeft nauw samengewerkt met andere partijen bij het ondersteunen van de algemene wens in de industrie platforms met DDR-geheugen op de markt te brengen. AMD heeft zich ingespannen om tot een uniforme DDR-geheugenspecificatie te komen. Tevens zijn betrokken partijen met SMART Modular Technologies, een onafhankelijk validatie-testinstituut overeengekomen, de compatibiliteit en betrouwbaarheid van de geheugenoplossingen te waarborgen. Belangrijke geheugenfabrikanten, die DDR-modules op de markt brengen, zijn Micron, Samsung, Infineon Technologies, Elpida, Hyundai, IBM, Mitsubishi en Toshiba. DDR-geheugentechnologie krijgt steeds meer aanhangers en wordt momenteel aangeboden in 64, 128 en 256 Megabit-modules.

De innovatieve kracht van AMD helpt veel gebruikers De AMD-760 chipset is de meest recente aanwinst van AMD's technologische innovaties. Veel gebruikers profiteren inmiddels van de verbeterde oplossingen die daarmee gerealiseerd zijn. Jim Henson's Creature Shop, bijvoorbeeld, verricht 'wonderen' in de vernieuwde Muppet-show, dit jaar. Zo is de eigen Henson Digital Performance Studio (HDPS) niet slechts in gebruik voor digitaal Muppet-amusement, maar ook voor diverse andere projecten, zoals gepersonaliseerde web browsers, videospellen van de volgende generatie en digitale televisie. Na grondige tests en vergelijkingen heeft Jim Henson's Creature Shop vier PC's met de AMD Athlon in gebruik genomen voor de Henson Digital Performance Studio's.

Prijzen
De 1,2GHz, de 1,13GHz en de 1GHz AMD Athlon-processoren met een 266MHz frontside bus en ondersteuning voor DDR-geheugen kosten resp. $673,-, $506,- en $385,- per stuk bij afname van 1000 eenheden. De AMD-760 chipset kost $39,- per set, bij afname van 1000 sets.

DDR-geheugentechnologie
Double Data Rate (DDR) geheugentechnologie is de opvolger van Synchronous Dynamic Random Access Memory (SDRAM), dat in de meeste PC's van vandaag gebruikt wordt. DDR brengt de pieksnelheid van datadoorvoer op 2,1GB/s, dat is tweemaal zo snel als bij SDRAM. De verwachting is dat DDR gefabriceerd zal worden voor nagenoeg dezelfde productiekosten als van het huidige SDRAM. PC-gebruikers kunnen dus rekenen op betere prestaties van hun systemen bij gelijkblijvende kostprijs.
Met DDR-geheugen zullen PC's met de AMD Athlon-processor nieuwe prestatieniveaus bereiken, die de grote rekenintensieve applicaties ten goede komen, zoals videobewerking, CAD/CAM, wetenschappelijke toepassingen en multimedia, zonder dat de kosten daarvoor omhoog behoeven te gaan. AMD maakt met de chipset AMD-760 het gebruik van DDR-geheugen mogelijk.

De AMD-760 chipset
De AMD-770 is de chipset van de volgende generatie voor de AMD Athlon-processor. De set bestaat uit twee chips: de AMD-761 systeembus-controller ('northbridge') en de AMD-766 peripheral bus-controller ('southbridge'). De kracht van de chipset met AMD Athlon en DDR-geheugen komt vooral tot uiting in toepassingen als multi-tasking en multimedia. Zowel AMD Athlon-processoren met 266 als met 200MHz frontside bus kunnen met de chipset ondersteund worden voor PC1600 en PC2100 Double Data Rate (DDR) geheugen en voor 4xAGP-graphics.

De AMD Athlon-processor
De AMD Athlon-processor is een x86-compatibele processorontwerp van de zevende generatie. De hierin toegepaste 'superpipelined, nine-issue superscalar' micro-architectuur is geoptimaliseerd voor hoge klokfrequenties. Deze processor is de eerste voor het x86-platform waarin een volledige 'pipelined superscalar floating point'-eenheid is ondergebracht. Het totale ingebouwde cachegeheugen is 384kB, waarvan 256kB L2-cache en 128kB L1-cache 'on chip'. Voorts is de processor voorzien van een verbeterde 3DNow!-technologie met 24 aanvullende instructies, die het integerberekeningen versnellen, en van een technologie voor snellere dataverplaatsing bij Internet-streaming en DSP-communicatie. De AMD Athlon-processor is uitgerust met een 266MHz Frontside bus (FSB) of een 200MHz FSB, gebaseerd op het Alpha EV6 busprotocol. De AMD Athlon-processors worden volgens het 0,18 micron-procede vervaardigd in AMD's Fab25 te Austin, Texas (VS) en in AMD's 0,18 microntechnologie Fab 30 te Dresden, Duitsland.

AMD
AMD levert over de gehele wereld IC's en ondersteunende schakelingen voor personal computers, in stand-alone- en netwerk-configuraties, en voor communicatie-apparatuur. AMD beschikt over fabrieken in de Verenigde Staten, Europa, Japan en andere Aziatische landen voor de vervaardiging van processoren, flash-geheugens en andere geavanceerde chips. De onderneming met hoofdkantoor in Sunnyvale, Californie (VS) is in 1969 gesticht en behaalde in 1999 een omzet van $2,9 miljard.

AMD op Internet
Bezoek voor meer informatie over bovenstaand persbericht de virtuele perskamer van AMD: www.amd.com/news/virtualpress/index.html. Achtergrondinformatie en andere persberichten zijn te vinden op: www.amd.com/news/news.html.

Voor de redactie
PBA Benelux, Hanneke van den Ende, tel: (+31) 70 3589378 of e-mail: Hanneke@berg-kleijn.nl

Voorbehoud
Toekomstverwachtingen waaraan in dit bericht wordt gerefereerd, zijn onder normaal voorbehoud van onverwachte gebeurtenissen of onvoorziene ontwikkelingen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie