Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Nieuwbouw woningen rond De Constant Rebecquestraat Den Haag

Datum nieuwsfeit: 07-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Den Haag

Persberichten >>

Nieuwbouw en renovatie woningen rond De Constant Rebecquestraat

Woningcorporatie Stædion gaat de bewoners van 43 woningen in de De Constant Rebecquestraat/plein en de Joseph Ledelstraat herhuisvesten. De woningen worden gesloopt voor de nieuwbouw van ongeveer 24 eengezinswoningen. De bewonerscommissie en verhuurder Stædion zijn het eens geworden over een sociaal plan. B&W stelt de gemeenteraad nu voor het gebied aan te wijzen als actiegebied. Daardoor krijgen de bewoners voorrang bij de toewijzing van een andere woning en een tegemoetkoming in de verhuiskosten.

De woningen en bedrijfsruimten stammen uit het begin van de vorige eeuw. In afwachting van een definitief plan voerde Stædion (voorheen AWV) in 1989/1990 een beperkte instandhoudingsbeurt uit. Medio 1999 nam de corporatie de beslissing tot sloop en nieuwbouw van de meeste woningen en renovatie van een klein deel van het complex.

Aan dat besluit is uitvoerig overleg met de bewoners voorafgegaan. Samen met Woonkubus projectmanagement en de bewonerscommissie zijn alle mogelijkheden op een rij gezet; van een nieuwe instandhoudingsbeurt tot sloop en nieuwbouw van de panden. Uiteindelijk leidde dit tot de beslissing de meeste woningen te vervangen door nieuwbouw. 12 woningen aan de Dibbetstraat worden ondanks hoge kosten grondig gerenoveerd. Stædion volgt hierin de wens van de bewonerscommissie die zich zeer heeft ingezet voor behoud van het gehele complex. Via regelmatige nieuwsbrieven zijn de bewoners op de hoogte gehouden van de plan- en de besluitvorming. Uiteindelijk accepteert 85% van de huidige bewoners dit besluit en het sociaal plan voor de herhuisvesting. Op die basis wijst de gemeente het gebied nu aan als actiegebied om de herhuisvesting van de huurders te bevorderen. Die krijgen daardoor voorrang als zij zich voor een andere woning aanmelden en een tegemoetkoming in de verhuiskosten van fl. 8.000,- per woning.

Voor de te slopen woningen komen ongeveer 24 eengezinswoningen in de duurdere koopsector terug, wellicht woon-werkwoningen. Dit past in het beleid van de gemeente om een grotere woningdifferentiatie in deze wijk te realiseren. Ook qua karakter en architectonische uitstraling moet de nieuwbouw goed in zn omgeving passen. Parkeren moet naar de mening van de gemeente zo veel mogelijk op eigen terrein worden gerealiseerd. Het is de bedoeling het plan volgend jaar aan de gemeenteraad te presenteren, waarna de bouw in het voorjaar 2002 kan beginnen. Sloop van de woningen is in het eerste kwartaal van 2002 voorzien.

last update: 7 november 2000 ;pag.: 4961; auteur: 77 7 november 2000 - pag. 4961 - 77

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie