Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

AGRIFLOW start graanhandel op internet met CIGREX

Datum nieuwsfeit: 08-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

AGRIFLOW

CIGREX op 8 november van start

CIGREX op 8 november van start

Agriflow start de handel van graan op het Internet officieel met de introductie van CIGREX (Co-operative Independent Grain Exchange - www.cigrex.com). De eerste via het Internet opererende onafhankelijke pan-Europese graanbeurs is toegankelijk voor ondernemers in de landbouwsector.

CIGREX houdt zich uitsluitend bezig met de landbouwsector in Europa. Het initiatief is opgezet in samenwerking met leden uit alle takken van industrie teneinde een onafhankelijke en transparante markt voor het verhandelen van graan, oliezaad, gemalen oliekoek en voeders te creëren. CIGREX is zo ontworpen dat makelaars overal bij worden betrokken, omdat Agriflow van mening is dat zij een sleutelrol spelen bij het inspireren van de markt, bij het zorgen voor liquiditeit en omdat zij een essentiële voorwaarde voor succes zijn.

Agriflow's eerste investeerder is Agroceres & Co, een niche graanhandelaar met operaties in Madrid, Antwerpen, Londen en Bayonne. Agriflow is bewust bezig kapitaal aan te trekken uit de gehele industrie zodat de onafhankelijkheid van het handelsplatform nog eens wordt onderstreept. Dit is cruciaal voor de gebruikers, die niet graag zien dat een minderheidsbelang een oneerlijk verkregen invloed op de markt zou kunnen verwerven. Het belang van Agroceres zal op de lanceringsdatum tot minder dan 15% zijn verminderd door verhogingen van het kapitaal van Agriflow, waarmee de controle wordt afgestaan aan een combinatie van particuliere beleggers en industriële ondernemingen.

John Vose, de voorzitter van de GAFTA (Grain & Feed Trading Association):
'De vestiging van CIGREX als een onafhankelijke, elektronische beurs voor onze branche vormt een belangrijke mijlpaal waardoor e-commerce ook binnen de landbouwsector een belangrijke rol kan gaan spelen. Het is bewonderenswaardig hoe Agriflow het voortouw heeft genomen bij het in kaart brengen van de verschillen binnen de Europese landbouwsector en het ontwikkelen van een oplossing die specifiek is toegesneden op de situatie in Europa en rekening houdt met bestaande handelspraktijken.'

Stephen Morell, één van de managing directors van Agriflow: 'CIGREX ontsluit op eenvoudige wijze nieuwe markten waarop gehandeld kan worden. Daardoor kunnen bedrijven hun zakelijke contacten tegen zeer bescheiden kosten uitbreiden en tegelijk de flexibiliteit bevorderen. Er ontstaat een hele nieuwe manier van zakendoen, die toch de bestaande praktijk respecteert. Om de flexibiliteit nog verder te vergroten streven we ernaar CIGREX te koppelen met zoveel mogelijk andere elektronische handelsplatforms.'

Door de branche is reikhalzend uitgekeken naar CIGREX, er hebben zich talloze bedrijven uit diverse afdelingen van de aanvoerketen uit binnen- en buitenland, van handelaren, makelaars en verkopers tot verwerkers, aangemeld met de mededeling dat zij reeds voorbereidingen treffen om van het handelsplatform gebruik te gaan maken. Dit geeft aan dat het als een van de belangrijkste Europese initiatieven binnen de bedrijfstak wordt gezien. De bedrijven die op kop lopen zijn handelaren die in heel Europa opereren zoals Monfer, Balfour Maclaine, Agroceres, Innograin, Champagne Céréales - de grootste coöperatie in Frankrijk en de makelaars Alcom, Hurtebize, Bloch et Rehs, Aquitaine Courtage en HJ Kiefer. Deze worden op de voet gevolgd door marktleiders uit Engeland zoals Banks Agriculture, een van de vier grootste agrarische handelaren in Engeland, Verriere & Co., Group Cereals Services, Heygates en Grampian Country Food. Onderhandelingen zijn gaande met de belangrijkste op wereldschaal opererende ondernemingen. Soufflet Négoce, de grootste Franse handelaar en verwerker uit de privé-sector en André Group, een internationale handelaar, hebben ook duidelijke interesse getoond om deel te willen nemen.

Gert Jan Van Noortwijk, Vennoot bij de internationale makelaar Alcom Brokerage en voorzitter van de Koninklijke Vereniging het Comité van Graanhandelaren:
'Wij beschouwen de introductie van e-commerce binnen de landbouwsector als een gouden kans. Agriflow heeft bewezen dat zij begrijpt wat er in onze branche omgaat en biedt een geavanceerde oplossing die goed inspeelt op de behoeften van handelaren die overwegen via het Internet zaken te gaan doen.'

Een exclusieve demonstratie waarbij de mogelijkheden van de site worden getoond zal worden gegeven op de 40e Europese Beurs in Straatsburg op 12 en 13 oktober. Tegelijkertijd zullen in Rotterdam, Parijs, Londen en Hamburg workshops worden gegeven waar gebruikers worden getraind in het handelen via Internet.

Anthony Roberts, Hoofd Technologie bij Agriflow: 'De bescherming van gebruikers staat hoog in het vaandel bij CIGREX. Alle transacties vinden anoniem plaats. Er zijn strikte beveiligingsprocedures en procedures voor antecedentenonderzoek ontwikkeld, die onder het onafhankelijk toezicht van Arthur Andersen staan. Het is belangrijk dat handelaren weten dat ze veilig en vertrouwd zaken kunnen doen.'

De Europese graanmarkt, met een geschatte productie van 22 miljard euro, biedt uitstekende kansen voor een succesvolle pan-Europese beurs op Internet. Agriflow is voornemens om 15 miljoen ton graan, ofte wel 3% van de op de markt verhandelde hoeveelheid graan, gedurende het eerste jaar van haar bestaan via het handelsplatform te verkopen; het is de bedoeling dat dit aandeel in het derde jaar tot 7% is gestegen

CIGREX zal in de loop van de volgende 12 maanden steeds meer functies gaan implementeren, zoals logistiek, risicobeheersing en gezamenlijke inschrijvingen. Na de introductie zullen andere Europese landen zoals Italië, Spanje en Scandinavië volgen. Al eerder lanceerde Agriflow in Engeland, Frankrijk en Duitsland Agrivox (www.agrivox.com), een informatiesite die gegevens bevat voor de landbouwsector. De steeds grotere rol van Internet en e-commerce brengt niet tegen te houden veranderingen teweeg in alle sectoren van de economie. CIGREX zal de graansector in staat stellen om gelijke tred te houden met andere takken van industrie teneinde haar concurrentiepositie te versterken.

Einde

Opmerkingen voor de redactie:

CIGREX gaat kopers en verkopers rechtstreeks toegang bieden tot Europese markten, waardoor zij rechtstreeks kunnen onderhandelen. Handelaren krijgen via hun computer de beschikking over een uiterst actueel overzicht over de diepte en breedte van de markt binnen heel Europa en kunnen direct nakijken wat de bied- en vraagprijzen zijn, wat het laatste prijsniveau is en welke transacties er recentelijk zijn gesloten.

Er kan veilig en privé gehandeld worden. Alle transacties zijn vertrouwelijk, en de identiteit van de andere partij wordt pas bekend als de contractvoorwaarden al zijn overeengekomen. Zodra een overeenkomst is gesloten worden er automatisch contract-formulieren aangemaakt en toegezonden aan beide partijen.

Agriflow is sinds 23 maart 2000 als bedrijf ingeschreven in het Verenigd Koninkrijk. De onderneming heeft op dit moment kantoren in Parijs, Londen en Hamburg. Agriflow is een pionierende onderneming die zich tot doel heeft gesteld om de Europese landbouwsector in staat te stellen het hoofd te bieden aan de nieuwe ontwikkelingen op het gebied van Internet en e-commerce. Agriflow wil door zijn streven naar topkwaliteit, door het gebruik van de allernieuwste technologie en via haar grondige kennis van de graanmarkt de voorkeurspartner worden die vooruitloopt op de behoeften van de bedrijfstak en de meest geavanceerde oplossingen biedt.

Het eerste bedrijf dat in Agriflow belegde is Agroceres & Co, een gespecialiseerde graanhandel die actief is in Madrid, Antwerpen, Londen en Bayonne In het kader van een weloverwogen beleid wordt ernaar gestreefd om behalve Agroceres nog tien andere belangrijke oprichtende leden uit elk deel van de leveringsketen in de graansector aan te trekken als eigenaren.

Het managementteam van Agriflow bestaat uit mensen met kennis van de agrarische sector, ervaring in de (termijn)goederenhandel, kennis van IT-systemen en vaardigheden op het gebied van het in de markt zetten van merken in pan-Europees verband. Deze ervaring is verkregen in een eerdere werkkring bij bedrijven zoals Cargill, JP Morgan, Credit Suisse First Boston (CSFB), Pepsico, Sybase, SAP, CEAS Consultants (Centre for European Agricultural Studies) en Home Grown Cereals Authority (HGCA).

Voor meer informatie:

Agriflow: Bobbie Ttooulis - + 44 (0) 208 392 8000 / (bttooulis@agriflow.com)

Burson-Marsteller: Julie Bakker - 31 + (0) 70 362 4861

11 okt 00 09:06

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie