Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

DigiNotar wint Gouden Chipkaart 2000 op NCP Congres

Datum nieuwsfeit: 08-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Newconomy
Zoek soortgelijke berichten
Newconomy

DigiNotar wint de Gouden Chipkaart 2000 op NCP Congres (08-11-2000)

Tijdens de eerste dag van het zevende Nationaal Chipcard Congres heeft het bestuur van de Stichting Nationaal Chipcard Platform uit de drie genomineerde projecten DigiNotar uitgeroepen tot winnaar van de Nationale Chipcard Prijs 2000. Uit handen van NCP-secretaris Jan van Arkel ontvingen de directeuren van DigiNotar Dick Batenburg en Tony de Bos de 24-karaats Gouden Chipkaart.

E-commerce is hot, maar komt nog niet volledig van de grond. Het gebrek aan vertrouwen op internet is daarvan de oorzaak. Verscholen achter de computer kan iedereen zich uitgeven voor een ander. DigiNotar, een samenwerkingsverband tussen het Nederlandse notariaat en IT-specialisten, wil en kan daar verandering in brengen. Als onafhankelijke derde partij (Trusted Third Party) vervult zij de klassieke vertrouwensrol die de notaris van oudsher bekleedt in de zakelijke wereld. DigiNotar verstrekt digitale certificaten die de identiteit van een natuurlijk- of rechtspersoon vaststelt. Voor de belangrijkste certificaten, de zogenaamde bedrijfscertificaten, is uit veiligheidsoverwegingen gekozen voor de chipkaart als opslagmedium. De chipkaart is moeilijk te kraken en blokkeert na een aantal mislukte pinpogingen. De digitale identiteit is - met het oog op Europese wetgeving omtrent de digitale handtekening - dus rechtsgeldig. De chipkaart is daarmee een betrouwbaar en toegankelijk "identificatiedocument" geworden. Inmiddels zijn reeds 75 notariskantoren bij DigiNotar aangesloten; in totaal komt dit neer op zo'n 200 notarissen.

Jan van Arkel, NCP-secretaris: "De drie genomineerde chipkaartenprojecten zijn door het NCP-bestuur beoordeeld op multifunctionaliteit, interoperabiliteit, gebruikersgemak, maatschappelijke innovatie en consumentvriendelijkheid. Het kiezen van een winnaar was absoluut geen makkelijke taak. Maar uiteindelijk is DigiNotar de winnaar geworden vanwege het bevorderen van vertrouwen in digitale communicatie dat dit project ondersteunt, de landelijke uitstraling die ervan uitgaat en het toepassen van nieuwe public key infrastructuren om de digitale handtekening mogelijk te maken. Voor een juiste verificatie van de identiteit van de kaarthouder experimenteert DigiNotar inmiddels ook met het toepassen van biometrie.

"We waren al heel blij genomineerd te zijn en hadden absoluut niet verwacht te winnen. De andere twee projecten spraken meer tot de verbeelding. Natuurlijk zijn we heel blij en trots dat uiteindelijk de realiteit het gewonnen heeft van de verbeelding. En we gaan dan ook hard door met de verdere ontwikkeling ervan", aldus een verraste Dick Batenburg, juridisch directeur van DigiNotar.

Achtergrondinformatie

Nationaal Chipcard Platform

De Stichting Nationaal Chipcard Platform (NCP) is in 1994 opgericht als nationaal overlegplatform voor bedrijfsleven en overheid, om bij te dragen aan een verantwoorde invoering van chipkaarttechnologie. Het streven naar multifunctionaliteit en interoperabiliteit werd geconcretiseerd in het afsprakenstelsel. Open Infrastructuur voor Chipkaarttoepassingen (OIC), dat officiële status kreeg van Nationale PraktijkRichtlijn. Naast voorlichting over de toepassingsmogelijkheden van chipcardtechnologie ziet het NCP het uitdragen van dit afsprakenstelsel als zijn belangrijkste taak. De Nationale Chipcard Prijs werd in 1998 in het leven geroepen als blijk van waardering voor de praktische uitvoering van het afsprakenstelsel in concrete chipkaartprojecten.

DigiNotar

In DigiNotar heeft een unieke samenwerking tussen het notariaat en specialisten in de informatietechnologie gestalte gekregen. Informatietechnologen brengen daarbij kennis in over moderne technieken op het gebied van beveiliging en notarissen hun juridische kennis. Samen bieden zij expertise en vertrouwen dat nergens elders wordt gevonden.
DigiNotar is een notariële organisatie waarbij Nederlandse notariskantoren zijn aangesloten. Alleen notariskantoren die aan specifieke hoge eisen van opleiding en kantoororganisatie voldoen kunnen als TTP-notariskantoor opereren.
De notaris treedt hierbij op als 'Trusted Third Party' (TTP). In die rol kan hij elektronische handtekeningen legaliseren en valideren door het verstrekken van certificaten en aanvullende gegevens, elektronische post van tijdstempels voorzien, elektronische stukken in (elektronisch) depot nemen etcetera. In feite kan de notaris de betrouwbaarheid vergroten van elke organisatie (bedrijf, overheidsinstelling, beroepsorganisatie), persoon of zaak (web site, community, e-mail, document) die nu of in de toekomst aanwezig is op het Internet.
DigiNotar is partner van Newconomy, het economisch netwerk van internetondernemingen.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie