Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Benoeming hoogleraar Software Engineering UT

Datum nieuwsfeit: 08-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Universiteit Twente

00/94 8 november2000

Benoeming dr.ir. Mehmet Aksit tot hoogleraar Software Engineering

Software engineering gedreven door kwaliteit

De Universiteit Twente heeft dr.ir. Mehmet Aksit benoemd tot hoogleraar Software Engineering aan de faculteit Informatica. Hij zal zich in deze leerstoel richten op 'quality-oriented software engineering': software-ontwikkeling gedreven door expliciete kwaliteits-eisen. Aksit is in voltijd benoemd per 1 november 2000.

Dr.ir. Mehmet Aksit (1953) haalde zijn bachelors-titel Elektrotechniek aan de State Engineering Academy in Ankara, waarna hij in 1980 cum laude afstudeerde als elektrotechnisch ingenieur aan de toenmalige Technische Hogeschool Eindhoven. Tussen 1981 en 1987 werkte hij als onderzoeker bij Océ in Venlo. Sinds 1987 werkt Aksit als docent aan de Universiteit Twente, in de groep Software Engineering. In 1989 promoveerde hij daar op het proefschrift 'On the design of an Object-oriented Language Sina'.

Kwaliteit

In zijn leerstoel werkt Aksit aan 'quality-oriented software engineering' (QOSE). Kwaliteitsfactoren spelen volgens hem een rol in de hele levenscyclus van software, maar worden vaak niet expliciet vergeleken en geëvalueerd. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om de correctheid van de software, de prestaties en de relevantie. Ook de mogelijkheid van hergebruik van delen van software, bijvoorbeeld in een object-georiënteerde aanpak, heeft invloed op de kwaliteit en de snelheid. Een andere factor is aanpasbaarheid: hoe gemakkelijk kan de software worden aangepast, bijvoorbeeld als er nieuwe onderdelen worden toegevoegd? Door al deze factoren vanaf de concept-fase mee te nemen, ontstaat een solide basis, ook als generaties software elkaar snel opvolgen.

Uit Aksit's onderzoek is gebleken dat de bestaande ontwikkelmethodes en programmeertalen, zoals Java, deze kwaliteitsfactoren onvoldoende ondersteunen. Het is bijvoorbeeld moeilijk om nieuwe functionaliteit dynamisch toe te voegen aan Java programma's in een Internet omgeving. Aksit heeft inmiddels voor praktische oplossingen gevonden voor dit soort problemen.

De QOSE-aanpak is ook voor de industrie een eye-opener, stelt Aksit. Hij heeft tientallen trainingen gegeven in object-georiënteerd ontwerpen en kwaliteitsaspecten en is betrokken geweest bij vele software projecten.

Contactpersoon Communicatie en Transfer: ir. W.R. van der Veen, tel (053) 4894244, e-mail (w.r.vanderveen@cent.utwente.nl)

© Universiteit Twente 1997-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie