Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Benschop verwelkomt duidelijkheid over toetreding EU

Datum nieuwsfeit: 08-11-2000
Bron: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van Buitenlandse Zaken

www.minbuza.nl\content.asp?Key=403095MINISTERIE VAN BUITENLANDSE ZAKEN

Persbericht nr 130

8 november 2000

BENSCHOP VERWELKOMT DUIDELIJKHEID OVER TOETREDING

Staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Dick Benschop, is tevreden over het pleidooi van de Europese Commissie vandaag voor het vastleggen van een tijdpad voor uitbreiding. "Het moet duidelijk zijn wat de kandidaat lidstaten van ons kunnen verwachten, net zoals het heel duidelijk is wat wij van hen verwachten".

Nederland is onder de indruk van de vooruitgang die veel kandidaat lidstaten hebben geboekt. Daarbij zal iedere kandidaat op eigen merites beschouwd moeten worden. Nederland kan zich goed vinden in de conclusies van het rapport. Deze conclusies zullen worden verwerkt in een notitie over de uitbreiding van de EU die binnenkort aan de Tweede Kamer zal worden aangeboden.

Benschop vindt het terecht dat de Commissie extra aandacht vraagt voor bestuurlijke capaciteit en het juridische systeem. Die zijn immers cruciaal voor ontwikkeling van de rechtstaat en voor functioneren van de interne markt. Daarnaast noemt hij het terecht dat er extra nadruk wordt gelegd op het bestrijden van corruptie, fraude, handel in vrouwen en kinderen. Nederland draagt met het MATRA programma daar zelf aan bij (NFL 80 miljoen in 2000, oplopend tot NFL 110 miljoen in 2004).

Benschop vindt dat er behoefte is aan een politieke impuls aan het uitbreidingsproces. "Als ze de ingrijpende maatschappelijke en sociale hervormingen die het EU-lidmaatschap vereist hebben doorgevoerd, verdienen ze zo snel mogelijk lid te worden van de EU."

Dat vereist allereerst dat de EU zich houdt aan zijn afspraak om in 2002 klaar te zijn voor de uitbreiding. Na het afronden van de onderhandelingen over hervorming van de EU in Nice, zal de EU zo snel mogelijk positie moeten gaan innemen op belangrijke onderwerpen als hervorming van het landbouwbeleid en het regionaal beleid.

Ook vindt Benschop het terecht dat de Commissie nogmaals aandacht vraagt voor voorlichtingsbeleid over uitbreiding. De Nederlandse Regering is daar zelf actief mee bezig. Benschop heeft zijn reactie dan ook vervat in een open e-mail aan zijn Hongaarse collega, Peter Gottfried (te vinden op www.europa-interactief.nl).

PARTNERSCHAP VOOR TURKIJE

Nederland is ook tevreden over het partnerschap voor toetreding dat wordt voorgesteld voor Turkije. Turkije is een kandidaat lidstaat voor de EU, maar moet nog extra inspanningen verrichten om zijn voornemens uit te voeren op gebied van Mensenrechten en minderheden.

===

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie