Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Deventer in beeld op laatste Sociale Conferentie Den Haag

Datum nieuwsfeit: 08-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Deventer

PERSBERICHT

Week 45, 8 november 2000

Minister vraagt nieuwe ideeën voor armoedebestrijding

DEVENTER IN BEELD OP LAATSTE SOCIALE CONFERENTIE

De gemeente Deventer was nadrukkelijk aanwezig op de vijfde en laatste Sociale Conferentie die maandag is gehouden in Den Haag. De conferentie stond in het teken van vijf jaar armoededebat. Vijf jaar achtereen zijn conferenties gehouden waar politici, landelijke en lokale beleidsmakers en een scala aan belangengroeperingen confereerde over de aanpak van armoede en sociale uitsluiting in Nederland.

Wethouder M. Knol was voorzitter van de workshop over sociale activering en arbeidsmarkttoeleiding en nam deel aan een rondetafelconferentie. Hij vroeg daarbij nadrukkelijk de aandacht voor het uitbreiden van de mogelijkheden voor kinderopvang voor alleenstaande ouders die weer willen gaan werken. Er is op dit moment een gebrek aan accommodatie daarvoor. Hij pleitte verder voor een verregaande individuele aanpak in het activerings- en armoedebestrijdingbeleid. Ten slotte vroeg hij de aandacht voor de kwart miljoen jonggehandicapten in Nederland. Deze groep valt nog steeds buiten de boot omdat de bestaande regelingen voor hen geen soelaas bieden.

Deventer werkgelegenheidsprojecten oogsten waardering

In een videopresentatie was ruime aandacht voor drie Deventer projecten op het gebied van de sociale activering. Deze projecten zijn gericht op Deventenaren met een grote afstand tot de arbeidsmarkt. Vaak gaat het daarbij om mensen die slechts na een lang traject weer aan het werk zullen komen. In de videopresentatie was aandacht voor het werkproject Cambio Company en de dit jaar gestarte horecagelegenheid het Volkshuis, waarin geestelijk gehandicapten werken. Ten slotte was er aandacht voor het project Maatschappelijk Nuttige Werkzaamheden, het activeringsproject van de gemeente Deventer. Alle medewerkers van dit project waren bij deze videopresentatie aanwezig. Het publiek, waaronder de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid W. Vermeend, was zeer enthousiast over de Deventer aanpak.

Vermeend vraagt om onorthodoxe ideeën

Minister Vermeend maakte in zijn toespraak de balans op van vijf jaar intensieve armoedebestrijding. Alhoewel er nog steeds bijna evenveel armen zijn als vijf jaar geleden, is er veel verbeterd. Veel meer mensen nemen weer deel aan betaald werk. Het is belangrijk dat zij mee kunnen doen in de maatschappij. Een probleem is wel dat zij er vaak in financiële zin niet veel op vooruit gaan. Voor de oplossingen voor deze 'armoedeval' zijn nog te weinig afdoende oplossingen bedacht.

Veel gemeenten hebben de afgelopen jaren financiële ondersteuning voor de minima geïntroduceerd of stevig uitgebreid. Daarmee wordt de armoedeproblematiek niet opgelost maar wordt aan de minima wel een verlichting in hun problemen geboden.

Het feit dat maandag de laatste sociale conferentie is gehouden betekent niet dat de aandacht voor de armoede van de politieke agenda is, aldus Vermeend. Hij riep wethouder Knol, en daarmee alle wethouders in Nederland, op met nieuwe ideeën in de bestrijding van de armoede te komen. Bureaucratische wet- en regelgeving zou daarbij geen belemmering mogen zijn. Als dat nodig is, dan zorgt hij er hoogst persoonlijk voor dat deze barrières geslecht worden.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie