Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Enschede start regeling inboedelschade vuurwerkramp

Datum nieuwsfeit: 08-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Enschede

Regeling inboedelschade in uitvoering
Per 8 november

Enschede, 7 november 2000

Het College van Burgemeester en Wethouders heeft de Regeling Tegemoetkoming Inboedelschade, zoals die door de adviescommissie Van Lidth is ontwikkeld, vastgesteld. Op 8 november begint de Stichting financiële hulpverlening vuurwerkramp met de uitvoering van deze regeling. De regeling is niet gebiedsgebonden, maar gedupeerden moesten tijdens de ramp wel in Enschede wonen.

Nationaal Rampenfonds betaalt
Met de uitvoering van de regeling is ten hoogste 5 miljoen gulden gemoeid. Dit geld wordt betaald door het Nationaal Rampen Fonds (NRF) en is afkomstig van de inzamelingsactie van het NRF onder de Nederlandse bevolking (giro 777). Deze inzamelingsactie werd gecoördineerd door het Nederlandse Rode Kruis.

Uitgangspunten
Het uitgangspunt van de regeling Inboedelschade is dat niet-verzekerden 60% van de nieuwwaarde vergoed krijgen voor het merendeel van hun beschadigde of vernietigde inboedels. Er is een klein aantal zaken die worden vergoed tegen volledige dagwaarde. Dit zijn onder andere zaken die aan het gebruik onttrokken zijn (oude spullen op zolder) en zaken die minder dan 40% van de nieuwwaarde waren ten tijde van de ramp.
Voor onderverzekerden gelden dezelfde uitgangspunten als voor de niet-verzekerden. Zij krijgen echter alleen een vergoeding voor het gedeelte dat ze niet verzekerd waren. Voor (onder)verzekerden wordt ook rekening gehouden met eventuele verzekeringsuitkeringen. Voor schade aan antiek, kunst en verzamelingen geldt een vergoeding van 60% van de vervangingswaarde. Vervangingswaarde is het bedrag dat te verkrijgen was voor het object vlak vóór de vuurwerkramp en zoals dat is vastgesteld door een schade-expert.
Gedupeerden kunnen een aanvraag voor de regeling Inboedelschade indienen tot en met 28 februari 2001.

Maxima
Ook zijn er voor bepaalde zaken maxima vastgesteld. Geld en geldswaardig papier waaronder chippers en chipknips ten hoogste fl. 500; sieraden ten hoogste fl. 2500; kosten van herstel van tuinaanleg en beplanting ten hoogste fl. 5000; huurdersbelang dat wil zeggen zelf aangebrachte verbeteringen in een huurwoning ten hoogste fl. 10.000; verzamelingen ten hoogste fl. 25.000.

Schadevaststelling
Voor verzekerden en onderverzekerden is de schade na de ramp getaxeerd door experts van of namens de verzekeringsmaatschappijen. Voor niet-verzekerden is de schade getaxeerd door Register Experts namens de Stichting BCE Calamiteiten en Projecten (BCE staat voor Bureau Coördinatie Expertise-organisaties). Deze schade-experts hebben de schade op dezelfde wijze vastgesteld als de experts voor de verzekerde schade. De waarde van de inboedels is getaxeerd volgens de nieuwwaardeclausule. Dit betekent dat is opgenomen de nieuwwaarde van de inboedel met uitzondering van een aantal zaken die op dagwaarde zijn gewaardeerd. Hoewel het uitgangspunt van de regeling is vergoeding van 60% van de nieuwwaarde en voor de uitgezonderde zaken de dagwaarde, wordt om uitvoeringstechnische redenen de vergoeding vastgesteld op basis van 65% van de zogeheten nieuwwaardeclausule; dus 65% van het totaalbedrag van de op nieuw- en dagwaarden vastgestelde schade.

Herstelbare inboedelschade
Als er sprake is van herstelbare inboedelschade, dan worden de herstelkosten vergoed.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie