Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Financieel model voor de Egyptische economie

Datum nieuwsfeit: 09-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Een financieel model voor de Egyptische economie

Thissen onderzocht de rol van verwachtingen in een toegepast algemeen evenwichtsmodel voor Egypte in de jaren negentig, met een expliciete modellering van financiële markten. Zo'n model is een stelsel van vergelijkingen dat de fundamentele macro-economische verbanden weergeeft in de economie van een land. Hierin is speciale aandacht besteed aan de expliciete modellering van financiële markten en aan de rol van verwachtingen. Daarnaast is een verbeterde methode ontwikkeld om de benodigde data consistent te maken en te actualiseren. De parameters van het model zijn eveneens bepaald met behulp van een nieuwe methode. Het algemeen evenwichtsmodel is opgesteld voor Egypte.

In het eerste deel van het proefschrift wordt een politiek-economisch model voor Egypte ontwikkeld. Dit model verklaart de hervormingen in het begin van de jaren negentig. Het belangrijkste discussiepunt tussen de Egyptische overheid en internationale organisaties, zoals de Wereldbank en het IMF, was een mogelijke devaluatie van het Egyptische Pond. Deze eventuele devaluatie is daarom gekozen als het meest geschikte onderwerp voor de beleidssimulaties in het proefschrift.

De simulaties hebben betrekking op de periode 1995-2007. De resultaten verschillen duidelijk voor extreme typen van verwachtingsvormen. Uit de analyse blijkt dat de standpunten van het IMF, de Wereldbank en de Egyptische overheid in de discussie over een devaluatie van het Egyptische Pond verklaard kunnen worden uit een verschil van inzicht over de verwachtingsvorming op financiële markten. Bovendien blijkt uit de analyse dat de modellering van financiële markten en van de rol van verwachtingen op financiële markten een grote invloed hebben op de simulatieresultaten. Dit heeft belangrijke consequenties voor beleidsmakers, aangezien het nog steeds onduidelijk is hoe verwachtingen in werkelijkheid precies worden gevormd. /GG

Thissen (Nijmegen, 1967) studeerde economie aan de Erasmus Universiteit Rotterdam. Hij verrichtte zijn promotieonderzoek bij de vakgroep Internationale economische betrekkingen en de onderzoekschool Systemen, Organisaties en Management (SOM). Thissen is momenteel parttime postdoc aan de RUG en parttime Universitair Docent aan de Universiteit Twente.

Datum en tijd

donderdag 9 november 2000, 16.00 uur

Promovendus

M.J.P.M. Thissen, e-mail: (thissen@eco.rug.nl) (werk)

Proefschrift

Building financial CGE models: data, parameters and the role of expectations. A financial CGE model for Egypt

Promotor

prof.dr. H. de Haan

Faculteit

economische wetenschappen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie