Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Winnaars Zilveren Camera 2000

Datum nieuwsfeit: 09-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Nederlandse Vereniging van Fotojournalisten

Zilveren Camera 2000

De eerste Zilveren Camerawedstrijd in dit millennium kent drie bijzondere winnaars. De winnaar van De Canonprijs, een aanmoedigingsprijs voor fotojournalisten tot 30 jaar, is Koen Verheijden. Koen liet vorig jaar al van zich horen. Hij heeft een voorliefde voor nieuws. Zijn foto's van de acties tegen de Betuwelijn en van de ramp in Enschede zijn daarvan sprekende voorbeelden.

Klaas Jan van der Weij is uitgeroepen tot Fotojournalist van het Jaar en dingt automatisch mee naar de prestigieuze Fujifilm European Press Photographer of the Year. De Zilveren Camera staat daarmee ook op een internationaal podium; een extra uitdaging voor veel fotografen. Klaas Jan van Der Weij is een oude rot in het vak. Hij begon zijn carrière als sportfotograaf en verdiende op landelijk en internationaal niveau diverse prijzen. Nu, acht jaar later, wordt hij voor de tweede keer gekozen tot Fotojournalist van het Jaar. Een novum in de geschiedenis van De Zilveren Camera! Klaas Jan laat nu zien dat hij op alle fronten van de fotografie zijn mannetje staat.

Bram Budel tenslotte wint De Zilveren Camera 2000, met een foto van de vuurwerkramp uit Enschede. De onheilspellende sfeer op de foto "voorspelt" als het ware de verschrikkingen die Enschede dat weekend treffen. Op de foto zien we de eerste momenten van ontreddering. Een slachtoffer waar niemand zich om lijkt te bekommeren. De afstand tot de plek waar de ramp zich heeft voltrokken is groot. Het tekent de omvang van het drama. De voorzitter van de wedstrijdjury schrijft in zijn rapport dat "het beeld op een indrukwekkende manier uitdrukking geeft aan de even bizarre als dodelijk realiteit van deze voor Nederland uitzonderlijke ramp".

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie