Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Besluitenlijst B&W Groningen

Datum nieuwsfeit: 09-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Groningen: B & W besluiten

Aanleg glasvezelnet voor betere telecom infrastructuur In september 2000 is begonnen met de aanleg van een netwerk voor digitaal verkeer binnen de stad Groningen. Het netwerk bestaat uit 35 flexibele mantelbuizen die als één bundel worden ingegraven. Door elke kunstbuis kan met perslucht een dikke glasfiberkabel worden ingevoerd. Zo ontstaat een digitale hoofd-verdeelroute door de stad van bijna 50 kilometer lang. Met deze operatie zijn enkele tientallen miljoenen guldens gemoeid.
Het netwerk is een initiatief van VSTI Planontwikkeling. VSTI kent de ontwikkelingen binnen Groningen IT-stad en verwacht de nodige klanten voor dit netwerk. Providers en andere IT-ondernemers kunnen kabelruimte kopen of huren, wat veelal goedkoper zal uitvallen dan zelf leggen. 'Grootverbruikers' als Essent, de Rijksuniversiteit, Telfort en Versatel hebben al contact met VSTI.
Het hoofdnet in één keer aanleggen heeft bovendien het voordeel dat niet voor elke IT-ondernemer de straat opnieuw open hoeft. In de contractbesprekingen met VSTI stelde Groningen nog twee extra voordelen veilig: een mantelbuis voor gemeentelijk gebruik en inschakeling van de gemeentelijke DSW als onderaannemer. Het volledige netwerk moet in juni 2001 gereed zijn.
In december kan het college de eerste driemaandelijkse rapportage over de voortgang van de aanleg van het glasvezelnet tegemoet zien. Daarnaast stelt het college de raad voor om voor het eind van het optierecht (eind 2002) voorstellen te doen voor gemeentelijk gebruik tegen gereduceerd tarief.

Datum besluit: dinsdag, 7 november 2000
Nota: Afronding vh project aanleg van een glasvezelnet rond de stad Groningen

Kenniswijk
De gemeente Eindhoven heeft deze zomer het pilot-project 'Kenniswijk' binnengehaald. 'Kenniswijk' is een experiment waarbij via de allerlaatste technische snufjes onderzoek gedaan kan worden naar de mogelijkheden van elektronisch winkelen, elektronische overheidsdiensten en tele-leren. Het Rijk heeft hiervoor een bedrag van 20 miljoen gulden beschikbaar gesteld.
De gemeente Groningen heeft zich niet ingeschreven voor deze pilot. Er zaten voor de gemeente teveel haken en ogen aan. Zo bleek dat afgelopen juni al een geschikte locatie moest worden gekozen. In september zouden dan de eerste diensten al beschikbaar moeten zijn voor de burgers. Bovendien zou de locatie minimaal tussen de 25.000 en 50.000 burgers moeten hebben en al voorzien zijn van een hoogwaardige infrastructuur. Hoewel het Rijk een fors bedrag beschikbaar stelde, was dit lang niet toereikend om alle kosten te dekken. Inschrijven zou voor Groningen betekenen: hals over de kop aan de slag gaan en miljoenen investeren, zonder de zekerheid dat Groningen het project toegewezen zou krijgen.
Dit betekent niet dat het college het onderwerp niet belangrijk vindt. De gemeente zet haar eigen programmalijn dan ook voort. Zoals de aanleg van de city-ring voor gebundelde telecom-infrastructuur en het verbeteren van digitale dienstverlening aan de burgers.

Datum besluit: dinsdag, 7 november 2000
Nota: Beantwoording vragen PvdA inzake het project Kenniswijk

En verder heeft het college besloten...

* de raad voor te stellen om de heer C.T. van Dalen als opvolger van de heer R.J. Bron aan te wijzen als lid in het algemeen bestuur van de Regio Centraal Groningen. (RCG) Daarnaast stelt het college de raad voor de heer B.J.C. Slagter aan te wijzen als plaatsvervangend lid in het algemeen bestuur van de RCG.
* het voorstel tot wijziging van de verordening op de raadscommissies ter vaststelling aan de raad aan te bieden. Door deze gewijzigde verordening vast te stellen, wordt 'achterstallig onderhoud' gepleegd.

Datum besluit: dinsdag, 7 november 2000
Nota: -

Deze pagina is voor het laatst gewijzigd op 9 november 2000. Aan de inhoud van deze website kunnen geen rechten worden ontleend.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie