Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vragen PvdA over schikkingen in civiele zaken

Datum nieuwsfeit: 09-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Partij van de Arbeid

Den Haag, 9 november 2000

VRAGEN VAN DE LEDEN VAN OVEN EN SANTI (BEIDEN PVDA) AAN DE MINISTER VAN JUSTITIE

1. Klopt het bericht dat het Hof Den Bosch gaat proberen civiele zaken tussen partijen te schikken in verband met de grote achterstand in de afhandeling van civiele zaken? (1)

2. Is het ook waar dat als een schikking niet haalbaar blijkt aan partijen te kennen wordt gegeven dat zij rekening moeten houden met een uitspraaktermijn van meer dan 1 jaar?

3. Bent u het eens met de stelling dat op die manier de elementaire taak van de rechter, te weten het beslechten van rechtsgeschillen die hem worden voorgelegd, wordt miskend?

4. Bent u het eens met de stelling dat partijen die aan een dergelijke "oplossing" niet willen meewerken daarvoor niet mogen worden gestraft met een wachttermijn van meer dan een jaar?

5. Hoe verhoudt zich een dergelijke opstelling met de invoering van een nieuw landelijk rolreglement waarin nu juist is bepaald dat de partijen zelf aan strakke termijnen worden gebonden?

6. Kunt u aangeven wat de achterstand in civiele zaken bij het Gerechtshof te Den Bosch op dit ogenblik is en wat de gemiddelde uitspraaktermijn is?

7. Kunt u aangeven hoe een dergelijke achterstand heeft kunnen ontstaan?

8. Welke maatregelen worden ondernomen om de bestaande achterstand weg te werken en op welke termijn zal dat zijn beslag krijgen?

(1) Staatscourant, 2 november 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie