Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Preventieproject Tongelreep dingt mee naar Europese prijs

Datum nieuwsfeit: 09-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Eindhoven

9 november 2000

Preventieproject Tongelreep voorgedragen voor Europese prijs

Het criminaliteitspreventieproject 'Kennen en gekend worden' in Zwemparadijs De Tongelreep is voorgedragen voor de 'European Crime Prevention Award', een Europese preventieprijs. Door de Nederlandse jury zijn twee projecten voorgedragen: Het Marokkaanse Buurtvaders-project uit Amsterdam, de winnaar van de Hein Roethofprijs, en 'Kennen en gekend worden' uit Eindhoven. 'Kennen en gekend worden' beschrijft criminaliteitspreventie en verbeteringen van de veiligheid en leefbaarheid in en om Zwemparadijs De Tongelreep in Eindhoven. De aanpak is ontstaan uit samenwerking tussen De Tongelreep, Bureau Criminaliteitspreventie-HALT, de politie Brabant-zuidoost en diverse afdelingen van de dienst Maatschappelijk Ontwikkeling van de gemeente Eindhoven.

'European Crime Prevention Award'
De 'European Crime Prevention Award' wordt 18 december in Brussel voor de vierde maal uitgereikt. De jury bestaat uit afgevaardigden van de vijf deelnemende landen: België, Groot-Brittannië, Zweden. Denemarken en Nederland. Ieder deelnemend land draagt twee projecten voor. De prijs bestaat uit een wisselprijs, een bronzen beeld, en een geldbedrag van 10.000 Euro. Voor de Europese prijs gelden dezelfde criteria als voor de Hein Roethofprijs waarvoor 'Kennen en gekend worden' eerder genomineerd was:

1. Het project moet zich richten op de preventie van criminaliteit
2. De oplossing voor het probleem moet in de 'eigen kring' worden gezocht

3. Met het project moeten in de praktijk concrete resultaten zijn geboekt

4. Het project moet elders toepasbaar zijn
5. De leefbaarheid van de (woon)omgeving mag door de genomen maatregelen niet zijn aangetast

6. Het project moet voldoende originele elementen bevatten
Aangezien de Europese jury een andere samenstelling kent en bovengenoemde criteria door hen anders kunnen worden geïnterpreteerd, maken alle voorgedragen projecten -dus niet alleen de Nederlandse winnaar- kans om de prijs te winnen.

'Kennen en gekend worden'
Enkele jaren geleden kampte Zwemparadijs De Tongelreep in Eindhoven met grote problemen: vechtpartijen, vandalisme, diefstal en aanranding; groepen jongeren bepaalden vaak de sfeer en verziekten die voor velen. In plaats van te kiezen voor uitsluiting van degenen die de problemen veroorzaakten koos De Tongelreep ervoor op zoek te gaan naar partners en samen te werken aan een oplossing. Als gemeentelijk sportinstelling ziet De Tongelreep het als haar maatschappelijke verantwoordelijkheid om het iedere bezoeker naar de zin te maken; dus ook de probleemveroorzakende jongeren uit de omliggende wijken. Door samenwerking tussen het zwembad, de politie en diverse gemeentelijke afdelingen ontstond 'Kennen en gekend worden'.

LIMmers
De aanpak in De Tongelreep bestaat uit een aantal technische preventieve maatregelen zoals een ander type kledingkluisjes en een videobewakingssysteem. Maar zeker zo belangrijk zijn de sociale preventieve maatregelen. De Tongelreep schoolde haar personeel en trok extra toezichthouders aan. Daarnaast werden LIMmers (Locatie Interventie medewerkers) ingezet; professionele jongerenwerkers die contacten leggen met de jongeren, luisteren naar hun wensen maar ook de belangen, regels en waarden en normen van het zwembad aan hen uitleggen. De LIMmers doorbreken de anonimiteit en vormen zo een brug tussen de jongeren, de accommodatie en andere bezoekersgroepen.

HALT-straf lichte zedendelicten
Voor jeugdige daders van lichte zedendelicten als betasten, bestond eigenlijk geen passende straf. Om tot een sluitende aanpak te komen ontwikkelde HALT, in samenspraak met de politie en het openbaar ministerie, een speciale leerstraf voor deze jongeren. Dat Confrontatieprogramma Lichte Zedendelicten verschaft jongeren inzicht in regels, wetten, normen en waarden met betrekking tot seksualiteit en het eigen gedrag.

Succes
De aanpak is succesvol. Het aantal diefstallen en vernielingen daalden tot nagenoeg nul en het aantal zedenzaken daalde van 21 in 1997 tot 4 de eerste helft van dit jaar. Door de aanwezigheid van de LIMmers voelt 60% van de bezoekers zich veiliger. Ook het personeel ervaart de inzet van de LIMmers als positief omdat zij een rustige sfeer creëren en de noodzaak van hard optreden weinig meer voorkomt, omdat problemen meestal al in de kiem gesmoord worden. Van de deelnemers aan het Confrontatieprogramma in de afgelopen drie jaar, heeft niemand gerecidiveerd. Met de voordracht voor de Europese preventieprijs verwerft het project internationale erkenning.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie