Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Militair grafveld 17e eeuw in Breda aangetroffen

Datum nieuwsfeit: 09-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Breda

17e EEUWS MILITAIR GRAFVELD OP STEENAKKER-NOORD AANGETROFFEN

Bij archeologisch onderzoek op het toekomstige bedrijventerrein Steenakker-Noord in Breda is een klein 17e eeuws militair grafveld met vijf graven aangetroffen. De graven met skeletten dateren vermoedelijk uit de Tachtigjarige oorlog, een periode waarin de stad Breda verscheidene malen belegerd is geweest. Een deel van de toen opgeworpen belegeringswerken is eveneens tijdens de lopende opgravingen teruggevonden.

De afdeling Archeologie van de gemeente Breda voert sinds 1998 grootschalige opgravingen uit in het gebied van het geplande bedrijventerrein Steenakker-Noord. De meeste aandacht gaat daarbij uit naar bewoningssporen en grafvelden uit de periode vanaf de bronstijd tot de vroege middeleeuwen. Tijdens dit onderzoek worden in een groot gebied van Steenakker resten van belegeringswerken aangetroffen. Deze linies dateren uit de 17e eeuw. De stad Breda is toen tijdens de Tachtigjarige oorlog meerdere malen belegerd geweest door afwisselend Spaanse en Hollandse eenheden. Hiervoor zijn om Breda omvangrijke belegeringslinies aangelegd. Geen van deze belegeringswerken zijn zichtbaar bewaard gebleven.

De afgelopen jaren zijn op Steenakker-Noord van deze belegeringswerken enkele door grachten omgeven kampementen en vooral loopgraven teruggevonden. Van de bijbehorende legereenheden zijn echter tot nu toe slechts sporadische resten aangetroffen.

Afgelopen week is de belegeraar zelf teruggevonden. In een klein grafveldje vlak bij één van de linies zijn vijf graven gevonden. In elk van de graven was telkens één persoon bijgezet. Hoewel het geslacht niet met zekerheid vaststaat wordt er vanuit gegaan dat het mannen waren. Nationaliteit van de personen kan vooralsnog niet vastgesteld worden.

Breda, 9 november 2000

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie