Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Vrouwendag net thema 'de vrouw in de stad'

Datum nieuwsfeit: 09-11-2000
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Agalev (Vlaanderen)

P E R S M E D E D E L I N G
Brussel, 9 november 2000.

Stad (v. (m.) steden; Van Dale):
de stad in haar vrouwelijkheid hersteld


Vrouwendag heeft dit jaar "de vrouw in de stad" als thema. Agalev onderschrijft samen met het Vrouwenoverlegcomité de nood aan meer aandacht voor de vrouwen in de stad, zoals ook verwoord in het "Europees Handvest voor vrouwen in de stedelijke omgeving".

Het stedelijk beleid is nog altijd in hoofdzaak een mannenaangelegenheid. Vanuit ruimtelijke ordening of stedelijk beleid is er weinig input naar gender. De verschillen in rollen, eigenschappen, vaardigheden, taken en functies die mannen en vrouwen binnen de stad vervullen en de consequenties ervan voor het gebruik van de openbare ruimte zijn veelal door mannen gedomineerd en dus uitgetekend. De inrichting van de openbare ruimte heeft een duidelijk mannelijk perspectief. (Wie kent er overigens stedelijke ontwerpers van vrouwelijk geslacht?)
Nochtans beïnvloedt de situering van woonwijken, de afstand tot de winkels, crèches, enzovoort de kwaliteit van het stadsleven en bepaalt de ruimtelijke ordening in grote mate het verschil tussen een complexe of eenvoudige organisatie van werk en zorg.

Het aantal vrouwen dat uit noodzaak in de stad komt wonen neemt toe. Dat vraagt om een beleid dat rekening houdt met deze realiteit.

Daarom hebben de Vlaamse en Brusselse Agalev parlementairen een resolutie neergelegd respectievelijk in het Vlaams Parlement en de Brussels Hoofdstedelijke Raad met volgende eisen:


1. Een vervrouwelijking van de commissies, adviesgroepen, stuurgroepen die met ruimtelijke ordening of stadsplanning te maken hebben.
2. Het veel meer gebruiken van de ervaringsdeskundigheid van vrouwen (en mannen) bij het uitwerken van projecten en programma's in de stadswijken.
3. Het toepassen van een LEER, een Lokaal Emancipatie Effect Rapport op de ruimtelijke plannen inclusief de structuurplannen en de Brusselse bestemmingsplannen.

Ria Van den Heuvel, Vlaams Volksvertegenwoordigster Adelheid Byttebier, lid Brusselse hoofdstedelijke Raad Isabel Vertriest, Vlaams Volksvertegenwoordigster Kristien Grauwels, Volksvertegenwoordiger
www.agalev.be/code/nl/page.cfm?id_page=870


Agalev Persdienst
Paskal Deboosere, persverantwoordelijke
Brialmontstraat 23, 1210 Brussel
tel (02)219 19 19 fax (02)223 10 90
gsm 0496 567 569
e-mail (pers@agalev.be)

Agalev via InterNet
e-mail persdienst: (pers@agalev.be)
agalev homepage : www.agalev.be/
persteksten : www.agalev.be/pers/

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie