Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Team Verkeershandhaving Brabant-Noord van start

Datum nieuwsfeit: 09-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

Politiebericht Brabant-Noord: Den Bosch 9-11-2000 Team Verkeershandhaving van start

Vandaag 9 november is het officiële startschot voor het nieuwe Team Verkeershandhaving van de politieregio Brabant-Noord gegeven in theater Markant in Uden. Brabant-Noord is daardoor samen met 7 andere regios de eerste van de 22 regios die een team operationeel hebben.

Het Bureau Verkeershandhaving van het Openbaar Ministerie heeft landelijk extra geld vrijgemaakt om de verkeersveiligheid te vergroten. De politie Brabant-Noord kan daardoor een extra team en nieuwe middelen inzetten om het verkeer in Brabant-Noord daadwerkelijk veiliger te maken. Daarbij gaat het nadrukkelijk niet om het aantal proces-verbalen, maar wel om beïnvloeding van het gedrag.

Uit onderzoek is gebleken dat de verkeersonveiligheid in Brabant groter is dan in de rest van Nederland. Het aantal verkeersdoden is hoger, de gemiddelde snelheid op 80 km wegen ligt hoger en er wordt meer onder invloed gereden. Doelstelling is om ten opzichte van 1986 het aantal dodelijke verkeersongevallen in 2010 met 50% terug te brengen en het aantal letselongevallen met 40% terug te brengen. In getallen betekent dit dat het nieuwe team, in samenwerking met de districten, de taak heeft het aantal dodelijke ongevallen terug te brengen van 102 tot 51 slachtoffers. Het aantal letselongevallen van 1924 tot 1307 verkeersslachtoffers. Daarom worden er forse inspanningen geleverd op het gebied van verkeershandhaving. Hierbij zijn de volgende speerpunten van belang: snelheid, alcohol, rood licht, autogordel en bromfietshelm.

Handhaven betekent meer controleren, maar daarnaast is weggebruikers aanspreken op hun rijgedrag en motiveren minstens zo belangrijk. Verkeersveiligheid is immers vooral het gevolg van het gedrag van weggebruikers. Het team legt overtreders uit waarom een bepaalde situatie onveilig is, waarom er gecontroleerd wordt op bepaalde momenten en vooral wat verkeersveilig gedrag oplevert. Dit levert uiteindelijk minder verkeersslachtoffers op. Een van de middelen die zij daarvoor inzetten is de eigen internetsite: www.politie.nl/brabant-noord. Weggebruikers die toch een procesverbaal krijgen voor een verkeersovertreding kunnen op deze site het wegtraject aanklikken waar zij hun overtreding hebben begaan. Vervolgens krijgen zij uitleg waarom het zo gevaarlijk is om je daar niet aan de regels te houden.

Het team verkeershandhaving bindt zich op een gegarandeerd aantal toezichturen op de vijf speerpunten, snelheid, alcohol, rood licht, gordel en helm. Daarbij is de uitkomst van het aantal processen-verbaal niet leidend. De doelstelling van het Team Verkeershandhaving is om het aantal verkeersslachtoffers terug te dringen en het aantal processen-verbaal te reduceren.

Het complete Team Verkeershandhaving bestaat uit 31 formatieplaatsen en maakt deel uit van het politiekorps Brabant-Noord. Omdat handhaving maar één van de stappen is om het verkeer veiliger te maken, werkt het team ook samen met partners als het Provinciaal Orgaan Verkeersveiligheid (POV), Bureau Verkeershandhaving Openbaar Ministerie (BVOM).

Samenwerking, handhaving, motivatie en verbetering van de infrastructuur: dat zijn de belangrijkste ingrediënten voor een veiliger verkeer in Brabant-Noord. Veiligheid Voorop geldt dus ook voor het verkeer.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie