Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Versterking internationale civiel-militaire samenwerking

Datum nieuwsfeit: 09-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Ministerie van Defensie
Zoek soortgelijke berichten
Ministerie van DefensiePersberichten


Versterking internationale civiel-militaire samenwerking(CIMIC)

09-11-2000

Als voornemen aangekondigd in de Defensienota van vorig jaar wordt de Nederlandse bijdrage aan de oprichting van de CIMIC Group North donderdag 9 november een feit. Op uitnodiging van Chef Defensiestaf, luitenant-admiraal L. Kroon, ondertekenen vertegenwoordigers van de Defensiestaven van Duitsland, Denemarken, Noorwegen, Polen, Tsjechië en Nederland op het NAVO hoofdkwartier in Brussel een intentieverklaring waarin wordt afgesproken de CIMIC Group North gezamenlijk op te richten. Samen met Duitsland vervult Nederland hierbij een voortrekkersrol.

De ondertekening betekent een belangrijke eerste stap op weg naar de versterking van de Europese capaciteit voor civiel-militaire samenwerking. In een gezamenlijke aanpak met Duitsland wordt een intensieve samenwerking met andere landen beoogd, waarbij CIMIC eenheden en stafcapaciteit ter beschikking gesteld kunnen worden aan de NAVO of aan andere internationale organisaties. Wanneer de CIMIC Group North als geheel wordt ingezet kan zij beschikken over maximaal zeven CIMIC-stafeenheden, die ieder uit ongeveer zestig personen bestaan. Eén van deze stafeenheden wordt door Nederland geleverd. De CIMIC Group North heeft een maximale totale sterkte van 500 militairen en 300 specialisten. Hierdoor is er een robuuste capaciteit voor civiel-militaire samenwerking voorhanden die met name tijdens vredesoperaties kan worden ingezet.

Het is de bedoeling dat de CIMIC Group North in 2002 daadwerkelijk kan worden ingezet. De parate kernstaf van CIMIC Group North - het hoofdkwartier - wordt in de tweede helft van 2001 in Nederland gehuisvest en zal met name bestaan uit Duitse en Nederlandse militairen. De Nederlandse personele bijdrage wordt geleverd door alle vier de krijgsmachtdelen. Wel levert de landmacht het grootste deel van het personeel. Zowel voor de kernstaf als voor de nog op te richten Nederlandse CIMIC stafeenheid geldt in principe dat de landmacht zeventig procent van het personeel levert. In de vrijwel geheel mobilisabele Hoofdkwartier Compagnie van de CIMIC Group North wordt tevens al het specialistische CIMIC personeel ondergebracht. Dit personeel kan ook van buiten Defensie afkomstig zijn en wordt slechts voor de duur een project uitgezonden. Nederland heeft toegezegd om 120 van de totaal 300 benodigde CIMIC-specialisten te leveren.

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie