Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Promotie: Opsporen van infectie- en ontstekingshaarden

Datum nieuwsfeit: 09-11-2000
Bron: Katholieke Universiteit Nijmegen
Zoek soortgelijke berichten
Katholieke Universiteit Nijmegen Hieronder vindt u een aankondiging van een promotie die in de eerste helft van november plaatsvindt aan de Katholieke Universiteit Nijmegen. De academische plechtigheid wordt gehouden in het Aula/Congresgebouw, Comeniuslaan 2, Nijmegen (tenzij anders vermeld). Als u meer informatie wenst over deze gebeurtenis kunt u contact opnemen met de Afdeling Communicatie van de KU Nijmegen, telefoon (024) 361 22 30 of 361 60 00.

Do 09-11-2000 Opsporen van infectie- en ontstekingshaarden

13:30 uur P. Laverman (Medische Wetenschappen)

Titel proefschrift: Optimization of radiolabeled PEG-liposomes for scintigraphic applications
Promotores: Prof. dr. F.H.M. Corstens

Prof. dr. G. Storm (UU)

Copromotores: Dr. O.C. Boerman

Dr. W.J.G. Oijen

PEG liposomen zijn microscopisch kleine vetbolletjes die vooral worden toegepast als drager van geneesmiddelen. Tijdens het onderzoek in de afgelopen jaren is gebleken dat - wanneer deze PEG-liposomen radioactief gemerkt worden - deze liposomen gebruikt konden worden voor het zichtbaar maken van infectie- en ontstekingshaarden. Dit proefschrift beschrijft onderzoeken die tot doel hadden om de optimale samenstelling van een liposomaal preparaat vast te stellen voor het opsporen van infectie- en ontstekingshaarden. Een nieuwe methode om de liposomen met een radioactief isotoop te merken, alsmede een manier om de houdbaarheid te vergroten, leidde tot een sterk verbeterd preparaat. Ook het opnamemechanisme van de liposomen in de ontsteking is in detail bestudeerd. Tenslotte bleek dat na een tweede injectie radioactieve liposomen zich geheel anders in het lichaam verdelen dan na een eerste injectie. Dit heeft mogelijk ook invloed op de klinische toepassing van deze liposomen.

Dhr. Laverman (Nijmegen) trad in mei 1996 als research-analist in dienst bij de afdeling Nucleaire Geneeskunde van het Universitair Medisch Centrum St. Radboud te Nijmegen (hoofd: Prof. Dr. F.H.M. Corstens). Mede dankzij een subsidie van de Technologiestichting STW en in nauwe samenwerking met de sectie Biofarmacie van de Universiteit Utrecht (hoofd: Prof. Dr. D.J. Crommelin) werd het in dit proefschrift beschreven onderzoek verricht. Email: (p.laverman@nugen.azn.nl)

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie