Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

B&W Amsterdam geeft discussienota lokale democratie vrij

Datum nieuwsfeit: 09-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Gemeente Amsterdam
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Amsterdam

Discussienota 'Toekomst in onze lokale democratie' vrijgegeven

Moet het bestuur van het toekomstige stadsdeel Binnenstad in het Amsterdamse stadhuis worden gevestigd? In hoeverre kan de centrale stad na de invoering van de stadsdelen door minder wethouders worden bestuurd? Wat wordt de verhouding tussen het dagelijks bestuur en de stadsdeelraad? En hoeveel leden moet de gemeenteraad in de toekomst tellen, en aan welk profiel zouden toekomstige raadsleden moeten voldoen?

Aan de hand van stellingen over deze en andere onderwerpen wil het college van B&W de komende maanden een discussie voeren over de toekomst van de Amsterdamse lokale democratie. Het college heeft hiertoe een discussienota vrijgegeven.

De discussienota, getiteld 'Toekomst in onze lokale democratie', geeft enerzijds een aanzet tot de afronding van de discussie over de instelling van het stadsdeel in de binnenstad van Amsterdam, anderzijds heeft de discussie betrekking op het gehele bestuurlijk stelsel.

Op 19 juli jl. heeft de gemeenteraad besloten tot het invoeren van een stadsdeel Binnenstad. Inmiddels heeft de raad op grond van het referendumverzoek besloten de uitvoering van deze beslissing op te schorten. De voorbereiding van de uitvoeringsbesluiten gaat echter gewoon door. Het gaat daarbij om praktische zaken die samenhangen met de invoering van een stadsdeel Binnenstad, zoals bijvoorbeeld huisvesting en aanpassing van de Verordening op de stadsdelen, maar ook om het aantal gemeenteraadsleden en wethouders dat in de toekomst nodig is. De discussie over het bestuurlijk stelsel in het algemeen zal zich ook uitstrekken tot de (landelijke) ontwikkelingen naar aanleiding van het Rapport Elzinga. In dit rapport worden nieuwe bestuursvormen voorgesteld, die gevolgen kunnen hebben voor de bevoegdheden van respectievelijk het college/dagelijks bestuur en de gemeenteraad/stadsdeelraad (dualisme vs. monisme).

De discussienota wordt verzonden aan de Raadscommissie Bestuurlijk Stelsel, aan de stadsdelen en het Politiek Platform Binnenstad, met het verzoek om binnen dertig dagen op de stellingen te reageren. In januari is een conferentie over bestuurlijke vernieuwing, waarna in februari de definitieve voordracht ter besluitvorming zal worden voorgelegd. Als er over het stadsdeel Binnenstad daadwerkelijk een referendum wordt gehouden, zullen de besluiten over de implementatie van het stadsdeel Binnenstad worden opgeschort.

Amsterdam, 9 november 2000

Pb-98 Anna Bekius 5522208
© gemeente Amsterdam - 13-11-2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie