Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Kristallnacht'-Herdenking in Leiden

Datum nieuwsfeit: 09-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Anti Racisme Informatie Centrum

'Kristallnacht'-Herdenking in Leiden

9 nov 2000Leiden

Stadswandeling
van 17.30 tot 19:00 uur, begin ingang station Leiden Langs historische plekken en haarden van verzet uit de Tweede Wereldoorlog.

Informatie

- avond
aanvang 20:00 uur, Koppenhinksteeg 2-c, Leiden
Over de opkomst van extreem-rechtse muziek. Met video.

Organisatie:
De Fabel van de illegaal (071-5127619)
Meldpunt Discriminatie Leiden (071-5120903)
Tussen wandeling en bijeenkomst eten in eetcafé Las Vegas, Koppenhinksteeg 2-c

"Nooit meer fascisme!

Op 9 november 1938 hielden de nazi's in Duitsland een massale klopjacht op de joden. Deze door SA-troepen georganiseerde pogrom werd door het Hitler-regime later eufemistisch betiteld als "Kristallnacht" (vrij vertaald: "nacht van gebroken glas"). De nazi's sloegen van ongeveer 7.000 joodse winkels en bedrijven de ruiten kapot. Ze vernietigden ongeveer 200 synagogen en vermoordden 91 joden. En meer dan 30.000 joden werden gearresteerd en naar concentratiekampen gestuurd. De Kristallnacht-pogrom was de voorbode van de shoah, de moord op 6 miljoen joden, en op honderdduizenden Roma en Sinti (zigeuners), homoseksuelen, communisten en anarchisten, vakbondsleden en vele anderen. Na de Kristallnacht vluchtten een heleboel joden naar Nederland. De overheid wenste die vluchtelingen echter nauwelijks toe te laten. Ook nu worden vluchtelingen vanuit Nederland uitgezet naar landen met dictatoriale regimes.

Sinds 1988 worden op 9 november, dag tegen fascisme en antisemitisme, overal in Europa Kristallnacht-herdenkingen gehouden. In Leiden hebben de twee organisaties Meldpunt Discriminatie Leiden en De Fabel van de illegaal het initiatief genomen om op die dag onder het motto "Nooit meer fascisme!" de strijd tegen de fascistische terreur te herdenken en voort te zetten. Niet alleen toen, maar ook nu is het noodzakelijk om te verhinderen dat het neo-fascisme in Europa kan groeien. Onder meer in Oostenrijk (Jörg Haider met zijn FPÖ, die nu zelfs in de regering zit), in België (Filip De Winter met zijn Vlaams Blok, dat tijdens de gemeenteraadsverkiezingen op 8 oktober opnieuw meer stemmen haalde), in Frankrijk (Jean-Marie Le Pen met zijn Front National), in Denemarken (Pia Kjaersgaard met haar Deense Volkspartij) en in Duitsland (met een groot aantal neonazistische initiatieven en netwerken) neemt de macht van extreem-rechts onrustbarend toe.

De hetze tegen migranten, vluchtelingen, joden, Roma en Sinti, homoseksuelen, en anti-fascisten is opnieuw schrikbarend alledaags aan het worden. De regeringen van de EU-staten dragen met hun restrictieve en repressieve migranten- en vluchtelingenbeleid sterk bij aan de haat jegens "vreemdelingen". Het racisme van bovenaf, dat vorm krijgt door de apartheidspolitiek van Fort Europa, gaat hand in hand met het racisme van onderop, dat zich uit in geweld van extreem-rechtsen tegen zwarte en joodse mensen.

Hoewel gelukkig nog minder invloedrijk dan in een hoop andere EU-staten, is extreem-rechts ook in Nederland actief. Organisaties als Voorpost en de Nieuwe Nationale Partij proberen met hun "volksnationalisme" aan te haken bij het rechtser wordende politieke klimaat. Ook het politiek ongeorganiseerde racistische geweld is de laatste tijd in Nederland sterk toegenomen. Een tijd geleden waren een heleboel Nederlanders terecht "woedend" over de aanslagen op asielzoekerscentra en woningen van migranten in Duitsland. Nu is het broodnodig om ook in actie te komen tegen extreem-rechtse terreur in eigen land.

Fascisme is meer dan verbaal en fysiek geweld tegen zwarte mensen. Het is een ideologie met opvattingen over alle terreinen van het leven. Het fascisme ziet voor vrouwen enkel een taak weggelegd in de onbetaalde reproductieve huishoudelijke sfeer, als verzorgsters van echtgenoot en kinderen. Fascisten gaan er bovendien vanuit dat alle zogenaamd zwakke en improductieve mensen, zoals zieken, bejaarden en gehandicapten, geen recht hebben om volwaardig deel te nemen aan de samenleving en daarom dienen te verdwijnen. In nazi-Duitsland leidde dat tot grootscheepse gedwongen sterilisatie- en euthanasiepraktijken. Verzet tegen fascisme is dan ook letterlijk van levensbelang voor iedereen."

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie