Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Hoe kunnen we deeg sneller laten rijzen?

Datum nieuwsfeit: 10-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Rijksuniversiteit Groningen
Zoek soortgelijke berichten
Rijksuniversiteit Groningen

Hoe kunnen we deeg sneller laten rijzen?

Het rijzen van deeg gaat niet snel. Eén van de oorzaken is dat gist bij voorkeur glucose gebruikt om te groeien, terwijl brooddeeg veel meer van het suiker maltose bevat. Het blijkt dat gist eerst de glucose opgebruikt, dan ongeveer een uur stopt om naar maltose om te schakelen en vervolgens verder groeit op de maltose. "Dat uur vertraging is natuurlijk onaantrekkelijk voor de industrie", zegt bioloog drs. Harma Brondijk. "Daarom is het handig om te proberen een gist te maken dat op maltose groeit wanneer er ook glucose aanwezig is." De promovendus onderzocht het mechanisme achter de groei van gist. Zij constateert dat tijdens de groei op glucose de aanmaak van eiwitten voor het gebruik van andere suikers wordt geremd. Ook het eiwit dat nodig is om de maltose door de celmembraan van de gistcel te transporteren -de maltose transporter- wordt dan versneld afgebroken. Brondijk: "We vroegen ons af wat er precies met de maltose transporter gebeurt; hoe die zo instabiel kan worden. De eerste stap die naar afbraak leidt, is waarschijnlijk het vastmaken van één of meerdere fosfaatgroepen aan het maltose transporteiwit. Hierdoor herkent het afbraakmechanisme van de cel de transporter." Verder onderzocht de promovendus hoe de gistcel vaststelt dat er glucose aanwezig is. "Het blijkt dat de opeenhoping van een verbinding die ontstaat bij de afbraak van alle soorten suikers (zowel glucose als maltose), het signaal vormt dat leidt tot de afbraak van de maltose transporter", aldus Brondijk. De kennis uit haar onderzoek is een eerste stap in de ontwikkeling van giststammen met verbeterde eigenschappen voor gebruik in bijvoorbeeld deeg. /ImK

Brondijk (Delfzijl, 1971) studeerde biologie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Ze verrichtte haar onderzoek bij de onderzoeksgroep Moleculaire microbiologie en het Groningen Biomolecular sciences and Biotechnology institute (GBB). Het onderzoek is gefinancierd door de Associatie van Biotechnologisch Onderzoek in Nederland (ABON). Momenteel is Brondijk post-doc bij de groep Moleculair Microbiology van het Department of Biosciences van de universiteit van Birmingham, Groot Brittannië.

Datum en tijd

vrijdag 10 november, 16.00 uur

Promovendus

T.H.C. Brondijk, fax +44 121 414 73 66, e-mail: (t.brondijk@bham.ac.uk) (werk)

Proefschrift

Catabolite inactivation of maltose transport proteins in Saccharomyces cerevisiae

Promotores

prof.dr. W.N. Konings, prof.dr. B. Poolman

Faculteit

wiskunde en natuurwetenschapppen

Plaats

Aula Academiegebouw, Broerstraat 5, Groningen

Promotie

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie