Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Ziekenhuizen maken afspraken over traumazorg

Datum nieuwsfeit: 10-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
VU ziekenhuis

Amsterdam, 2 november 2000

Ziekenhuizen in Noord-West Nederland maken afspraken over traumazorg

Op 10 november aanstaande ondertekenen het traumacentrum Noord-West Nederland, locatie VU medisch centrum, en negen ziekenhuizen een convenant op het terrein van de traumazorg. Met dit convenant komen de ziekenhuizen overeen gezamenlijk te werken aan de ontwikkeling van een traumazorgnetwerk voor het desbetreffende verzorgingsgebied. Doel is de afstemming en samenwerking tussen ketenpartners (ziekenhuizen, centrale posten ambulancevervoer (CPAs), ambulancediensten et cetera) te optimaliseren ter verbetering van de kwaliteit van de traumazorg.

Traumacentrum Noord-West Nederland
In 1999 zijn het VU medisch centrum en het AMC door minister Borst aangewezen als traumacentrum voor Noord-West Nederland. Met de aanwijzing van traumacentra beoogt minister Borst een landelijk dekkend traumazorgnetwerk te realiseren met een voortrekkersrol voor de traumacentra.

Het gebied Noord-West Nederland omvat circa 2,8 miljoen inwoners en is verdeeld in een verzorgingsgebied voor het VU medisch centrum en voor het AMC. Het verzorgingsgebied van het VU medisch centrum omvat Noord-Holland Noord, Kennemerland en een deel van de agglomeratie Amsterdam, een gebied met bijna 1,7 miljoen inwoners met in totaal elf ziekenhuizen.

Afspraken convenant
De ziekenhuizen gaan voor de verschillende categorieën traumapatiënten de benodigde faciliteiten en infrastructuur vaststellen. Er worden uniforme behandel- en onderzoeksprotocollen ontwikkeld met inbegrip van triagecriteria. Aan de hand van die criteria kan de ambulancehulpverlening bepalen naar welk ziekenhuis de traumapatiënt vervoerd moet worden. De ziekenhuizen maken verder afspraken over de verdeling van traumapatiënten over de verschillende ziekenhuizen. Ook zeggen ze toe de gemaakte afspraken in het eigen ziekenhuis te implementeren en uit te dragen naar ketenpartners zoals CPAs, regionaal geneeskundige functionarissen, ambulancediensten en ziektekostenverzekeraars. De ziekenhuizen werken verder mee aan de opzet van traumaregistratie- en informatiesystemen als basis voor kwaliteitsverbetering in de zorg en een optimale benutting van de beschikbare capaciteiten en medische mogelijkheden.

Het convenant wordt ondertekend door het Gemini Ziekenhuis, Medisch Centrum Alkmaar, West Fries Gasthuis, Rode Kruis ziekenhuis, Kennemer Gasthuis, Spaarne Ziekenhuis, Waterlandziekenhuis, de Heel Zaans Medisch Centrum, Slotervaartziekenhuis en het VU medisch centrum.

Het ziekenhuis Amstelveen is in het licht van haar bijzondere positie op het terrein van de traumazorg, het ziekenhuis heeft namelijk geen afdeling spoedeisende hulp en neemt geen traumapatiënten op, geen ondertekenaar van het convenant. Er wordt nog bezien op welke wijze het ziekenhuis Amstelveen bij de afspraken betrokken wordt.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie