Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

Archief VVD Weert naar gemeentearchief

Datum nieuwsfeit: 10-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten
Gemeente Weert

Keywords: Gemeente Weert


10 november 2000
ARCHIEF VAN DE VVD-AFDELING WEERT E.O. IN BEWARING GEGEVEN AAN GEMEENTEARCHIEF WEERT

De afdeling Weert van de VVD heeft als eerste politieke partij in Weert haar archief aan het Gemeentearchief Weert overgedragen. Direct na de overdracht is gestart met de vervaardiging van een inventaris op de archiefstukken. Over enkele maanden zal die inventarisatie gereed zijn. Alle stukken, met uitzondering van de ledenlijsten, zijn dan voor iedereen ter inzage in de studiezaal van het Gemeentearchief Weert.

De Weerter afdeling van de VVD werd op 24 augustus 1973 opgericht in hotel de Rogstèker. De eerste voorzitter was J. Combée. De afdeling telde op 31 december 1973 350 leden. Onder de afdeling vielen aanvankelijk ook veel plaatsen in de omgeving van Weert.

Het VVD-archief is een schitterende aanvulling op het archief van het gemeentebestuur van Weert. Het bevat een schat aan gegevens uit de periode 1973 tot ca. 1990. Voor de geschiedenis van de politiek in Weert in de jaren zeventig en tachtig, toen de polarisatie hoogtij vierde, is het archief van groot belang. Vanzelfsprekend vindt men in het archief jaarverslagen en notulen van bestuursvergaderingen, van algemene ledenvergaderingen en van plaatselijke, provinciale en landelijke propagandacommissies. Ook zijn er verkiezingsfolders, partijprogrammas, het tijdschrift VVD Expresse en circulaires van het hoofdbestuur van de VVD. Een uitgebreide correspondentie is bewaard gebleven. Zeer interessant zijn de stukken over verkiezingscampagnes en de kandidaatstelling voor zetels in de gemeenteraad, Provinciale Staten en Tweede Kamer. Verder treft men verslagen van spreekbeurten aan. Daarnaast zijn ook de financiële bescheiden overgedragen aan het Gemeentearchief.

Het Gemeentearchief hoopt ook van andere politieke partijen in Weert de archieven in bewaring te krijgen. In het kader van de democratie is niet alleen openbaarheid van overheidsarchieven van groot belang. Het is een goede zaak dat burgers ook inzage krijgen in de archieven van politieke partijen.

Het archief van de VVD, afdeling Weert, berust in het Gemeentearchief Weert. Het Gemeentearchief is gehuisvest in het stadhuis van Weert, Beekstraat 54, kamer 104, tel. (0495) 575 364. De studiezaal van het archief is geopend van maandag tot en met vrijdag van 9.00 -12.15 uur en van 13.30 17.00 uur. De archieven zijn gratis ter inzage.

Laatst gewijzigd op: 10 november 2000

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie