Nieuwsbank

Schrijft, screent en verspreidt persberichten voor journalistiek, search en social media. Hét startpunt om uw nieuws wereldkundig te maken. Ook voor follow-ups, pitches en korte videoproducties.

'Kansspelbeleid na kabinetsstandpunt uiters warrig'

Datum nieuwsfeit: 10-11-2000
Vindplaats van dit bericht
Bron: Razende Robot Reporter
Zoek soortgelijke berichten

NATIONALE POSTCODE LOTERIJ

Kansspelbeleid na kabinetsstandpunt uiters warrig

de overheid blijft zelf bevoorrechte marktpartij in kansspelmarkt

De Nationale Postcode Loterij is van mening dat het vandaag bekend geworden standpunt van het kabinet over het MDW-rapport 'Nieuwe ronden, nieuwe kansen' over de Wet op de Kansspelen, de kansspelmarkt alleen maar warriger en onnodig onoverzichtelijker maakt voor de consument. Hoewel het kabinet van mening is dat alle verantwoordelijkheden met betrekking tot beleid en uitvoering van kansspelen moeten worden ondergebracht bij één ministerie, het Ministerie van Justitie, blijven de voorwaarden van de verschillende kanspelvergunning-houders op de belangrijkste punten verschillen.

Op de markt voor niet-risicovolle kansspelen blijft de Staatsloterij daardoor haar uiterst bevoorrechte positie behouden. De kansspelmarkt in Nederland blijft hierdoor onnodig gecompliceerd en onoverzichtelijk voor de consument. Bovendien is de overheid bij de kabinetsvoorstellen nog steeds zelf een actieve en bevoorrechte marktpartij binnen de kansspelmarkt.
Aan de centrale visie van de MDW-werkgroep om marktwerking binnen te kansspelmarkt te stimuleren wordt op deze wijze door het Kabinet volledig voorbijgegaan. Van eerlijke marktwerking is absoluut geen sprake.

Hieronder geeft de Nationale Postcode Loterij puntsgewijs haar reactie op de nieuwe kabinetsvoorstellen weer:


1. Ongelijke behandeling Goede doelen loterijen en Staatsloterij. Door de niet-risicovolle kansspelen voor de wet ongelijk te behandelen ontstaat in de praktijk veel onduidelijkheid. Het kabinet laat deze situatie voortbestaan en maakt geen gebruik van de mogelijkheid om de wetgevingskwaliteit (toch een van de doelstellingen van de MDW operatie) te verbeteren.


2. Alle kansspelen ten onrecht op een hoop gegooid. het kabinet blijft alle kansspelen op een hoop gooien door geen onderscheid te maken tussen risicovolle en niet risicovolle kansspelen. Daardoor blijft verwarring betaan. Zo zijn twee van de drie beleidssdoelstellingen van het kabinet niet van toepassing op niet-risicovolle kansspelen: gokverslaving komt bij niet risicovolle kansspelen niet voor en criminaliteit al evenmin. Blijft over de bescherming van de consument; de Postcode Loterij juicht goed toezicht toe.


3. Onduidelijk waarom College van Toezicht onvoldoende functioneert. Kennelijk is het kabinet niet tevreden over het huidge College van toezicht, maar ze geeft niet aan waarom. Dat blijft dus onduidelijk.


4. Staat blijft zelf actief op de markt.
Met name de positie van de staatsloterij blijft curieus: de staat blijft zelf actief op de markt en blijft haar eigen loterij beschermen via een aparte wettelijke behandeling. Al jaren vraagt de Tweee Kamer zich af
waarom de Staat nou juist op deze markt zelf aanbieder moet zijn. Redenen daarvoor worden nog altijd niet gegeven. Dit is des te opmerkelijker omdat de MDW operatie (de reden voor de discussie in het
kabinet) juist een betere Marktwerking beoogt.
Daarin is het kabinet niet geslaagd; sterker nog: het kabinet verzwakt alleen maar de positie van de goede doelen loterijen ten gunste van de Staatsloterij door drie nieuwe goede doelenloterijen toe te laten. Onduidelijk blijft waarom de Staatsloterij moet bestaan en waarom die een aparte wettelijke behandeling krijgt. De Nationale Postcode Loterij en de Nederlandse Sponsor Loterij blijven voorstander van het ombouwen van de Staatsloterij tot een goede doelen loterij met dezelfde
regels als de andere loterijen.


5. Uitbreiding Staatsloterij?
Onduidelijk blijft ook of de Staatsloterij in staat zal worden gesteld een goede doelenloterij te organiseren. Dat zou de verwarring nog verder vergroten.


6. Internet.
Positief daarin is dat het kabinet de huidige vergunninghouders toestaat om gebruik te maken van nieuwe distributietechnieken, zoals internet.


7. Twee jaar is veel te lang.
Het kabinet denkt twee jaar nodig te hebben voor aanpassing van de huidige wet. Dat is veel te lang gelet op de ontwikkelingen met name in het buitenland en op internet. Tegen die tijd zal de positie van de loterijen
in Nederland ernstig verzwakt zijn.


8. Nationale Postcode Loterij komt met eigen voorstellen. De Postcode Loterij zal het niet laten bij kritiek: binnenkort zal zij met eigen voorstellen komen voor een betere kansspelenwet en die aan de Tweede Kamer aanbieden.

Noot voor redacties

reageer via disqus

Nieuwsbank op Twitter

Gratis persberichten ontvangen?

Registreer nu

Profiteer van het gratis Nieuwsbank persberichtenfilter

advertentie